Ο Καρντόσο αποκαλύπτεται!

Πως περιγράφει ο Πορτογάλος τεχνικός τη σχέση του με το ποδόσφαιρο. Τι είναι το Game Model και ποια η ταυτότητά του.
0
Γιώργος Βασιλείου
26/05/2019 • 13:04
To Game Plan και η Ταυτότητα του Καρντόσο
  • shares
«Πρέπει να πεθάνουμε χωρίς να προδώσουμε τους εαυτούς μας». 
Αυτό είναι το μότο του Μιγκέλ Καρντόσο ο οποίος παρουσιάζει με μια λεπτομερέστατη ανάλυση το προφίλ του και τις σκέψεις του για το ποδόσφαιρο. 

Το να είσαι προπονητής ποδοσφαίρου έχει να κάνει με το μεγάλο πάθος που έχεις για το ποδόσφαιρο και το ίδιο πάθος του να δουλεύεις μαζί με άλλους ανθρώπους. Είναι μια πολυπαραγοντική και πολυεπίπεδη δουλειά στην οποία ο προπονητής δουλεύει για να ζήσει το παιχνίδι που παίζουν οι παίκτες του προσπαθώντας να τους πείσει να εφαρμόσουν την ιδέα του παιχνιδιού, το μοντέλο, το οποίο αναπτύσσεται καθημερινά στις προπονήσεις προκειμένου να εκφράσει δυναμικά μια ταυτότητα που βοηθά στη δημιουργία. 

Παρά την προσωπική ταυτότητα του προπονητή, το Μοντέλο είναι η πιο σημαντική οντότητα που πρέπει να δημιουργηθεί και να αναπτυχθεί. 

Είναι καθαρά δουλειά του προπονητή να μεταδώσει το δικό του Game Model, όπως το χαρακτηρίζει, στην ομάδα αλλά κυρίως η καθιέρωση μιας ιδέας που θα χαρακτηρίζει «ποιοι είμαστε», περισσότερο από το «τι είναι ο προπονητής» και θα υποστηρίζει τις αξίες που θα πρέπει να μοιράζονται όλοι στην ομάδα και στο σύλλογο, ούτως ώστε να υφίσταται μια κοινή ταυτότητα.  

Το Game Model προϋποθέτει στόχους. Μιλάμε για συμπεριφορές, ατομικές, ομαδικές, υποομαδικές και συλλογικές. Μιλάμε για πράγματα που μας επιτρέπουν να παίζουμε το ποδόσφαιρο βασισμένο στη δυναμικότητα. Βασικά, το Game Model καθορίζει ποιοι είμαστε και γι αυτό μπορούμε να πούμε ότι: «Αυτό που είμαστε αντικατοπτρίζει αυτό που θέλουμε να παίξουμε και ο τρόπος που παίζουμε καθορίζει ποιοι είμαστε». Αυτή είναι η σχέση μεταξύ του Μοντέλου και της ταυτότητας. 

Το Μοντέλο είναι επίσης ένας οδηγός που διαχωρίζει αυτό που θέλουμε να είμαστε από τον τρόπο που παίξαμε διότι ένας αγώνας που έχει ήδη ολοκληρωθεί, είναι κάτι συγκεκριμένο κι έχει να κάνει με συμπεριφορές που παρατηρούνται, με δράση, με αυτό που αποκαλούμε Game Plans.
Γράψτε το σχόλιο σας...
loading the player...
20/06/2019 • 08:13

Ο ενθουσιασμός φέρνει γκολ στο Euro U21 και στο κύπελλο Νορβηγίας

Ο πρώτος τελικός της ανόδου για την Primera Division έχει ως φαβορί την Λα Κορούνια. Πολύ πιο ανταγωνιστικό το ματς της Κονγκσβίγκερ με την Τρόμσο και ίσως έτσι δούμε την αναμέτρηση της Ουρουγουάης με την Ιαπωνία στο Πόρτο Αλέγκρε