Τέλος εποχής...

0
Κωστής Μπότσαρης
29/05/2011 • 01:05
Τέλος εποχής...
  • shares

Στην πραγματικότητα η ολοκλήρωση της μιας ποδοσφαιρικής σεζόν εγκαινιάζει την ταυτόχρονη έναρξη της επόμενης, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι κινήσεις για την προετοιμασία της προσεχούς περιόδου προηγούνται ακόμη και των ύστατων αγωνιστικών υποχρεώσεων.

Για τον ΠΑΟΚ έκλεισε ένα πλάνο τριετίας. Ποδοσφαιριστές με σημαντικότατους ρόλους στο διάστημα αυτό ολοκλήρωσαν τον κύκλο τους και κατόπιν μιας πρώτης, αποτυχημένης απόπειρας μετάβασης σε νέο ποδοσφαιρικό πλάνο με νέο ποδοσφαιρικό αρχιτέκτονα ο «Δικέφαλος» καλείται ν’ αποδείξει πως - αν μη τι άλλο – έμαθε από τα παθήματά του στο θέμα του προπονητή και πλέον θα βαδίσει σε νέα, ασφαλή μονοπάτια. Το πρώτο όνομα που είδε το φως της δημοσιότητας είναι αυτό του Λάζλο Μπόλονι. Ρουμάνος τεχνικός με ευρωπαϊκή νοοτροπία, με διάθεση ενασχόλησης κι εργασίας με νέους ποδοσφαιριστές κι εντός των οικονομικών δυνατοτήτων στον αυστηρότατο οικονομικό σχεδιασμό της επόμενης χρονιάς.

Η αλήθεια είναι πως αυτός είναι ένας από τους τρεις – τέσσερις υποψηφίους που έχουν προκριθεί από μια σχεδόν 40μελή λίστα τεχνικών. Στο αρχικό της στάδιο ήταν κι ο Εκτορ Ραούλ Κούπερ, με την πλευρά του οποίου έγινε μια πρόχειρη επαφή πριν από δυο-τρεις μήνες αλλά μέχρι εκεί. Επίσης, μπαίνοντας στην τελική ευθεία η ΠΑΕ διαψεύδει κατηγορηματικά την ύπαρξη Ελληνα υποψηφίου, υποστηρίζοντας πως τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπήρξε ποτέ. Διευκρίνιση που φωτογραφίζει ονόματα όπως αυτά των Δώνη, Νιόπλια κατά κύριο λόγο. Για να φτάσει η διοίκηση μαζί με τον Παντελή Κωνσταντινίδη σ’ αυτούς τους τελικούς υποψήφιους εξετάστηκαν διεξοδικά πολλές παράμετροι.

Για παράδειγμα υπήρξε όνομα ικανότατου τεχνικού από τη Λατινική Αμερική, η περίπτωση του οποίου θα δημιουργούσε αίσθηση, ωστόσο το γεγονός πως δεν έχει εργαστεί ποτέ στην Ευρώπη αύξανε το ποσοστό του ρίσκου για την προσεχή σεζόν και τέτοιες πολυτέλειες δεν υφίστανται πια. Από τον ΠΑΟΚ αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα οι οριστικές συζητήσεις για τον άνθρωπο που θα κληθεί να δομήσει το νέο σύνολο κι εκφράζεται η πεποίθηση πως οι συζητήσεις θα είναι σύντομες τοποθετώντας χρονικό ορίζοντα εξέλιξης εντός της προσεχούς εβδομάδας.

Για τη φημολογία των τελευταίων ημερών περί παικτών του ΠΑΟΚ προέκυψε επίσημη ανακοίνωση. Κανείς δεν είναι αναντικατάστατος όμως αυτό είναι άλλο κι άλλο το να κυκλοφορούν οι κορυφαίοι ποδοσφαιριστές της ομάδας σαν … πραμάτεια προς ευτελή πώληση. Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί ν’ απευθυνθεί στα αρμόδια πρόσωπα, με κάθε επισημότητα να καταθέσει οικονομική πρόταση λαμβάνοντας υπ’ όψη τις ρήτρες που υπάρχουν στα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών κι αφού η κάθε πρόταση εκτιμηθεί θα παρθούν οι αποφάσεις που πρέπει. Οτι και να συμβεί μοναδικός στόχος της διοίκησης πρέπει να είναι η θωράκιση της ομάδας κι η ενίσχυσή της με παίκτες ακόμη καλύτερους από αυτούς που αποχώρησαν ή πρόκειται ν’ αποχωρήσουν. Από τα λίγα σίγουρα ισχύοντα είναι πως ο Βιεϊρίνια δεν πρόκειται να πάει σ’ ελληνική ομάδα εφόσον έρθει σημαντική οικονομική πρόταση, ενώ μοιάζει μάλλον απίθανο ο Σαλπιγγίδης να μετακομίσει για δεύτερη φορά σε διάστημα ενός χρόνου, είτε εντός είτε εκτός συνόρων. Για κανέναν άλλον δεν παίρνω όρκο. Αυτά με το … δούναι. Οσο για το λαβείν, οι σχετικές πληροφορίες μιλούν για τουλάχιστον τρεις Ελληνες ποδοσφαιριστές, από τους οποίους ο ένας - ίσως και δυο - να μην αγωνίστηκαν την περασμένη σεζόν στη Σούπερλιγκα. Ιδωμεν …

