Οι αδύναμοι κρίκοι κι η ευκαιρία απομάκρυνσής τους

0
Κωστής Μπότσαρης
02/04/2012 • 21:00
Οι αδύναμοι κρίκοι κι η ευκαιρία απομάκρυνσής τους
  • shares

Κακά τα ψέματα, η σεζόν αλλιώς ξεκίνησε, αλλιώς εξελίσσεται και κανείς δε γνωρίζει το πως θα ολοκληρωθεί.  Αυτό δεν πρέπει να συνιστά άλλοθι για κανέναν. Η πιο σημαντική διαφορά του ανθρώπου από τα υπόλοιπα όντα του πλανήτη είναι η προσαρμοστικότητα στο περιβάλλον. Κι όταν μιλάμε για περιβάλλον εργασίας, αν οιοσδήποτε δεν μπορεί ή αλλιώς τα περίμενε κι αλλιώς του ήρθαν δεν είναι κακό να δηλώσει αδυναμία και ν’ αποχωρήσει με ψηλά το κεφάλι. Εναλλακτική λύση είναι να θέσει δημόσια τα όρια και τους στόχους σύμφωνα με τις δυνατότητες που ο ίδιος έχει διαγνώσει πως υπάρχουν και να μη λειτουργεί σα να καιροφυλακτεί μήπως και προκύψει κάποια ... αδικαιολόγητη επιτυχία.

Ο φετινός ΠΑΟΚ γοητεύει με εκτός έδρας νίκες όπως στο Λονδίνο, το ΟΑΚΑ (δις) κι απογοητεύει με τους δέκα οκτώ βαθμούς που έχει απολέσει στην Τούμπα αλλά και τον τρόπο που τους έχασε. Δεν μπορεί, κάποια εξήγηση θα υπάρχει. Πρόσωπα που κατέχουν υπεύθυνες θέσεις τοποθετούνται δημόσια με ... χρησμούς. Λυπάμαι όμως δεν υπάρχει αυτή η πολυτέλεια. Από τη στιγμή που γνωρίζουν θα έπρεπε να βρουν τρόπο-τρόπους να το λύσουν ή να ενημερώσουν τους ιθύνοντες για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε ν’ αλλάξει η κατάσταση ... χτες κι όχι τώρα. Ενδεχομένως να μην το είχαν καταλάβει νωρίτερα. Ακόμη κι έτσι να είναι η ευθύνη δε νομίζω πως βαραίνει κάποιον άλλον. Χρίζει διευκρίνισης πως αναφέρομαι στα υπάρχοντα δεδομένα κι όχι στο πως κατέληξαν τα πράγματα μέχρι εδώ, γιατί τότε η συζήτηση θα ξεφύγει. Αλλωστε το ζητούμενο είναι τί γίνεται τώρα, τρεις αγωνιστικές πριν από τα πλέι οφ και για τα υπόλοιπα υπάρχει χρόνος.

Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και το δυσάρεστο είναι πως θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη με ζοφερό τον οικονομικό ορίζοντα. Η ομάδα έχει σκαμπανεβάσματα, ο κόσμος έχει χάσει την εμπιστοσύνη του και στο αγωνιστικό τμήμα κι έχει μπουκώσει από την απογοήτευση και τη δυσπιστία απέναντι στη διοίκηση με όλα όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Γιατί πολλά μπορεί να έχουν ειπωθεί από επίσημα στόματα, εντούτοις ορισμένοι – και δεν είναι λίγοι – θεωρούν πως ορισμένα βασικά ερωτήματα δεν έχουν απαντηθεί. Ο ΠΑΟΚ χρειάζεται οικονομική ενίσχυση δίχως να την έχει και δίχως να προκύπτουν ενδείξεις πως μπορεί να την αποκτήσει σύντομα. Κατά συνέπεια, σε συνάρτηση και με τις επιταγές της ΟΥΕΦΑ ο προϋπολογισμός της νέας σεζόν θα είναι ακόμη πιο «σφιχτός».

Κι ακριβώς σ’ αυτό εδώ το σημείο ίσως και να προκύπτει το μοναδικό θετικό στοιχείο για τους έχοντες το γενικό πρόσταγμα. Οπως τα έχουν φέρει οι συγκυρίες έχει αποδειχτεί περίτρανα το ποιοι είναι αυτοί που μπορούν και θέλουν να προσφέρουν και ποιοι όχι. Με τα περιθώρια να είναι απελπιστικά στενά «χάρες» και χατίρια δε χωρούν. Ούτε προσωπικοί εγωισμοί. Είναι ο καιρός της ουσίας κι όχι των εντυπώσεων. Ανεξάρτητα με το τι θα γίνει αγωνιστικά από εδώ και στο εξής υπάρχει σαφέστατη εικόνα για το ποιος είναι ο καθένας και τί μπορεί να προσφέρει ως μονάδα αποκλειστικά εντός κι εκτός γηπέδου αλλά και για το κατά πόσο μπορεί να μεταμορφωθεί βάσει αυτών που τοποθετούνται δίπλα του.

