Αυτός, αυτοί και τα ...μυστήρια

0
Κωστής Μπότσαρης
12/03/2015 • 08:21
Αυτός, αυτοί και τα ...μυστήρια
  • shares

Η ήττα με 4-3 (27?, 70?, 87?Μπεργκ, 63? Καρέλης - 42?Αθανασιάδης, 60? Σκόνδρας, +90? Νομπόα) από τον προπορευόμενο και δεύτερο στη βαθμολογία Παναθηναϊκό, του στέρησε την ευκαιρία να καλύψει το χαμένο, βαθμολογικό έδαφος, ν? αποδείξει πως μπορεί να ξορκίσει την ομάδα του Γιάννη Αναστασίου, η οποία έχει αποδειχθεί «κακός δαίμονας» τα τελευταία χρόνια κι ίσως περισσότερο απ? όλα να πάρει ένα αποτέλεσμα που θ? αποδείκνυε πως η αγωνιστική κρίση που τον «χαντάκωσε» τους τελευταίους δυο μηνές παρήλθε ανεπιστρεπτί.

Το αρνητικό αποτέλεσμα, για μια ακόμη φορά σηματοδότησε ... σαφάρι ευθυνών. Ο μεγαλομέτοχος, ο πρόεδρος, ο πρώην τεχνικός διευθυντής, η τεχνική ηγεσία, οι ποδοσφαιριστές, αυτοί που παίζουν, αυτοί που δεν παίζουν, αυτοί που θα ... έπαιζαν κι αυτοί που πήραν τις αποφάσεις για όλα αυτά. Και στο φόντο όλων αυτών η ομάδα συνοδευόμενη και χαρακτηρισμένη από αβεβαιότητα, ανησυχία, απογοήτευση, ανασφάλεια. Μέχρι ένα βαθμό αναμενόμενα και λογικά όλα αυτά ως συνέπεια της ανώμαλης προσγείωσης από τις υψηλές προσδοκίες στις διαδοχικές, αγωνιστικές αποτυχίες και τις αντίστοιχες απώλεις όλων των στόχων που δημόσια και κατά τις δηλώσεις των πρωταγωνιστών είχαν τεθεί προ μηνών, αλλά ως είθισται το μέτρο έχει χαθεί καιρό τώρα κι όχι μόνον σ? αυτήν την περίπτωση.

Ευθύνες υπάρχουν κι αντιστοιχούν σε όλους, όπως η ίδια μοιρασιά αντιστοιχούσε και στην επιτυχία, για όσο διήρκησε κι - εκ των υστέρων κρίνοντας - με αρνητικές συνέπειες για τη συνέχεια, καθώς λανθασμένα έγινε πιστευτό πως η ομάδα μπορούσε με τον ίδιο ρυθμό που ξεκίνησε να φτάσει με την ίδια αποτελεσματικότητα μέχρι τέλους. Η κατάσταση είναι δυσλειτουργική έως προβληματική. Καταγράφονται διαδοχικές συμπεριφορές που ερμηνεύονται ως άγνοια στην πραγματικότητα. Είναι εντελώς διαφορετικό το τι θέλει κάποιος από το τί μπορεί να κάνει. Η σωστή αντίδραση σε κάθε δύσκολη κατάσταση κι όχι μόνον, προϋποθέτει συνείδηση, αντικειμενική εκτίμηση των δεδομένων και προσαρμογή σ? αυτά προκειμένου ν? αποκομίσει ο ενδιαφερόμενος ότι μπορεί.

Το πρώτο ζητούμενο λοιπόν, είναι να γίνει αυτό που πρέπει να γίνει και ταυτόχρονα να βρίσκονται σ? εξέλιξη οι όποιες διαδικασίες για τη συνέχεια. Η πρώτη προτεραιότητα είναι η επιστροφή στα θετικά αποτελέσματα, με κάθε κόστος εγωισμού οποιουδήποτε. Την απόφαση και την ευθύνη μαζί ακέραια αυτ? τη στιγμή φέρει ο πρόεδρος της ΠΑΕ. Αυτός που έχει αναλάβει «εν λευκώ» εξουσιοδοτημένος από τον μεγαλομέτοχο, έχοντας καταλάβει την κρισιμότητα της στιγμής, προσπαθεί να προβεί σε προσεκτικές και μη βιαστικές κινήσεις. Ωστόσο, έχει έναν τεράστιο αντίπαλο πλέον. Την πίεση του κόσμου για την αλλαγή των υπάρχοντων δεδομένων και τον χρόνο. Κι όσο δεν αλλάζει κάτι σ? επίπεδο αποτελεσμάτων, η πίεση θ? αυξάνεται με μαθηματική πρόοδο.

