Εύκολα για τον ΠΑΟΚ δεν ήταν ποτέ...

0
Κωστής Μπότσαρης
14/12/2014 • 09:25
Εύκολα για τον ΠΑΟΚ δεν ήταν ποτέ...
  • shares
Μιας παρουσίας που θα του έδινε ψυχολογία, αυτοπεποίθηση, βαθμούς και οικονομικά οφέλη. Μιας παρουσίας που θα του εξασφάλιζε ηρεμία για τη δύσκολη συνέχεια που τον περιμένει με υποχρεώσεις σε Πρωτάθλημα και Κύπελλο. Η ... σφαίρα των υποθέσεων και των εικασιών ολοκληρώνεται όμως κάπου εδώ. Δεν τα κατάφερε και τα όποια γιατί δίνουν μπόλικη τροφή για σκέψη και συζήτηση, όμως και πάλι το ζητούμενο είναι η ουσία.
 
Κι όπου ουσία στην προκειμένη περίπτωση ο εντοπισμός του προβλήματος κι η αποτελεσματική αντιμετώπισή του. Η άποψη του καθενός είναι σεβαστή εφόσον τεκμηριώνεται αλλά συνάμα δεν αποτελεί και νόμο για κανέναν. Κατά συνέπεια, η προσπάθεια του καθενός για την κατάδειξη ενόχου-ων για τον άσχημο κι επώδυνο επίλογο σ? αυτήν την ευρωπαϊκή περιπέτεια έχει σημασία μόνον γι? αυτούς που έχουν τις ευθύνες των αποφάσεων για την ομάδα.
 
Είτε λόγω τραυματισμών, είτε λόγω επιλογών της τεχνικής ηγεσίας με κριτήριο την ικανότητα κατά το δοκούν, η ομάδα έβγαλε το 1/3 της σεζόν με το μεγαλύτερο μέρος του αγωνιστικού αυτού φορτίου να το επωμίζονται - κατά κύριο λόγο - δέκα τέσσερις ποδοσφαιριστές. Αναλυτικά οι Γλύκος (21 αγώνες), Σκόνδρας (15 αγώνες), Ρατς (18 αγώνες), Κατσικάς (15 αγώνες), Βίτορ (18 αγώνες), Κίτσιου (13 αγώνες), Τζιόλης (20 αγώνες), Γκολάσα (16 αγώνες), Περέιρα (15 αγώνες), Μακ (13 αγώνες), Κάτσε (19 αγώνες), Τζανδάρης (20 αγώνες), Σαλπιγγίδης (20 αγώνες) και Αθανασιάδης (19 αγώνες).
 
Με καίρια χαρακτηριστικά τα μικρά χρονικά διαστήματα ανάμεσα στους αγώνες πρωταθλήματος, κυπέλλου, ευρώπης, την υπερπροσπάθεια για το καλύτερο και την ανάγκη για την επιτυχία το συγκεκριμένο σύνολο ποδοσφαιριστών έφτασε πρόωρα στα όρια του. Κάτι που σημαίνει πως δεν μπορεί ν? αποδίδει ανά τρεις ημέρες το ίδιο αποτελεσματικά, στις ίδιες, υψηλές στροφές, με την ίδια αποτελεσματικότητα. Η ... υποψία υπήρχε από αναμετρήσεις που προηγήθηκαν, ακόμη και σε θετικά αποτελέσματα αλλά με αμφιλεγόμενες εμφανίσεις ή από αρνητικά, όπως κατά κύριο λόγο στην Ευρώπη ή στο Κύπελλο και πιο πρόσφατα με Παναθηναϊκό στην Τούμπα και την Ξάνθη στα Πηγάδια.
 
Η ομάδα στη σημερινή της μορφή δεν έχει την πολυτέλεια ν? αντικαταστήσει επάξια απουσίες συγκεκριμένων ποδοσφαιριστών σε καθοριστικές θέσεις. Δεν έχει δεύτερο Σκόνδρα, Ρατς, Κάτσε, Τζιόλη, Μακ ή Αθανασιάδη. Κι όταν ο μέσος όρος απόδοσης των υπολοίπων δεν είναι άνω του καλού, δύσκολα καλύπτονται οι απουσίες τους. Η ανάγκη ενίσχυσης μοιάζει προφανής. Ωστόσο, δεν αποτελεί πανάκεια, αφού ο ΠΑΟΚ πρέπει να βγάλει ένα δύσκολο πρόγραμμα μέχρι το τέλος του χρόνου, ξεπερνώντας την κακή ψυχολογία από τον πρόσφατο αποκλεισμό, τα προβλήματα των απουσιών για να μπορέσει να πάει με αξιώσεις σ? αυτόν τον μίνι αγωνιστικό μαραθώνιο που ξεκινάει σήμερα στην Τούμπα με την Κέρκυρα, πηγαίνοντας την Πέμπτη στα Ιωάννινα, κι ολοκληρώνεται την επόμενη Κυριακή στη Λιβαδειά.
 
