Ο ειδικός καρδιολόγος Β. Κολοβός μιλά για την περίπτωση του Κεντίρα

Ο Σάμι Κεντίρα λίγο πριν το ματς με την Ατλέτικο Μαδρίτης διαγνώστηκε με πρόβλημα στην καρδιά και συγκεκριμένα με κολπική αρρυθμία. Το Novasports.gr επικοινώνησε με τον Ειδικό Καρδιολόγο, και Επεμβατικό Ηλεκτροφυσιολόγο, Βασίλειο Κολοβό για να μάθουμε τι ακριβώς σημαίνει το πρόβλημα αυτό για τον ποδοσφαιριστή.
Άκης Κουζούλης
20/02/2019 • 14:35
Χάνει τον πρώτο αγώνα με την Ατλέτικο ο Σάμι Κεντίρα
  • shares
Ο Σάμι Κεντίρα λίγο πριν το ματς με την Ατλέτικο Μαδρίτης διαγνώστηκε με πρόβλημα στην καρδιά και συγκεκριμένα με κολπική αρρυθμία. Αυτό σημαίνει πως θα χρειαστεί να τον παρακολουθήσουν οι καρδιολόγοι προκειμένου να δουν τι ακριβώς συμβαίνει. 

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η Γιουβέντους ανέφερε:
 
«Ο Σάμι Κεντίρα παρέμεινε στο Τορίνο για ιατρικές εξετάσεις  από τις οποίες προέκυψε η ευκαιρία να πραγματοποιήσει ηλεκτροφυσιολογική μελέτη και θεραπεία κολπικής αρρυθμίας που εμφανίστηκε σήμερα(Τρίτη)». 

Επικοινωνήσαμε με τον Στρατιωτικό Γιατρό, Ειδικό Καρδιολόγο, και Επεμβατικό Ηλεκτροφυσιολόγο, Βασίλειο Κολοβό προκειμένου να μάθουμε πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα αυτό, τι το προκαλεί και φυσικά να θα μπορέσει να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση.

«Παρά το γεγονός, ότι αποδεδειγμένα η μέτριας έντασης άσκηση ωφελεί το καρδιαγγειακό μας σύστημα, έρχονται συνεχώς στο φως νέα δεδομένα, πως η υψηλής έντασης άθληση, όπως των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης κολπικών αρρυθμιών, προβλημάτων δηλαδή που αφορούν το ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς. Το είδος των αρρυθμιών αυτών, κυμαίνεται από τις πολύ αθώες, χωρίς κάποια συνέπεια στην ποιότητα ζωής ή την πρόγνωση των ασθενών, έως τις αρκετά σοβαρές που μπορεί να απαιτούν, πέραν της λήψης φαρμάκων και κάποια επεμβατική θεραπεία. Οι πιο σοβαρές κολπικές αρρυθμίες μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής και στην πρόγνωση των ασθενών, ενώ στην περίπτωση των αθλητών μπορούν σε μεγάλο βαθμό να επηρεάσουν την απόδοσή του. Η σοβαρότητα επομένως της κολπικής αρρυθμίας, καθορίζεται από το είδος της και κρίνεται με τα αποτελέσματα της ηλεκτροφυσιολογικής μελέτης, μιας επεμβατικής πράξης που μελετά το ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς. Πρόκειται για μια ασφαλή επέμβαση, διάρκειας συνήθως μικρότερης των 2 ωρών, όπου οι ηλεκτροφυσιολόγοι-αρρυθμιολόγοι, αφού εντοπίσουν και μελετήσουν το πρόβλημα αποφασίζουν αν θα το αντιμετωπίσουν με κατάλυση (κάψιμο ή πάγωμα) ή φάρμακα.  

Πρέπει στη συνέχεια να προσέχει κάτι; Μπορεί να επιστρέψει στις προπονήσεις;
Αν και εφόσον το πρόβλημα αντιμετωπιστεί ή κριθεί ελάσσονος σημασίας, ο αθλητής μπορεί να επιστρέψει κανονικά στις δραστηριότητες του χωρίς περιορισμούς.

Ουσιαστικά το πρόβλημα αυτό οφείλεται στην υψηλής έντασης προπόνηση που κάνουν οι ποδοσφαιριστές
Τα αθλήματα υψηλής έντασης μπορεί να δημιουργήσουν τις συνθήκες ώστε να προκληθούν οι αρρυθμίες αυτές.

Ο Κεντίρα θα μείνει εκτός αγωνιστικής δράσης για περίπου ένα μήνα όπως ανακοίνωσε η Γιουβέντους.

Γράψτε το σχόλιο σας...
19/05/2019 • 07:20

Φιέστες με γκολ σε Τορίνο, Γκενκ. Φινάλε με σπασένς στα "Χάϊλαντς"

Φιέστα τίτλου κάνει απόψε η Γιουβεντους όμως η Αταλάντα με τον ενθουσιασμό της μπορεί να το χαλάσει έχοντας κάνει ήδη ζημιές φέτος στους πρωταθλητές. Θεαματικός αναμένεται ο τελικός κυπέλλου Ελβετίας όπως και το φινάλε στο Σκωτσέζικο πρωτάθλημα με φοντο ένα Ευρωπαϊκό εισιτήριιο