Μουντιάλ στη Σουηδία

1709 ομάδες. 80 χώρες. 4.177 αγώνες. Κυρίες και κύριοι, καλώς ήρθατε στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου αγοριών και κοριτσιών...
0
Νίκος Γαβαλάς
19/07/2016 • 14:25
Gothia Cup
  • shares
 1709 ομάδες. 80 χώρες. 4.177 αγώνες. Κυρίες και κύριοι, καλώς ήρθατε στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου αγοριών και κοριτσιών. Πρόκειται για τη σημαντικότερη διοργάνωση όλων των κατηγοριών από 11 έως 18 ετών που διεξάγεται κάθε χρόνο στο Γκέτερμποργκ.

Το Gothia Cup που έχει τις «ρίζες» του στο 1975, άρχισε τη Δευτέρα (και ολοκληρώνεται την Κυριακή) με μία εντυπωσιακή τελετή έναρξης στο ιστορικό στάδιο «Ούλεβι», το οποίο ήταν κατάμεστο από 48.073 θεατές! Απίστευτο και όμως αληθινό, καθώς οι Σουηδοί προσεγγίζουν το δημοφιλέστερο σπορ στον κόσμο με εντελώς διαφορετική κουλτούρα από τη δική μας.
Διαθέτουν την απαραίτητη παιδεία για να διασκεδάσουν μέσα από αυτό, ακόμη και μέσα από αγώνες παιδιών και εφήβων. Αναφέρουν χαρακτηριστικά οι διοργανωτές: «Το ποδόσφαιρο των νέων είναι απλά ένα παιχνίδι. Όλοι οι προπονητές είναι εθελοντές. Οι διαιτητές είναι άνθρωποι. Ευχαριστούμε όλους τους γονείς και τους συνοδούς που γίνονται σπουδαίοι υποστηρικτές. Απολαύστε το παιχνίδι!».Το μεγάλο ταξίδι των 2.400 χιλιομέτρων από το Λεκανοπέδιο της Αττικής έως το Γκέτερμποργκ το έκαναν τρεις ελληνικές ομάδες: ο Ατρόμητος Χαλανδρίου που μετέχει στην κατηγορία Κ-18, η Αγία Παρασκευή (Κ-14) και η ομάδα της Άρσεναλ Αφιδνών η οποία αγωνίζεται στην μικρότερη ηλικιακή κατηγορία (Κ-11).

Η απόφαση των προπονητών να οργανώσουν εδώ και μήνες ένα τέτοιο ταξίδι με τη χορηγία των οικογενειών, είναι το καλύτερο εφόδιο που μπορούν να δώσουν στα παιδιά. Ανεξαρτήτως της πορείας τους στο χώρο του ποδοσφαίρου όταν ενηλικιωθούν, οι εμπειρίες τους από το Μουντιάλ της Σουηδίας θα τους συντροφεύουν για όλη τους τη ζωή. Ίσως είναι η καλύτερη κληρονομιά που μπορούν να αφήσουν οι γονείς προς τα παιδιά τους. Πόσο μάλλον σε τούτες τις δύσκολες (οικονομικά) εποχές για τη χώρα μας.

Θα μας επιτρέψετε μία ειδική αναφορά στην Ακαδημία ποδοσφαίρου της Άρσεναλ Αφιδνών, η οποία κατά το παρελθόν έχει ταξιδέψει και άλλες φορές στο Γκέτεμποργκ. Δίπλα στους «μικρούς», βρίσκονται δύο προπονητές – παιδαγωγοί, οι κύριοι Γιάννης Θώδης και Βασίλης Ιγγλεζάκης (στην Ελλάδα έμεινε ο τρίτος προπονητής της Ακαδημίας, ο Μάνος Ζορμπάς).
Οφείλουμε να τους απονείμουμε τα εύσημα που προτιμούν να «θυσιάσουν» ένα μήνα από το καλοκαίρι τους για να προετοιμάσουν τα παιδιά και να ταξιδέψουν μαζί τους έως τη Σουηδία. Αυτό είναι μάθημα ζωής. Και σίγουρα "αύριο", μέσα από τη «δεξαμενή» των ελληνόπουλων τα οποία βρίσκονται στο Γκέτεμποργκ, θα δημιουργηθεί μία καλύτερη γενιά φιλάθλων. 
Γράψτε το σχόλιο σας...