Χάθηκε το μέτρο

0
Κωστής Μπότσαρης
18/06/2011 • 12:20
Χάθηκε το μέτρο
  • shares

Για πρώτη φορά έπειτα από εννιά μήνες ο Θεόδωρος Ζαγοράκης μίλησε δημόσια στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, έχοντας στο πλευρό του το μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΕ και οικονομικό διευθυντή για ένα χρονικό διάστημα της σεζόν που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες, Γιώργο Φαρλαλή. Οπως ήταν φυσιολογικό τα ερωτήματα που είχαν συσσωρευτεί ήταν πολλά. Επί δυο ώρες δεχόταν και τοποθετούνταν πάνω στην ποικιλία αποριών που κατατέθηκαν, ελλιπής ή μη.

Η κύρια αίσθηση που αφουγκράζεται ο καθείς μια μέρα μετά είναι τουλάχιστον διχασμένη. Από τη μια πλευρά οι συνήθεις ύποπτοι των άκρων κι από την άλλη η σιωπηλή πλειοψηφία. Στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται όλοι όσοι υπέρμετρα υπερασπίζονται τα πεπραγμένα του ισχυρού ανδρός της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και των συνεργατών του δίχως ν' ασκούν εποικοδομητική κριτική - πράγμα που απεχθάνεται κι ο ίδιος ο πρόεδρος -  ενώ στη δεύτερη τοποθετούνται οι απόλυτοι κριτές των πάντων. Αυτοί που και στην καλύτερη στιγμή του «Δικεφάλου», όπως σε περίπτωση κατάκτησης ενός τίτλου θα λυσσάξουν και θα βρουν αντικείμενο γκρίνιας μείζονος σημασίας του τύπου «γιατί σήμερα φόρεσαν τις μαύρες κι όχι τις ασπρόμαυρες εμφανίσεις».

Η αναγνώριση κι ο σεβασμός στο πρόσωπο του κ. Ζαγοράκη και σε όλα όσα από κοινού μαζί με τους συνεργάτες του έπραξαν για τον ΠΑΟΚ κατά τη διάρκεια της τετραετούς παρουσίας τους είναι δεδομένα αδιαπραγμάτευτα. Ταυτόχρονα δεν μπορούν να σταθούν ως απαγορευτικά εμπόδια για όποιον θέλει να εστιάσει σε θέματα που απασχολούν. Κι όταν προκύπτουν σοβαρές αφορμές όπως τέτοια είναι το οικονομικό έλλειμμα τότε η βαρύτητα του θέματος είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Στη χρονιά με τα μεγαλύτερα έσοδα όλων των εποχών ο ισολογισμός είναι αρνητικός, με ελάχιστα περιθώρια απόκλισης αφού το ετήσιο χρονικό διάστημα ολοκληρώνεται και τυπικά σε κάτι λιγότερο από δυο εβδομάδες. Αν έχουν γίνει προσπάθειες εκμετάλλευσης όλων των πιθανών δράσεων που θα ενίσχυαν την ομάδα στον οικονομικό τομέα, αν έγινε σωστή διαχείριση των οικονομικών δεδομένων τότε πιθανόν κανείς να μην είχε λόγο διαφωνίας. Ωστόσο, ένας πολυσύνθετος οργανισμός όπως είναι μια ποδοσφαιρική ανώνυμη εταιρία δύσκολα γίνεται κατανοητός ως προς τη λειτουργία του και τις αποφάσεις που λαμβάνονται στις πλέον κρίσιμες στιγμές από τον καθέναν.

Η συνέντευξη Τύπου δίνει αυτήν ακριβώς την ευκαιρία στους διοικούντες. Να εξηγήσουν με απλά λόγια τι συνέβη το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε. Εγχείρημα δύσκολο μεν αλλά αναγκαίο δε. Πρέπει μέσα σε αναλογικά σύντομο χρονικό διάστημα να συνοψίσουν μια ολόκληρη ... ποδοσφαιρική χρονιά, εξ ου κι η αναγκαιότητα συχνότερης αμφίδρομης, δημόσιας επικοινωνίας. Και πολλές φορές θα πρέπει να βρουν τρόπο να εξηγήσουν καταστάσεις κι εξελίξεις σε πράγματα τα οποία δύσκολα αναφέρονται δημόσια καθώς οι ανταγωνιστικοί «καλοθελητές» καραδοκούν.

Η ανάγκη του φίλαθλου κόσμου της ομάδας για ενημέρωση κι επεξήγηση είναι αγνή και γνήσια. Μόνο που δεν ακούν και δεν πληροφορούνται μόνον αυτοί. Καλώς ή κακώς αυτή είναι η αλήθεια κι επ' ουδενί δε συνιστά δικαιολογία. Δεν είναι αμελητέος παράγοντας. Και μην προτρέξει κανείς επιδιδόμενος σε παράνομες σκέψεις. Απλά κάποια πράγματα δε λέγονται, ας κρίνει ο καθένας από τον εαυτό του. Ο ΠΑΟΚ και κατ' επέκταση οι άνθρωποί του, βρέθηκαν σε μειονεκτική θέση λόγω κακής διαχείρισης σε συγκεκριμένα ζητήματα.

