Αποκαθήλωση....

0
Κωστής Μπότσαρης
01/06/2017 • 17:11
Οι Ίβιτς και Σαββίδης
  • shares
Ο επίλογος της σεζόν αποδείχτηκε ο χειρότερος δυνατός για τον Π.Α.Ο.Κ. που ηττήθηκε 2-3 στην Τούμπα από τον Παναθηναϊκό (20’ Μπίσεσβαρ, 68’ Ενρίκε – 28’ Κλωναρίδης, 79’ Λουντ, 90+3’ Μολίνς), με συνέπεια την απώλεια της πρώτης θέσης στα πλέι οφ και την επιστροφή της αμφισβήτησης σε όλα τα επίπεδα. Λίγες ώρες μετά έγινε γνωστή κι η ποινή εξόντωσης που επέβαλε το δικαιοδοτικό έργο της Ε.Π.Ο. για όλα όσα έγιναν στον τελικό Κυπέλλου στο Βόλο, με αφαίρεση έξι βαθμών, τιμωρία επτά αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών και χρηματικό πρόστιμο ύψους διακοσίων ογδόντα δυο χιλιάδων, πεντακοσίων ευρώ.
 
Η πανδομολογούμενη κακή κατάσταση του «Δικεφάλου» στα πλέι οφ δεν είχε ως εξαίρεση την τελευταία πράξη της διαδικασίας απέναντι σ’ έναν αποδεκατισμένο μεν από τις σημαντικότατες απουσίες αντίπαλο, που είχε και δυο αναγκαστικές αλλαγές κατά τη διάρκεια του αγώνα αλλά απόλυτα παθιασμένο και με πίστη για το αποτέλεσμα, λόγος για τον οποίο του αξίζουν συγχαρητήρια πλην του κομματιού των προκλήσεων, εν αντιθέσει με τους ποδοσφαιριστές του Βλάνταν Ιβιτς, παρά το γεγονός πως οι τελευταίοι αγωνίστηκαν ενώπιον – περίπου – δέκα πέντε χιλιάδων φίλων τους. Ούτε καν το γεγονός πως βρέθηκαν δυο φορές μπροστά στο σκορ (σ.σ. η δεύτερη στο 68’) δε στάθηκε αρκετό για να τους προσδώσει την απαιτούμενη αυτοπεποίθηση – ενέργεια να σώσουν την ... παρτίδα και να κλείσουν θετικά τη σεζόν, ασχέτως του τί ακολούθησε με τα της ποινής.
 
Η σεζόν φάνηκε να τελειώνει για τον Π.Α.Ο.Κ. με την κατάκτηση του Κυπέλλου, αν κι οι καταγγελίες του Ιβάν Σαββίδη για απειλές σωματικής βίας χρήζουν εξέτασης. Ακόμη κι έτσι όμως, η ομάδα δεν είχε ενέργεια, απώλεσε την αγωνιστική της ταυτότητα, σα να διέγραψε τις όποιες ικανότητες είχε και τη χαρακτήρισαν κατά τη διάρκεια της κανονικής περιόδου, έμεινε από δυνάμεις, δεν είχε προσωπικότητα και χαρακτήρα ώστε ν’ ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις αυτής της μίνι διοργάνωσης, που μπορεί σε πολλούς από τους πρωταγωνιστές – σύμφωνα με τις δηλώσεις τους – να μην αρέσει, ωστόσο άπαντες γνώριζαν εξ αρχής πως υφίσταται και τις απαιτητικές συνθήκες της με τους διαδοχικούς αγώνες υψηλής δυσκολίας σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επί της ουσίας, οι όποιες αιτιάσεις περί κόπωσης κλπ ισχύουν για όλες τις συμμετέχουσες ομάδες και δη γι’ αυτήν που – κατά κοινή ομολογία – διέθετε το «βαθύτερο» ρόστερ. Στον Π.Α.Ο.Κ. όμως η κόπωση επέδρασε καταλυτικά και στο υγιές κομμάτι της. Κάπως έτσι εξηγείται κι η αρνητική μεταμόρφωση του Μάτος με τον αδικαιολόγητο εκνευρισμό που έβγαζε.
 
