Εκεί οπού το ποδόσφαιρο είναι σε άλλη διάσταση

0
Νίκος Γαβαλάς
04/08/2013 • 08:08
Εκεί οπού το ποδόσφαιρο είναι σε άλλη διάσταση
  • shares

Με το σκεπτικό πως έκλεισε ένας μεγάλος κύκλος της προετοιμασίας, δεν είναι παράλογο να περιμένετε έναν απολογισμό από μέρους μας, αναδεικνύοντας τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία του νέου Ολυμπιακού. Μάλιστα, επειδή η τελευταία εικόνα μένει πάντα, τα συμπεράσματά μας θα πρέπει να στηρίζονται κυρίως στον αγώνα με τη Λίβερπουλ.
         
Δε διαφωνούμε καθόλου με τις επιθυμίες μας. Ωστόσο, έχουμε την ανάγκη να αναδείξουμε εντελώς διαφορετικές πτυχές της αναμέτρησης στη βορειοδυτική Αγγλία. Χάρη στην αποστολή που κάναμε στο Λίβερπουλ για τις ανάγκες του ρεπορτάζ στο novasports και στο novasports.gr, καταλήξαμε ξανά στον ίδιο παρονομαστή, σε σχέση με τα προηγούμενα ταξίδια μας στο μεγάλο νησί: εδώ, το ποδόσφαιρο είναι σε άλλη διάσταση.
         
Δύο ημέρες (παραμονή και ανήμερα του αγώνα), ολόκληρη η πόλη ζούσε στους ρυθμούς του φιλικού αγώνα της Λίβερπουλ με τον Ολυμπιακό. Ο σεβασμός των Αγγλων φιλάθλων για την πρωταθλητή Ελλάδας ήταν ξεκάθαρος με όποιον και αν συνομιλούσες στην περιοχή. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Πάνω από όλα ήταν η προσέγγιση του ποδοσφαιρικού αγώνα, ο σεβασμός και η αναγνώριση των αξιών.
         
Παιδιά, χιλιάδες παιδιά μαζί με τους γονείς τους έφθασαν από κάθε σημείο της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά και της Ιρλανδίας για να γεμίσουν το «Ανφιλντ» και να γίνουν μάρτυρες μίας γιορτής γεμάτης συναισθήματα. Τα τραγούδια, τα χαμόγελα, η ποδοσφαιρική παιδεία "ξεχείλιζε" σε κάθε γωνία των εξεδρών, αλλά και του χώρου γύρω απ’ το «Ανφιλντ».
         
Τίποτα δε θύμισε στα μάτια ότι στον αγωνιστικό χώρο θα παιζόταν ποδόσφαιρο. Ή μήπως τελικά έχουμε ξεχάσει τι πραγματικά είναι το ποδόσφαιρο; Το νόημα του στην Αγγλία μοιάζει ξένο σε εμάς, καθώς είναι η γιορτή της οικογένειας, όπου οι πρωταγωνιστές ταυτίζονται μόνο με τους ποδοσφαιριστές.
         
Για «φινάλε» θα σας περιγράψουμε μία σκηνή απ’ τους δρόμους του πόλης την ημέρα του φιλικού. Ανάμεσα στους χιλιάδες οπαδούς της Λίβερπουλ, κυκλοφορούσαν ανενόχλητοι και με περηφάνια για την ομάδα τους, φίλοι της Έβερτον (της άλλης μεγάλης ομάδας της πόλης), οι οποίοι φορούσαν φανέλες της! Για αλλάξτε τις ομάδες και τον τόπο; Μόνο για την τελευταία σκηνή, θα μας συγχωρέσετε που δεν κάνουμε σήμερα μία ανάλυση του Ολυμπιακού του Μίτσελ.  

Γράψτε το σχόλιο σας...