Αναζητείται ο φάρος της αλήθειας στη θάλασσα της (α)διαφάνειας

0
Κωστής Μπότσαρης
08/03/2012 • 00:01
Αναζητείται ο φάρος της αλήθειας στη θάλασσα της (α)διαφάνειας
  • shares

Το συνολικό άνοιγμα που βαραίνει τον «Δικέφαλο» φτάνει τα 22 εκατομμύρια ευρώ, μείον ενάμιση που υπάρχει στο ταμείο της ΠΑΕ και χωρίς να υπολογίζονται τα προσδοκώμενα έσοδα για το εναπομείναν διάστημα μέχρι το τέλος της σεζόν, ήτοι ποσά που θα προκύψουν από τις προγραμματισμένες δόσεις των τηλεοπτικών, η χορηγία από τον ΟΠΑΠ κι από τα μίνι διαρκείας που θα κυκλοφορήσουν για τα πλέι οφ. Η κεντρική διαπίστωση είναι πως όλος ο οργανισμός της ομάδας είναι σε αναζήτηση ενός ποσού περί των πέντε εκατομμυρίων ευρώ μέχρι τις 30 Ιουνίου προκειμένου όλα να κυλήσουν ομαλά και να μην υπάρξουν αξεπέραστα προβλήματα για την αδειοδότηση και τη συμμετοχή του ΠΑΟΚ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενη σεζόν. Παράλληλα, για πρώτη φορά εγκρίθηκε η πρόταση για να είναι αμειβόμενες οι θέσεις του τεχνικού διευθυντή και του προέδρου με ποσά των 3.500 και 7.000 ευρώ αντίστοιχα.

Στο άκουσμα των οικονομικών υποχρεώσεων της ΠΑΕ και της ύπαρξης δυο «καρτελών» στα ονόματα του πρώην προέδρου, Θόδωρου Ζαγοράκη και του πρώην μέλους του Δ.Σ. της ΠΑΕ, Ηλία Βιολίδη με ποσά που συνολικά ξεπερνούν κατά τι τις εξακόσιες πενήντα χιλιάδες ευρώ, υπήρξαν αντιδράσεις, ζητήθηκαν εξηγήσεις κι ευθύνες. Κάποιες από αυτές κάλυψαν ορισμένους κάποιους άλλους όχι. Μείζον θέμα συζήτησης αποτέλεσε επίσης τα 12,5 εκατομμύρια ευρώ, ποσό στο οποίο οριοθετήθηκε το άνοιγμα της τελευταίας τετραετίας. Σ’ αυτόν τον αριθμό άλλοι αφαιρούν ένα ποσό της τάξεως των τριών – τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ που αναμένονται ως προσδοκώμενα έσοδα στα οποία αναφερθήκαμε και πριν κι άλλοι αναλογίζονται το ύψος που θα είχε φτάσει δίχως την πώληση του Βιεϊρίνια, τις αποδεσμεύσεις και τα χρήματα που μπήκαν το περασμένο καλοκαίρι στα ταμεία από τον κ. Σαχπατζίδη. 

Κατ’ αρχάς όσοι αριθμοί ειπώθηκαν υποστηριζόμενοι από παραστατικά πέρασαν ως δεδομένοι, δίχως να μπουν στη διαδικασία διερεύνησης ως προς την πραγματικότητά τους. Το γεγονός αυτό καθαυτό αποτελεί μια μεγάλη, πολύ μεγάλη συζήτηση κι εξίσου επικίνδυνη προς παρεξηγήσεις αλλά αν παραστεί ανάγκη θα επανέλθουμε. Είναι ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της αίσθησης που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια γύρω και μέσα από την ΠΑΕ.

Επειδή σήμερα, πολλοί μπορούν να βγουν και να πουν οτιδήποτε εκ του ασφαλούς, ευτυχώς τα γραπτά μένουν. Οσοι αναζητούν την αλήθεια, δεν έχουν παρά να ανατρέξουν στις δημόσιες τοποθετήσεις των διοικούντων των προηγούμενων μηνών, να κάνουν τις συγκρίσεις και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Αν πάλι υπάρχουν ανακρίβειες μπορεί οιοσδήποτε αισθάνεται θιγμένος να τοποθετηθεί εκ νέου για την αποκατάσταση της αλήθειας. Μνημονεύσαμε τα γραπτά επειδή στο διάστημα της επικοινωνίας μας από αυτήν εδώ τη στήλη, κουραστήκαμε να γράφουμε και να επαναλαμβάνουμε την ανάγκη υγιούς επικοινωνίας κι απόλυτης διαφάνειας με τον μοναδικό χρηματοδότη της ομάδας, τον κόσμο.