Οσο ιερή υποχρέωση αυτών που διοικούν κι αποφασίζουν αποτελεί μια δίκαιη κι αξιοκρατική κρίση ξεριζώνοντας κάθε στοιχείο που τεκμηριωμένα δεν μπορεί ή δε θέλει να βοηθήσει άλλο τόσο είναι ιερή υποχρέωση του κόσμου που αγαπά, πιστεύει και θέλει να στηρίξει την ομάδα να το πράξει. Κι όλα αυτά με απόλυτο σεβασμό σε όποιον αδυνατεί να κινηθεί έτσι λόγω της γενικότερης οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία, με απόλυτο σεβασμό σε όποιον δε θέλει να στηρίξει μια τέτοια κατάσταση, με απόλυτο σεβασμό σε όποιον έχει διαφορετικές σκέψεις κατά νου. Αν δεν μπορεί να βοηθήσει τουλάχιστον να μην κάνει κακό στον «Δικέφαλο» απαξιώνοντας, λοιδορώντας κι εκφράζοντας αβίαστα μια άποψη δίχως να μπορεί να την τεκμηριώσει.

Αναφέρθηκα νωρίτερα στη σταθερότητα της άποψης και θα ήθελα να εξηγήσω τη σημασία της. Οταν έχεις πίστη σε μια προσπάθεια, όταν γνωρίζεις αυτούς με τους οποίους «μάχεσαι» δίπλα – δίπλα έχοντας τον ίδιο στόχο, αυτόματα γεννάται κι η πεποίθηση για το θετικό αποτέλεσμα. Αν όμως, ανάλογα με τις εξελίξεις άγεσαι και φέρεσαι ο πρώτος που φαίνεται αβέβαιος και πως δε γνωρίζει το τί πραγματικά συμβαίνει είσαι ο ... ίδιος. Οταν οι δυνάμεις που δημιουργούν ένα ισχυρό μέγεθος, όπως τέτοιο ήταν της Τούμπας, φθίνουν τότε για να μην αλλοιωθεί θα πρέπει όλες οι υπόλοιπες που έχουν απομείνει να γιγαντώσουν την προσπάθειά τους για να μην αλλάξει η επίδραση του μεγέθους στις αντίπαλες ομάδες. Αν δεχτείς μοιρολατρικά όλα όσα συμβαίνουν κανείς δεν πρόκειται να σου τείνει χείρα βοηθείας.

Ο ΠΑΟΚ δεν ήταν ποτέ η ομάδα του μέσου όρου, περισσότερο πλησίαζε στα άκρα παρά στη μετριότητα, θετικά ή αρνητικά κι όχι μόνο σε αγωνιστικό επίπεδο. Οσα πέτυχε τα προηγούμενα χρόνια προήλθαν μέσα από την ενότητα κι από τη συσπείρωση. Από τη στιγμή που έπαψε αυτή εξαφανίστηκαν – ίσως και – οι πιο σημαντικές του ασπίδες προστασίας. Ολα αυτά είναι θεωρίες που προκύπτουν όμως μέσα από τα γεγονότα και τις εξελίξεις. Γενικότερα είναι η εποχή της ανάληψης ευθυνών και κυρίως σε προσωπικό επίπεδο για τον καθέναν μας. Κι ευθύνη σημαίνει κρίση, σημαίνει άποψη, σημαίνει παραδοχή. Βαθιά σκέψη, ανάλυση γεγονότων και υπεύθυνη άποψη. Αν υπάρξει αυτό το τρίπτυχο λειτουργίας στον καθένα γύρω και μέσα από την ομάδα ίσως να υπάρχει ελπίδα και για το μέλλον. Διαφορετικά το ... έργο θα μοιάζει γνώριμο, απλά με διαφορετικούς πρωταγωνιστές. Και το επίπονο συμπέρασμα για τον καθένα με το πέρασμα των ετών θα είναι η ευθύνη που έφερε, φέρει και θα συνεχίσει να φέρει όσο ασχολείται με τα τέσσερα συγκεκριμένα γράμματα δίχως να κάνει αυτό που τόσο απλά μπορεί για να βοηθήσει την αγαπημένη του ομάδα. Να είναι ειλικρινής και δίκαιος. Κι αυτό αφορά τους πάντες, κόσμο, διοίκηση, τεχνική ηγεσία και ποδοσφαιριστές.

Καλή δύναμη και καλή συνέχεια σε όλους ....

Γράψτε το σχόλιο σας...
24/08/2019 • 07:16

Ντέρμπι για γκολ σε Αγγλία, Ιταλία. "Αξία" στην υπέρβαση της Τβέντε και της Οστάνδης

Περιμένουμε ανταγωνιστικό πνεύμα στο Λίβερπουλ, στο Χόφενχαϊμ, το Σάντερλαντ και το γήπεδο της Φούλαμ όπου εκεί οι γηπεδούχοι έχουν τον πρώτο λόγο. Ακόμα πιο αμφίρροπο το ντέρμπι της Τσάμπιονσιπ το μεσημέρι. Προβάδισμα νίκης για Νάπολι, Παναθιηναϊκό και Μπενφίκα