Αν κι όταν γίνουν οι υπόλοιπες ενισχυτικές ενέργειες (σ.σ. η αρχή έγινε με την απόκτηση του ομογενή κεντρικού αμυντικού Παπαγιαννόπουλου) θα χρειαστούν και το χρόνο τους για να ενσωματωθούν αρμονικά στην ομάδα. Μέχρι τότε κανείς δεν περισσεύει. Ακόμη κι αν φύγουν κάποιοι, μοιάζει αναγκαίο μέχρι και την τελευταία στιγμή να δώσουν ότι καλύτερο μπορούν, όσο μπορούν. Γιατί οι ίδιοι ήταν που έκαναν το ρόστερ να μοιάζει πλήρες ως τώρα, ανεξαρτήτως χρόνου συμμετοχής που πήραν.
 
Είναι μια δύσκολη χρονική στιγμή, με αρκετή πίεση και πικρία. Στοιχεία που επιφέρουν φόρτιση, εκνευρισμό κι έντονες αντιδράσεις. Ενας συνδυασμός που κάνει το νορμάλ ... δύσκολο και το παράλογο να μοιάζει λογικό, ανάλογα από τι και πόσο έντονα συναισθήματα διακατέχεται ο καθένας. Δεν υπάρχει καλύτερο αντίδοτο από την ψυχραιμία και την «καθαρή» - από συναισθήματα - σκέψη και λογική. Δεν είναι εύκολο. Ισως απαιτεί χρόνο. Εντούτοις είναι ένα βήμα μάλλον απαραίητο προκειμένου να έχει θετικό αντίκρυσμα.
 
Αλλωστε, εύκολα για τον ΠΑΟΚ δεν ήταν ποτέ. Δεν είναι μια αναφορά ή άποψη που παραπέμπει σε κάτι συγκεκριμένο, ακραίο, ανεδαφικό ή ενισχυμένο με συμφέρουσα για τον υποστηρίζοντα υποκειμενικότητα ώστε ν? αποτελέσει έδαφος εγωιστικών αντιπαραθέσεων, οπαδικών ή σ? επίπεδο προσώπων. Είναι μια ταπεινή άποψη για μια ομάδα που πέρα από τα όποια προβλήματα είχε ανέκαθεν ν? αντιμετωπίσει στο περιβάλλον της, τα σημαντικότερα εξίσου ανέκαθεν τα έβρισκε εντός των τειχών της με μορφή ισχυρών εγωϊσμών και πρόσχημα το καλό του συνόλου, όπως το αντιλαμβάνεται ο καθένας ανάλογα με συμπάθειες κι αντιπάθειες. Και σε μια εποχή όπου ο τόπος ακροβατεί επικινδύνως αυξάνοντας πολλαπλάσια τα μίση και τα πάθη σε όλα τα επίπεδα κι ειδικά εκεί όπου γενικώς δεν υπάρχουν συνέπειες.
 
Από εκεί ξεκινούσαν και ξεκινούν τα δύσκολα για τον ΠΑΟΚ γεννώντας πλείστα όσα θέματα που τον κρατούν δέσμιο του να κοιτά το δέντρο κι όχι το δάσος. Απαιτείται αυτοκριτική, ειλικρίνεια, παραδοχή, συσπείρωση, αποφασιστικότητα και αλληλοβοήθεια. Κάθε ξημέρωμα είναι και μια ευκαιρία για μια νέα αρχή. Κάθε αγώνας είναι και μια ελπίδα για ένα νέο ξεκίνημα. Σήμερα στις 17.15, στο γήπεδο της Τούμπας και κόντρα στη φιλόδοξη Κέρκυρα ο «Δικέφαλος» θα επιχειρήσει το δικό του.
 
Με πολλές απουσίες αφού για διαφορετικούς λόγους οι Ιτάνζ, Κατσικάς, Δεληγιαννίδης, Τζιόλης, Μακ, Μάρτενς είναι εκτός, η σύνθεση μοιάζει - για μια ακόμη φορά - αναγκαστική. Επιστροφή στο 4-3-3 με τον Γλύκο στο τέρμα, τους Σκόνδρα, Βίτορ, Κατσικά, Τζαβέλλα, Ρατς στην άμυνα, τους Τζανδάρη, Κάτσε, Γκολάσα στη μεσαία γραμμή, τον Σαλπιγγίδη δεξί εξτρέμ, τον Αθανασιάδη από αριστερά και πιο κοντά στον Περέιρα, ζευγάρι το οποίο αναμένεται ν? αλλάζει συχνά θέσεις.
 
Καλή δύναμη και καλή συνέχεια σε όλους ...
Γράψτε το σχόλιο σας...
24/08/2019 • 07:16

Ντέρμπι για γκολ σε Αγγλία, Ιταλία. "Αξία" στην υπέρβαση της Τβέντε και της Οστάνδης

Περιμένουμε ανταγωνιστικό πνεύμα στο Λίβερπουλ, στο Χόφενχαϊμ, το Σάντερλαντ και το γήπεδο της Φούλαμ όπου εκεί οι γηπεδούχοι έχουν τον πρώτο λόγο. Ακόμα πιο αμφίρροπο το ντέρμπι της Τσάμπιονσιπ το μεσημέρι. Προβάδισμα νίκης για Νάπολι, Παναθιηναϊκό και Μπενφίκα