Οσο επώδυνη κι αν είναι η αλήθεια, όσο έντονες αντιδράσεις κι αν προκαλεί σε πρώτο χρόνο, εκτιμάται. Αλλά το σημαντικότερο είναι πως δίνει τη δυνατότητα σ’ αυτόν που την παραδέχεται, να συνεχίσει την προσπάθειά του οικοδομώντας το μέλλον πάνω στην εμπιστοσύνη που δικαιούται να έχει, εφόσον λειτουργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο. Αν σε μια σχέση, κάποιος προδώσει την εμπιστοσύνη του άλλου, ακόμη και για λόγο που ο ίδιος μπορεί να θεωρεί επιβεβλημένη ανάγκη, τότε όταν αυτό θα γίνει γνωστό, πάρα μα πάρα πολύ δύσκολα θα μπορέσει να την επαναφέρει (σ.σ. τη σχέση) στο αρχικό της σημείο. Η εμπιστοσύνη χτίζεται με τεράστια, εκατέρωθεν προσπάθεια, μέσα από τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες των καταστάσεων σε βάθος χρόνου.

Γκρεμίζεται όμως εξίσου εύκολα μέσα σε μια στιγμή. Μια κίνηση, μια κουβέντα δίχως εξηγήσεις είναι αρκετά για να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση δε συζητάμε για σχέση δυο ανθρώπων, αλλά για χιλιάδων αν όχι εκατομμυρίων. Κοινός τόπος όλων το καλό της ομάδας, αυτός είναι κι ο κόμβος επικοινωνίας. Οταν αυτός μολύνεται ή δεν είναι διαφανής αυτομάτως, την ίδια χροιά αποκτά και η σχέση δίνοντας την ευκαιρία – ακόμη και – σε κακόβουλους να παρεισφρύσουν και να την εκμεταλλευτούν. Κατά την ταπεινή μου άποψη δε φταίνε αυτοί, αλλά όσοι τους έδωσαν τα περιθώρια για να το πράξουν.

Ποιος ο λόγος για τον κάθε άνθρωπο, που καταθέτει – χρόνια τώρα – από το υστέρημά του, να υποχρεούται να γίνει ... ερευνητής αρχικά και στη συνέχεια δικαστής για μια πραγματικότητα που έπρεπε να είναι κρυστάλλινη εξ ορισμού; Αυτή ήταν άλλωστε κι η δέσμευση της μιας πλευράς όταν ζητούσε την αρωγή της άλλης σ’ ένα όραμα ζωής. Ποιος ο λόγος να χρειάζεται ο κάθε ένας να μπει σε μια διαδικασία φίλων κι εχθρών, όταν θεωρητικά ο στόχος και των δυο είναι κοινός;

Ηρθε η ώρα της ευθύνης και μη βιαστούν ορισμένοι να τρέξουν σε συμπεράσματα. Ηρθε η ώρα της ευθύνης για όλους, μηδενός εξαιρουμένου. Από τον απλό φίλαθλο μέχρι τον οποιονδήποτε παράγοντα. Οπως συμβαίνει και στις ζωές μας, όπου καλούμαστε να ξεδιαλύνουμε την ήρα από το στάρι σε καθημερινή βάση, από την πιο απλή μας επιλογή αγοράς ενός προϊόντος, μέχρι την πλέον πολύπλοκη όπως τέτοια είναι μια πολιτική επιλογή, το ίδιο είναι μονόδρομος να γίνει σ’ ότι έχει να κάνει με τον ΠΑΟΚ. Από το ποιον ακούει ο καθένας, το ποιον διαβάζει για την πληροφόρησή του μέχρι το ποιον εμπιστεύεται για το μέλλον της αγαπημένης του ομάδας. Η διαδικασία είναι απλή: κρίση, επιλογή και συνέπεια.