Η διαχείρισή του αποδείχτηκε αποτυχημένη, με την ευθύνη – δημόσια – ν’ αναλαμβάνει ο Βλάνταν Ιβιτς. Αυτός που πέρσι είχε βγάλει την ομάδα πρώτη στην αντίστοιχη διαδικασία, αυτός που δημιούργησε τη φετινή ομάδα, που για λεπτομέρειες απέτυχε να διεκδικήσει το πρωτάθλημα, έχοντας ξεκινήσει το πρωτάθλημα με μείον τρεις βαθμούς, αυτός που μαεστρικά κρατούσε την προπονητική μπαγκέτα στο χρονικό διάστημα που άπαντες παραδέχονταν ότι ο «Δικέφαλος» απέδιδε το καλύτερο ποδόσφαιρο, αυτός που μαζί με τους ποδοσφαιριστές του κατέκτησαν το Κύπελλο. Το πλέον δυστυχές γεγονός στην προκειμένη περίπτωση είναι πως δεν απέφυγε ένα σημαντικό λάθος των προκατόχων του. Την κατά κόρον χρησιμοποίηση συγκεκριμένων ποδοσφαιριστών, μπροστά στην ανάγκη διασφάλισης θετικών αποτελεσμάτων, με αποτέλεσμα την υπερφόρτωση αυτών και την περιθωριοποίηση άλλων. Πολλές φορές η ανασφάλεια είναι κάκιστος σύμβουλος .... Την ίδια στιγμή αποδείχτηκε πως πίσω από τον Γλύκο δεν υπήρχε αξιόπιστη εναλλακτική λύση. Η επιλογή του Ζέλιμιρ Μπρκιτς ήταν η χειρότερη δυνατή.
 
Ταυτόχρονα η φαιδρή θεωρία περί νέου ... χαλίφη που έγινε πιστευτή μόνον από όσους «διψούσαν» να την υιοθετήσουν για να στηρίξουν τους ισχυρισμούς τους κατέρρευσε σαν τραπουλόχαρτο προτού αλέκτωρ λαλήσαι τρις σε όλα τα επίπεδα, εντός κι εκτός αγωνιστικών γραμμών. Ασχέτως αν τα – θεωρητικά - κακώς κείμενα του «Δικεφάλου» μέσα σ’ ελάχιστο χρονικό διάστημα διογκώνονται και προβάλλονται ως τα έσχιστα όλων των εποχών, ενώ τα αντίστοιχα των αντιπάλων του επί σειρά ετών, είναι μια ακόμη μέρα στο ... γραφείο. Ο Π.Α.Ο.Κ. των επεισοδίων, των ατίθασων, των ανεξέλεγκτων κι όλων αυτών που του καταμαρτυρούν, κατάφερε να ηρεμήσει τον κόσμο του – μ’ εξαίρεση τον τελικό του Βόλου όπου κι εκεί υπάρχει πολύ μεγάλη συζήτηση για το πώς και το τί συνέβη – και να μη συμβαίνει το παραμικρό, με τρανή απόδειξη τη χτεσινή μέρα που παρά την άσχημη κατάληξη που είχε η αναμέτρηση δε συνέβη το παραμικρό.
 