Χωρίς άλλον κοντά του να τη μοιραστούν, με την υποχρέωση να πάρει το τελικό «ο.κ.» από τον Ιβάν Σαββίδη για μια καίρια απόφαση όπως τέτοια είναι η επιλογή του επόμενου τεχνικού διευθυντή. Ο ίδιος έθεσε ως χρονικό ορίζοντα για τη σχετική, τελική επιλογή τις αρχές Μαϊου, όμως μάλλον θα πρέπει να επισπεύσει τις διαδικασίες. Υπάρχει δράση, απαιτείτε αντίδραση, που να καθιστά ξεκάθαρο πως δεν είναι όλα καλά. Δεν έχει καταντήσει ρουτίνα η ήττα με «βαρύ» σκορ σε κάθε εξόρμηση της ομάδας. Δεν υπάρχουν περιθώρια κι υπομονή για περισσότερα «θα» δίχως υλοποίησή τους. Λόγια γράφονται ... Λόγια λέγονται ... Οι πράξεις λείπουν.

Πράξεις σαν κι αυτές που έδειξαν αντίδραση μετά το 1-0 του Παναθηναϊκού, την περασμένη Κυριακή κι οδήγησαν αρχικά στην ισοφάριση και λίγο μετά στο - έστω και προσωρινό - προβάδισμα. Κι όχι τέτοιες που προηγήθηκαν κι ακολούθησαν. Και πάλι απ? όλους. Δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται το γεγονός πως ο ΠΑΟΚ σκόραρε τρία τέρματα εκτός έδρας σε μια δύσκολη έδρα για κάθε ομάδα και δεν πήρε ούτε βαθμό! Από την έναρξη των επίσημων αγωνιστικών υποχρεώσεων μέχρι και τις τριάντα Νοεμβρίου η ομάδα, σε όλες τις διοργανώσεις που μετείχε, σημείωσε τριάντα εννιά γκολ και δέχτηκε δέκα τρία. Η συγκεκριμένη αναλογία από την πρώτη Δεκεμβρίου μέχρι και σήμερα έχει διαμορφωθεί σε είκοσι τρία - τριάντα δυο.

Δηλαδή έχει δεχτεί - σχεδόν - τριπλάσια γκολ, σε μικρότερο χρονικό διάστημα και σε λιγότερους αγώνες. Τί άλλαξε; Μια απάντηση είναι τα πρόσωπα. Ο Κατσικάς τραυματίστηκε στο Μινσκ, τελευταία εβδομάδα Νοεμβρίου. Ο Τζιόλης στην Ξάνθη. Ο Γλύκος στα Ιωάννινα. Απουσίασε ο Κάτσε. Με κάθε σεβασμό στην άποψη που μπορεί ο καθένας να έχει για την αξία του καθενός κι όλων των υπολοίπων, κρίνονται βάση αποτελεσμάτων. Οι αντικαταστάτες του Κατσικά στο πλευρό του Βίτορ δεν αποδείχτηκαν εξίσου αποτελεσματικοί και στη συζήτηση αυτή μπήκε κι ο Κόστα, κυρίως λόγω της υψηλής αμοιβής του.

Μέσα σ? ένα μήνα βγ?καν οι πρώτες κρίσεις για την αξία ενός ποδοσφαιριστή που όπως δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο καλύτερος, αντίστοιχα δεν μπορεί να λογιστεί κι ως ο χειρότερος. Οχι βάσει όσων έχει δείξει ως τώρα, αλλά κρίνοντας από το βιογραφικό του κι όσων έχει κάνει μέχρι σήμερα στην καριέρα του. Με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, αρετές κι αδυναμίες. Ωστόσο η άμυνα δεν είναι αποτέλεσμα του ενός. Ούτε καν των πέντε που συνθέτουν την αμυντική γραμμή, τερματοφύλακα και της τετράδας που έχει μπροστά του. Είναι μια λειτουργία που αφορά και τους έντεκα.