Θεμιτό κι απόλυτα φυσιολογικό εφόσον πρώτον τα αναγνωρίζεις και δεύτερον διδάσκεσαι από αυτά. Η παραδοχή ενός λάθους δεν απομυθοποιεί, δεν προσβάλει, δε μειώνει σε τίποτα μια μεγάλη προσπάθεια. Αντιθέτως πιστοποιεί πως αντιμετωπίζεις με σεβασμό και ειλικρίνεια αυτόν στον οποίον απευθύνεσαι. Και πολύς κόσμος τη σήμερον ημέρα το έχει αυτό ανάγκη εντός αλλά κι εκτός ΠΑΟΚ. Δίδεται η ευκαιρία ν' αποσαφηνίσεις, να διορθώσεις, να παραδεχτείς, να διαψεύσεις, ν' αποστομώσεις.  

Πριν από την έναρξη της συνέντευξης Τύπου μοιράστηκε πολυσέλιδο έντυπο από την ΠΑΕ με αναλυτικούς αριθμούς με απεικονίσεις σε αντίστοιχα γραφήματα. Την εγγύτητα των στοιχείων φέρει απόλυτα ο Θεόδωρος Ζαγοράκης ως επικεφαλής. Κάποια έξοδα προκάλεσαν απορίες και συζητήσεις επί συζητήσεων. Αναμενόμενο και καλοδεχούμενο εφόσον δεν εμπεριέχει στοιχεία υπερβολής. Ο κόσμος του ΠΑΟΚ έχει βιώσει πολλά τα τελευταία χρόνια κι έχει κάθε δικαίωμα να εμφανίζεται καχύποπτος.

Εντούτοις δε θα πρέπει να λησμονεί ποιος βρίσκεται απέναντί του, ποια είναι η ιστορία του κι ότι υποβαθμίζοντάς τον προσβάλει ουσιαστικά την ομάδα του αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό, αφού αυτός τον τοποθέτησε εκεί που είναι. Για να νιώθει - ακόμη πιο - ήσυχος δημιουργήθηκε η επιτροπή διαφάνειας του Ερασιτέχνη, η οποία ήδη διενεργεί έλεγχο με τη συνδρομή ορκωτού λογιστή. Επιπλέον πλεονέκτημα αποτελεί πως το ένα μέλος της επιτροπής είναι ο Γιάννης Παπαδόπουλος, αυτός που δόμησε το οικονομικό σύστημα της ΠΑΕ κι όπως ήταν ευρύτερα γνωστό δε διατηρούσε και τις καλύτερες των σχέσεων με τα περισσότερα μέλη της διοίκησης από την ημέρα που αποχώρησε.

Γίνομαι λεπτομερής προκειμένου να συνδράμω στην εξάλειψη δυσπιστίας ως προς την ακεραιότητα του συγκεκριμένου θεσμικού οργάνου. Συνεπώς τίποτα δε θα μείνει κρυφό. Το μόνο εύκολο για τον καθέναν είναι να ενισχύσει επιχειρηματικά υπέρ της μιας ή της άλλης ακραίας άποψης, η ουσία ποια είναι; Ποιος κερδίζει; Ποιος επωφελείται; Ποιος ζημιώνεται; Η αλήθεια πάντα έρχεται στην επιφάνεια, αργά ή γρήγορα. Ας πάψουν, λοιπόν, οι άναρθρες κραυγές κι οι άνευ τεκμηρίων διαπιστώσεις για το «τί ακριβώς συμβαίνει» κι ας στηρίξουν την προσπάθεια ενίσχυσης της ομάδας που είναι πάνω από όλους κι από όλα. Ας δοθεί ένα τέλος στη δεκαετία της «ταμπέλας» του ΠΑΟΚ, σύμφωνα με την οποία κάποιος πρέπει να είναι φιλό- ή αντί- ενός προσώπου ή μιας κατάστασης. Οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι και το μέτρο είναι απαραίτητο για να διατηρούμε την ψυχραιμία μας και να λαμβάνουμε σωστές αποφάσεις με «καθαρό» μυαλό.

Γράψτε το σχόλιο σας...
22/09/2019 • 07:11

Φόρμα και πάθος ορίζουν τα ντέρμπι σε Λιόν, Αϊντχόφεν, Λονδίνο και ΟΑΚΑ

Το ντέρμπι του Ολλανδικού πρωταθλήματος είναι λογικό να κριθεί στην αποτελεσματικότητα ανάμεσα σε δύο φορμαρισμένες ομάδες. Εν μέσω ειδικών συνθηκών το ντέρμπι των "αιωνίων", πιο παραγωγικά τα ματς σε Λονδίνο και Λιον