Μια κουβέντα για το Μάκη Χάβο. Ανέλαβε μεσούσης της περιόδου μια ομάδα που δεν την είχε σχεδιάσει ο ίδιος, δεν την είχε προετοιμάσει ο ίδιος αλλά όλα αυτά τα δεδομένα σε συνάρτηση και με την πίεση που ανέκαθεν συνόδευε τον ΠΑΟΚ σε όλα τα επίπεδα δεν ήταν άγνωστα στοιχεία για τον ίδιο όταν ρωτήθηκε για το αν μπορεί να «κουμαντάρει» ένα τόσο δύστροπο … καράβι. Ανέλαβε μεγάλη ευθύνη, πήρε τεράστια ευθύνη με στόχο και κίνητρο την επιτυχία της ομάδας παράλληλα με την προσωπική επιτυχία. Η φιλοδοξία είναι σημαντικό στοιχείο για την επαγγελματική ανέλιξη, μόνο που δεν πρέπει να λειτουργεί ισοπεδωτικά για οποιονδήποτε άλλο παράγοντα που αφορά μια τόσο σημαντική απόφαση. Οτι ανεβαίνει γρήγορα, τις περισσότερες φορές … πέφτει εντυπωσιακά.

Ο Ελληνας τεχνικός κατέθεσε εργατικότητα, διάθεση για δουλειά και την ταπεινή του εμπειρία, έδωσε πράγματα στην ομάδα ή τουλάχιστον προσπάθησε αλλά πήρε κιόλας. Οποιο κι αν είναι το ισοζύγιο, θετικό ή αρνητικό ανήκει στο παρελθόν. Είχε καλές και κακές στιγμές, πάντως κανείς δεν μπορεί να του αμφισβητήσει την καλή πρόθεση, τη σφοδρή διάθεση και την αποφασιστικότητα που τον διέκρινε. Να είναι γερός και να ‘χει καλή συνέχεια.

Το ταμείο του ΠΑΟΚ προδίδει σταθεροποίηση σε υψηλές πτήσεις. Υστέρησε σημαντικά στο κυνήγι της πρώτης θέσης αλλά διεκδίκησε τη δεύτερη μέχρι και την προτελευταία αγωνιστική των πλέι οφ. Εφτασε μέχρι την ημιτελική φάση του Κυπέλλου χάνοντας την πρόκριση μέσα στο γήπεδό του και τους «32» του Europa League, όπου κι εκεί πάλεψε μέχρι τα τελευταία λεπτά κόντρα σ’ ένα μεγαθήριο. Η ομάδα παραμένει ψηλά, όμως οι απαιτήσεις είναι πάντα αντίστοιχες κι η όποια πικρία προκύπτει από το γεγονός πως αν είχαν προσεχτεί λίγο περισσότερο κάποιες λεπτομέρειες, αν είχαν γίνει κάποιοι χειρισμοί λίγο διαφορετικοί ίσως το αποτέλεσμα να ήταν ακόμη καλύτερο. Περισσότερα για το πρόσφατο παρελθόν, το παρόν και το άμεσο μέλλον πιθανολογείται πως θα πει μέσα στην εβδομάδα ο πρόεδρος της ομάδας, Θόδωρος Ζαγοράκης σε δημόσια τοποθέτησή του.

Επόμενο βήμα είναι η δημιουργία της ομάδας για τη νέα σεζόν, εγχείρημα το οποίο βρίσκεται σ’ εξέλιξη. Παράλληλα, αναμένεται ίσως κι από Δευτέρα η επιτροπή διαφάνειας να ξεκινήσει τον έλεγχο για να επιβεβαιωθεί η σωστή λειτουργία της ΠΑΕ κι από τους πλέον δύσπιστους και με «όχημα» τη συσπείρωση και την ενότητα, που χαρακτήρισε τη μετάβαση του ΠΑΟΚ από το ανυπόληπτο χτες στο διακεκριμένο σήμερα, να πορευτεί η ομάδα για την επόμενη μέρα της. Προς αυτήν την κατεύθυνση είναι κι η νέα μείωση των τιμών στα εισιτήρια διαρκείας της προσεχούς περιόδου - προσαρμοσμένα στο κλίμα των ημερών - τα οποία και θ’ ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας. Συγχαρητήρια αξίζουν στους εμπνευστές και δημιουργούς του «PAOK Fans Festival», η επιτυχία του οποίου επιβεβαιώνει τη ρήση η «ισχύς εν τη ενώσει». Το καλοκαίρι προμηνύεται «καυτό». Καλή δύναμη σ’ όλους.

 

Γράψτε το σχόλιο σας...
20/09/2019 • 10:51

Τακτική με έμφαση τις επιθέσεις σε Κάλιαρι, Κόρτραϊκ. Προβάδισμα για Ναντ και Σάλκε

H Τζουργκάρντεν δεν θέλει να χάσει τη μεγάλη ευκαιρία στο Σούντσβαλ. Ματς με ευκαιρίες στο γκολ για όλους περιμένουμε στη Σαρδηνία, την Ολλανδία και το Βέλγιο. Στις λεπτομέρειες διακρίνεται το πλεονέκτημα της Ναντ στο Στρασβούργο