ΠΑΟΚ... υπό κατασκευή

0
Κωστής Μπότσαρης
17/08/2014 • 08:08
ΠΑΟΚ... υπό κατασκευή
  • shares
Μόνο που τα χρονικά περιθώρια, οι υποχρεώσεις αλλά κι η κωλυσιεργία που έχει στιγματίσει τις λειτουργίες της συγκεκριμένης ομάδας είναι τέτοια που κάτι ανάλογο δε θα μπορούσε να συμβεί. Κατά συνέπεια ο υπό κατασκευήν ΠΑΟΚ είναι - υποχρεωμένος να είναι - ορατός κοινή τη θέα κι όλοι μαζί να παρακολουθούν την όποια εξέλιξή του.

Μετά την αλλαγή στην τεχνική ηγεσία, την αποχώρηση διψήφιου αριθμού ποδοσφαιριστών από το περσινό ρόστερ, την προώθηση αρκετών νεαρών ποδοσφαιριστών από την Κ20 και την παράδοση της σκυτάλης στον προεδρικό θώκο άπαντες είναι πεπεισμένοι πως αποτελούν μάρτυρες μιας νέας προσπάθειας που συντελείται σε όλα τα επίπεδα κι όπως είναι λογικό συνοδεύεται από πολλά νέα χαρακτηριστικά. Λίγες ημέρες μετά και τον τελευταίο φιλικό αγώνα κι αντίστοιχα ελάχιστες πριν από την έναρξη των επίσημων αγωνιστικών υποχρεώσεων αυτό που συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον έχει να κάνει «καθαρά» με το αγωνιστικό κομμάτι.

Εκεί έχει παρουσιαστεί μια ομάδα που δίνει περισσότερη βαρύτητα από κάθε άλλη - πρόσφατη - σεζόν στο σύνολο και στην ομαδική λειτουργία. Αλλωστε είναι κάτι που τονίζεται κι από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές της ομάδας σε δημόσιες τοποθετήσεις τους. Κι αυτό έχει δικαίωμα να το καρπώνεται ως αποτέλεσμα σκληρής προσπάθειας η τεχνική ηγεσία. Εξέλιξη η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κι επιβεβλημένη σε μια ομάδα με τόσο χαμηλό μέσο όρο ηλικίας, όπου δύσκολα μπορεί να ξεχωρίσει ο ηγέτης. Αυτόν τον ρόλο μάλλον θα έχουν την ευκαιρία να τον διεκδικήσουν μέσα από τις ευκαιρίες που θα τους δοθούν οι πλέον έμπειροι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ, που σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια πλέον δεν είναι και τόσοι πολλοί.

Πρόκειται για ένα σύνολο που οικοδομείται από την αρχή και αγωνιστικά αλλά και σ' επίπεδο νοοτροπίας. Εξ ου κι η λογική των τριών προπονήσεων στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Κι ως τέτοιο ξεκίνησε από τη φυσική κατάσταση, στην οποία έπεσε πολύ μεγάλο βάρος μέχρι και τις πλέον πρόσφατες ημέρες, παράλληλα «ζυμώθηκε» με παραβολές αγωνιστικών αλλά και ιστορικών παραστάσεων του πρόσφατου και μακρινού παρελθόντος με παραδείγματα κυρίως προς μίμηση και λιγότερο προς αποφυγή. Δουλεύτηκε πάνω στους πλέον βασικούς σχηματισμούς, ώστε να μπορεί ν' ανταποκριθεί σε κάθε είδους αγωνιστικές απαιτήσεις ανάλογα με τον εκάστοτε αντίπαλο. Σμιλεύτηκε στον ανασταλτικό τομέα, μ' επιθετική άμυνα, πίεση από τα πρώτα μέτρα έξω από την αντίπαλη περιοχή, «παγίδες» σε συγκεκριμένα σημεία του γηπέδου, αλληλοκαλύψεις, πυκνή συνοχή στον άξονα κι εξελίσσεται δημιουργικά έχοντας ως κύριους κανόνες τη γρήγορη ανάπτυξη, τον επιθετικό πλουραλισμό και την πίστη στο θετικό αποτέλεσμα μέχρι τελευταίου δευτερολέπτου.

Μέχρι στιγμής δείχνει πως δυσκολεύεται στο σκοράρισμα, δίχως να έχει αντιμετωπίσει και τις πλέον «κλειστές» άμυνες όπως αυτές που θ' ακολουθήσουν στο πρωτάθλημα και ειδικά μέσα στην Τούμπα. Βγάζει ενέργεια, διάθεση, ισχυρή θέληση αλλά του λείπει η ποιότητα, η εμπειρία κι όπως είναι λογικό βάσει αυτών δεν αποφεύγει τα λάθη. Αυτά είναι συμπεράσματα που προέκυψαν μέσα από την παρακολούθηση των φιλικών αγώνων δίχως να έχει ολοκληρωθεί μεν η προσπάθεια ενίσχυσης αλλά χωρίς να μπορεί κανείς να είναι βέβαιος πως θα προκύψει κάτι σημαντικό μέχρι το τέλος της μεταγραφικής περιόδου. Οι άνθρωποι της ομάδας, μετά την αρνητική εξέλιξη στην υπόθεση του Τζαμέλ Αμπντούν, υποστηρίζουν πως έχουν ξεχωρίσει - τουλάχιστον τρεις - μεταγραφικές περιπτώσεις για τις οποίες, ανάλογα με τις εξελίξεις, θα κινηθούν για την οριστική δρομολόγησή τους το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Ακόμη κι αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα χρειαστούν χρόνο προσαρμογής, κάτι που σημαίνει πως θα έχουν παρέλθει οι δυο αγώνες των πλέι οφ του Europa League, ενώ το πλέον πιθανό είναι πως το ίδιο θα έχει συμβεί και με τις δυο πρώτες αγωνιστικές του ελληνικού πρωταθλήματος. Ενα σημαντικό στοιχείο είναι πως η ομάδα έχει αποποιηθεί ενός «βαρύ» στόχου, άσχετα αν όλοι - έστω κι ενδόμυχα - κοιτούν ψηλά. Τουλάχιστον ένα περιττό άγχος στη συνείδηση ειδικά των νεαρών ποδοσφαιριστών έχει αποφευχθεί. Αλλά η κρισιμότητα κι η πολύ μεγάλη σημασία της παρουσίας της ομάδας για τέταρτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια στους ομίλους του Europa League παραμένει, ακόμη περισσότερο από τη στιγμή που ο αντίπαλος λογίζεται στα μέτρα - ακόμη κι - αυτού του ΠΑΟΚ.

Η πραγματική δυναμική της ομάδας θ' αρχίσει να διαπιστώνεται μέσα από τις επίσημες υποχρεώσεις της. Θα είναι μια διαδικασία εξέλιξης που θα χρίζει βελτίωσης, άμεσης αποτελεσματικότητας και δυστυχώς περιορισμένο χρόνο για να μπορέσει ν' αποδώσει τα μέγιστα. Γι' αυτό το . υπό κατασκευή είναι σε ισχύ αλλά δεν μπορεί κρεμαστεί ως ταμπέλα όπως στις ιστοσελίδες . Καλή δύναμη και καλή συνέχεια σε όλους προς το παρόν...
Γράψτε το σχόλιο σας...
15/09/2019 • 09:03