Αποστολή εξετελέσθη αποστολή... ξεκινάει

0
Νικήτας Αυγουλής
05/09/2014 • 01:17
Αποστολή εξετελέσθη αποστολή... ξεκινάει
  • shares


Πριν από αρκετούς μήνες, αρκετά πριν επισημοποιηθεί η συνεργασία του Φώτη Κατσικάρη με την ελληνική ομοσπονδία είχα την τύχη να συζητήσω μαζί του μόνο για μπάσκετ, μαζί και με τον Γιώργο Συρίγο προσπαθούσαμε να τον βάλουμε να μας εξηγήσει τι σκέφτεται γι αυτή την ομάδα. Ποια είναι τα πλάνα του, τι μπάσκετ θέλει να παίξει και για ποιο λόγο θέλει τόσο πολύ να την αναλάβει;
 
Πάντα χαμογελώντας μας έλεγε με τεράστια σιγουριά: «Ο Έλληνας παίκτης μέσα από την σχολή που έχουμε δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια έχει πολύ υψηλό μπασκετικό IQ. Σκέφτεται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο παίκτη, ίσως και στον κόσμο. Αν λοιπόν καταφέρουμε να κάνουμε αυτή του τη σκέψη γρήγορη, τη συνδυάσουμε δηλαδή με την ταχύτητα εκτέλεσης (πάσα, ντρίπλα, σουτ) θεωρώ ότι θα είμαστε πολύ δύσκολη ομάδα για κάθε αντίπαλο».
 
«Δηλαδή, κόουτς θα τρέχουμε σαν τρελλοί»; Αποκριθήκαμε τρομαγμένοι... «Όχι» μας απάντησε «καμία σχέση. Θα τρέχουμε όποτε μπορούμε να τρέξουμε με τον τρόπο που πρέπει να τρέχουμε. Το θέμα είναι να ανεβάσουμε σε όλα την ταχύτητά μας, όχι μόνο στον αιφνιδιασμό. Πρέπει να το κάνουμε στην άμυνα, στο πέντε εναντίον πέντε, παντού».
 
Αν εσείς δεν είδατε στα πέντε αυτά παιχνίδια της Εθνικής, όσα υποστήριζε ό προπονητής της μήνες πριν την αναλάβει, τότε μάλλον βλέπατε παιχνίδια άλλου ομίλου. Το όραμα έγινε πράξη, η Ελλάδα ανέβασε ταχύτητα σε όλα, ακόμα και στο να επιστρέφει στη λογική, όταν στιγμιαία χάνει το μυαλό της. Άνθρωποι παίζουν μπάσκετ και λάθη θα γίνουν. Αυτό που μετράει είναι η σούμα στα 40 λεπτά και η Εθνική μας σε σύνολο 160 λεπτών έχει συνδυάσει θέαμα και ουσία.
 
Κάθε βήμα από δω πέρα απαιτεί διπλάσια προσοχή. Τα ματς είναι νοκ άουτ, οι Σέρβοι που ακολουθούν στην φάση των «16» μπορεί να μην είναι στις πιο λαμπρές μέρες της ιστορίας τους είναι όμως, Σέρβοι και όποιος τους θεωρεί δεδομένους μάλλον δεν τους γνωρίζει ιστορικά καλά. Η ελληνική αποστολή έχει μιάμιση μέρα για το επόμενο μεγάλο της ραντεβού. Αύριο θα ταξιδέψει με τραίνο στην Μαδρίτη και θα μοντάρει τα πλάνα της με βλέμμα στους «8».
 
Η αποστολή για την ομάδα έχει ήδη έρθει σε πέρας, το ταξίδι όμως, ίσως να άρχισε μόλις τώρα! 
Γράψτε το σχόλιο σας...