Αυτός είναι ο μηχανισμός. Σε ορισμένες περιπτώσεις μοιάζει αφελές, αν όχι υστερόβουλο, να περιμένεις από κάποιον να σου πει αυτό που φαντάζει αυτονόητο. Κι αναφέρω την πιθανότητα του υστερόβουλου επειδή σ’ αυτό το ενδεχόμενο ορισμένοι προσπαθούν ν’ αποφύγουν την ευθύνη της επιλογής και καραδοκούν για να την επιρρίψουν σ’ αυτόν που την εκφράζει, άσχετα αν τα συμπεράσματα είναι τόσο εύκολα σε βαθμό παρεξήγησης. Το λάθος δεν είναι κακό, η προσπάθεια αποποίησης ευθυνών όμως είναι. Είναι ελάχιστοι αυτοί που θα πουν πως έκριναν μια κατάσταση, πήραν μια απόφαση κι από τη στιγμή που αποδείχτηκε λάθος φέρουν την ευθύνη της επιλογής τους. «Αυτός μου το είπε, εκεί το διάβασα» κι άλλα πολλά παρόμοια δίνουν την αίσθηση απαλλαγής από ευθύνες, μόνο που δεν είναι έτσι.

Υπάρχουν δεδομένα τα οποία αναφέρονται και παρουσιάζονται δημόσια από θεσμικούς φορείς, δίχως να χρίζουν επιμέρους επεξήγησης. Η κριτική πάνω σε αυτά δεν απαιτεί ευφυΐα, δεν απαιτεί ξεχωριστές γνώσεις κι είναι ικανή να προσφέρει εποικοδομητικά συμπεράσματα για την κατάρτιση μιας ολοκληρωμένης άποψης. Απαιτεί προσοχή, σοβαρότητα και σημασία στη λεπτομέρεια. Πλέον αποδεδειγμένα, η αναζήτηση άλλοθι στα λεγόμενα ή τα γραφόμενα άλλων δεν προσφέρει τίποτα περισσότερο από μια ψευδαίσθηση δικαίωσης. 

Δεν κούρασε όλη αυτή η αρρωστημένη κατάσταση; Το να δείχνει ο ένας τον άλλον με το δάχτυλο επιρρίπτοντας ευθύνες ακόμη και για τα πιο απλά πράγματα; Για μια ακόμη φορά φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από εμάς; Αν το «ναι» ως απάντηση ικανοποιεί κάποιους, προσωπικά δεν ανήκω στην ίδια κατηγορία. Φταίμε όλοι. Στον καθέναν αναλογεί μερίδιο ευθύνης, μικρό ή μεγάλο ανάλογα με την περίπτωση και για την ενεργή συμμετοχή σε μια κατάσταση αλλά και για την απάθεια στην ίδια.

Το ζητούμενο όμως είναι η εξέλιξη, δηλαδή το πάθημα να γίνεται μάθημα κι ο καθένας να ξεχωρίζει τις προτεραιότητες που έχει στο μυαλό του. Κι όλα αυτά βέβαια στην – πάντα εύκολη – θεωρία, από την οποία η μεταφορά στην πράξη προϋποθέτει πολύ μεγάλη προσωπική προσπάθεια από τον καθέναν. Λέγεται πως υπάρχουν επαφές από τους διοικούντες για την ενίσχυση της ομάδας, πρώτα σε πρόσωπα και μετά σε οικονομικό επίπεδο. Η επιφυλακτικότητα είναι δεδομένη και την εμπιστοσύνη τη δημιουργούν οι πράξεις, οι αποδείξεις και μόνον αυτές.

Καλή δύναμη σε όλους...

Γράψτε το σχόλιο σας...
21/09/2019 • 07:11

Ματς με παραγωγικά μηνύματα σε Γκενκ, Λιντς, Λέστερ και Νιούπορτ

Η Τόττεναμ έχει πολλούς τρόπους να σκοράρει και θα τους χρειαστεί στο Λέστερ. Εξίσου θεαματικά αναμένονται τα παιχνίδια στο Λιντς, το Νιούπορτ και το Λίβινγκστον της Σκωτίας. Προβάδισμα νίκης με προϋπόθεση την ουσία για Μπαρτσαλόνα, Γκενκ και Άρνεμ