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού είχε μόνιμα τρεις βραχύσωμους και γρήγορους ποδοσφαιριστές να πιέζουν ψηλά. Από τη στιγμή που η μπάλα βρισκόταν στα πόδια των αμυντικών, πιέζαν μέχρι και τον ... Ιτάνζ. Σωστές αποστάσεις, πολλά τρεξίματα κι αποτελεσματική αλληλοκάλυψη. Ακόμη κι όταν βρέθηκαν πίσω στο σκορ, έδειξαν αυτοπεποίθηση και πίστη για την επιτυχία φτάνοντας - τελικά - σ? αυτήν. Ο ΠΑΟΚ άλλαξε τρεις φορές σχηματισμό, παρουσιάστηκε καλύτερος στο δεύτερο ημίχρονο, δημιούργησε κι έχασε σημαντικές ευκαιρίες, όπως κι ο αντίπαλός του κι ας ήταν λιγότερες. Και πάλι όμως, το αποτέλεσμα μετράει.

Ετσι ως έχει η κατάσταση κανείς δεν μπορεί να δηλώνει βέβαιος πως κάτι αλλάζει ή κάτι θ? αλλάξει, τουλάχιστον μέχρις ότου κάτι αλλάξει. Κι αυτοί που μπορούν να τ? αλλάξουν είναι αυτοί που βρίσκονται σήμερα εκεί. Ούτε αυτοί που έφυγαν, ούτε αυτοί που δεν ήρθαν, ούτε αυτοί που θα έρθουν. Στα ... πόδια τους είναι ν? αντιδράσουν, να δείξουν φιλότιμο, συνείδηση διώχνοντας όλα αυτά τα ... μυστήρια που δημιουργούνται ως σενάρια σε τέτοιες περιπτώσεις, τις περισσότερες φορές, τέτοια εποχή, κάθε χρόνο. Κι αυτή η σύμπτωση είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ? όψη από αυτούς που παίρνουν τις πλέον σημαντικές αποφάσεις για την ομάδα. Για το τι έχουν κερδίσει ως τώρα μέσα από τη μεθοδολογία των επιλογών τους, τί έχουν χάσει και τί θα χάσουν αν συνεχίσουν έτσι.

Επόμενη δοκιμασία στην Τούμπα, δίχως κόσμο, όπως και σ? όλα τα υπόλοιπα γήπεδα της κατηγορίας. Κατανοητή η προσπάθεια από την Πολιτεία να κερδηθεί χρόνος μέχρι τη λήψη οριστικών αποφάσεων. Εξίσου άδικη όμως για πολλούς. Ανθρώπους που εργάζονται και περιμένουν να βγάλουν μεροκάματο από μέρες σαν κι αυτές, για τους πρωταγωνιστές που είναι σα σε ... προπόνηση στις επίσημες υποχρεώσεις τους, μα πάνω απ? όλα για τον ίδιο τον κόσμο, που τροφοδοτεί αυτό που αγαπά κι υποστηρίζει χρόνια τώρα με ποικιλία τρόπων. Δεν είναι αυτή η λύση. Νόμοι υπάρχουν. Η λύση είναι η εφαρμογή τους, απαρέγκλιτα. Γιατί για τη συντριπτική πλειοψηφ?α των δεινών που έχουν βρει αυτόν εδώ τον τόπο, σε όλα τα επίπεδα, η κύρια αιτία είναι η έλλειψη συνεπειών. Οι ίδιες ... Για όλους. Καλή συνέχεια και καλή δύναμη σε όλους ...

Γράψτε το σχόλιο σας...
21/09/2019 • 07:11

Ματς με παραγωγικά μηνύματα σε Γκενκ, Λιντς, Λέστερ και Νιούπορτ

Η Τόττεναμ έχει πολλούς τρόπους να σκοράρει και θα τους χρειαστεί στο Λέστερ. Εξίσου θεαματικά αναμένονται τα παιχνίδια στο Λιντς, το Νιούπορτ και το Λίβινγκστον της Σκωτίας. Προβάδισμα νίκης με προϋπόθεση την ουσία για Μπαρτσαλόνα, Γκενκ και Άρνεμ