Επίσης, όλος ο «θόρυβος» που ακολούθησε και τον ημιτελικό και τον τελικό του Κυπέλλου επηρέασε απόλυτα την ομάδα κι αυτό συνιστά αποτυχία της ίδιας της ομάδας και των ανθρώπων της που δεν κατάφεραν να την προστατεύσουν, να κρατήσουν συγκεντρωμένους τεχνική ηγεσία και ποδοσφαιριστές μέχρι το τέλος. Δε λέει κανείς πως κακώς έγιναν όσα έγιναν ταυτόχρονα όμως έπρεπε να είναι πολύ πιο προετοιμασμένοι για όλα όσα θ’ ακολουθούσαν. Πράγμα που τεκμηριωμένα δε συνέβη. Είναι δύσκολο να χωρέσει ανθρώπου νους το τί θα είχε συμβεί αν το συμβάν με τον κ. Ιβιτς είχε συμβεί στην Τούμπα με προπονητή άλλης ομάδας. Κι όμως, για τον Π.Α.Ο.Κ. η όλη συζήτηση κατήντησε στο σημείο να μιλούν για το αν το κουτί μισόλιτρης μπίρας ήταν άδειο, μισοάδειο ή οτιδήποτε άλλο, για το αν στην Τούμπα έχουν γίνει χειρότερα και τί συνέπειες έχει υποστεί η ομάδα γι’ αυτά. Οι τιμωρίες όλων των προηγούμενων ετών είναι γνωστές κι οιοσδήποτε ενδιαφερόμενος μπορεί να τις αθροίσει και να βγάλει τα συμπεράσματά του για το περί δικαίου αίσθημα.
 
Το τελείωμα, λοιπόν, της σεζόν δεν ήταν καλό για τον «Δικέφαλο» αλλά ήταν απολύτως διαφωτιστικό για όλους και για όλα. Ο κ. Σαββίδης αποφάσισε από πέρσι να διαβεί το μονοπάτι της απόλυτης σύγκρουσης και θα πρέπει να έχει ήδη συνηδητοποιήσει πως σ’ αυτήν του την επιλογή είναι απολύτως μόνος του, χωρίς φίλους, συμμάχους ή οτιδήποτε παρεμφερές ... Κι αυτή είναι μια αδιαπραγμάτευτη από τις βασικές αξίες του συλλόγου που τον συνοδεύουν από την ίδρυσή του. Καμία διαφορετική, αποσπασματική συμπεριφορά περιπτώσεων που έχουν διατελέσει θεσμικό ή μη ρόλο στον σύλλογο δεν μπορεί να το αλλοιώσει αυτό γιατί πολύ απλά κανείς εξ αυτών δεν ήταν ο ίδιος ο Π.Α.Ο.Κ., παρά μόνον ο αγνός λαός του στο σύνολό του, που το μόνον που ζητά χρόνια τώρα είναι ισονομία και τίποτα περισσότερο. Ολοι οι υπόλοιποι μπορούν να φωνάζουν σύμφωνα με τα συμφέροντά τους, ελεύθερα ...
 
Η επόμενη μέρα είναι πολύ δύσκολη. Τα λόγια είναι καλό να μπουν στην άκρη και στο προσκήνιο να μπουν δραστικές πράξεις σε όλα τα επίπεδα. Τα «ανοικτά» θέματα, όπως τέτοια δείχνουν να είναι της τεχνικής ηγεσίας, των προσθαφαιρέσεων στο έμψυχο δυναμικό του και όλα τα υπόλοιπα, προκειμένου να ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο εν όψει της επόμενης σεζόν. Η Εκτακτη Γενική Συνέλευση των επόμενων ημερών αποκτά πολύ μεγάλο ενδιαφέρον .... Εν αναμονή των εξελίξεων λοιπόν .... Καλή δύναμη και καλή συνέχεια σε όλους προς το παρόν... 
Γράψτε το σχόλιο σας...
21/08/2019 • 07:36

Με έμφαση στη λεπτομέρεια τα ματς σε Φάληρο, Ζάγκρεμπ, Λιντς και Κόλντινγκ

Δύσκολο το έργο του Ολυμπιακού με αντίπαλο την Κράσνονταρ,πιο παραγωγικό περιμένουμε το ματς στο Ζάγκρεμπ και ιδιαίτερα ανταγωνιστικό τον Ερυθρό Αστέρα. Γουέστ Μπρομ και η Λιντς έχουν προβάδισμα κόντρα σε αντιπάλους ικανούς στο σκοράρισμα