Οι μοναδικές αυτοκαταστροφικές τάσεις, η υπεροψία, το άλλοθι, οι ευθύνες, το «αύριο» και το λαβωμένο «θηρίο»

0
Κωστής Μπότσαρης
24/11/2013 • 10:20
Οι μοναδικές αυτοκαταστροφικές τάσεις, η υπεροψία, το άλλοθι, οι ευθύνες, το «αύριο» και το λαβωμένο «θηρίο»
  • shares

Η κατάσταση που βρίσκεται, η βαθμολογική του συγκομιδή και τα προβλήματα που τον απασχολούν. Το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να κάνει κάποιος σε μια τέτοια περίπτωση είναι η έλλειψη σεβασμού κι η υποτίμηση. Γενικά, κάθε ομάδα οφείλει να προετοιμάζεται όσο καλύτερα μπορεί, να ανεβάζει τη συγκέντρωσή της στο απόλυτο κι αφού τελειώσει ο αγώνας να προκύψει η οποιαδήποτε συζήτηση.

Γιατί σε διαφορετική περίπτωση, όσο ακυρώνεις - εν προκειμένω - τον Αρη, από τη μια ακυρώνεις προκαταβολικά την όποια επιτυχία σου αφού προβάλλεται ως αυτονόητη - ενώ δεν είναι - κι από την άλλη ταυτόχρονα ρίχνεις νερό στον μύλο του εγωισμού του αντιπάλου και πολλαπλασιάζεις το άλλοθί του σε περίπτωση αποτυχίας του, απαλλάσσοντάς τον από το όποιο άγχος. Ειδικά ο ΠΑΟΚ, που πολλάκις κατά το παρελθόν έχει αποδείξει πως μπορεί να χάσει από τον οποιονδήποτε αντίπαλο και να επικρατήσει του οποιουδήποτε, ανεξαρτήτως δυναμικότητας. Για μια ακόμη φορά, η ομάδα εμφανίζει τις δικές της, σχεδόν μοναδικές - σ' αυτόν τον βαθμό - τάσεις αυτοκτονίας και δημιουργεί προβλήματα στον εαυτό της θαρρείς και της λείπουν. Σα να μην μπορεί να ζήσει δίχως αυτά. Λες και δεν έφτανε το βαρύ κλίμα από την αντίστοιχη ήττα στο «Γ. Καραϊσκάκης», έπρεπε ν' ακολουθήσουν κι όλα τα υπόλοιπα.

Αναμφίβολα υπάρχουν ευθύνες. Το ζητούμενο είναι ν' αποδοθούν και να μην επαναληφθούν, όχι θεωρητικά αλλά κυριολεκτικά. Γιατί αποδεδειγμένα πλέον, η τύχη δεν είναι τόσο μεγάλο . χαλάκι για να μπορούν να μπαίνουν από κάτω τα . πάντα. Η ανακοίνωση της αποστολής από τον Ολλανδό τεχνικό προκάλεσε απορίες για τις πιθανολογούμενες αποφάσεις που μπορεί να έχει λάβει αναφορικά με το πώς σκοπεύει ν' αντιμετωπίσει από εδώ και στο εξής τους ποδοσφαιριστές του. Ποιους υπολογίζει και ποιους όχι . Μόνον που μέχρι τώρα οι απόψεις του φάνηκαν να μην ταυτίζονται απόλυτα με τους διοικούντες με πιο εμφατικό παράδειγμα αυτό του Κάτσε. Θα έχει ενδιαφέρον από δω και στο εξής να φανεί τί μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση που προκύψει-ουν διαφωνία-ες σ' ότι έχει να κάνει με τη διαχείριση του έμψυχου δυναμικού.

Κι όλα αυτά ενώ η ομάδα είναι δεύτερη στο πρωτάθλημα, κρατά στα χέρια της την πρόκριση στους «32» του Europa League και συνεχίζει και στο Κύπελλο. Ναι, εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και κανείς δεν ισχυρίζεται πως όλα λειτουργούν στην εντέλεια αλλά από αυτό μέχρι την απόλυτη ισοπέδωση η απόσταση είναι . αχανής. Ολα μέσα στη ζωή είναι και τα πάσης φύσεως προβλήματα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος αυτής. Τη διαφορά την κάνουν τα πρόσωπα κι ο τρόπος αντιμετώπισής τους. Δόξα Τω Θεώ, υπάρχουν άνθρωποι που πληρώνονται και κρίνονται γι' αυτά. Ο μεγαλομέτοχος είναι υπεύθυνος για την κρίση τους. Ενας επιχειρηματίας του δικού του μεγέθους, διόλου ευκαταφρόνητο - τουλάχιστον - για τα ελληνικά δεδομένα, δεν μπορεί να στερείται ευφυΐας, αντίληψης, διορατικότητας ή γενικότερα όλων αυτών των χαρακτηριστικών που τον έκαναν αυτό που είναι και πέραν πάσης αμφιβολίας τον καθιστούν εξίσου ικανό να ορίσει τις τύχες μιας εκ των επαγγελματικών του δραστηριοτήτων που τυγχάνει να είναι ο ΠΑΟΚ.

Δεν είναι Ελληνας, δε μεγάλωσε από μικρός με την ιδέα αυτής της ομάδας και μάλλον κανείς από όλους όσοι συνεργάζονται μαζί του δεν του έχει μεταφέρει τα πατροπαράδοτα «πιστεύω» ενός οπαδού, περί αξιών, δογμάτων κι ότι άλλο συνιστά «αξία» για τη συγκεκριμένη ομάδα. Αυτό δεν τον τοποθετεί στην κατηγορία των αδιάφορων αφού έχει δείξει, έστω και με λάθος τρόπο, πως ακούει, αφουγκράζεται, συναισθάνεται. Απλά, αποδεικνύεται πως βιώνει μια χρονοβόρα διαδικασία προσέγγισης κι εκμάθησης αυτού που ασχολείται, με την ελπίδα να μη βαρεθεί, να μην απογοητευτεί σε βαθμό τέτοιο που αποφασίσει να ρίξει «μαύρη πέτρα» πίσω του και σηκωθεί να φύγει. Αν και κρίνοντας από τις εν γένει επιχειρηματικές του δραστηριότητες στη χώρα μας δεν προτίθεται να το κάνει. Αλλά στη χώρα που η . θεοποίηση κι η απαξίωση είναι κάτι δευτερόλεπτα «δρόμος» ποτέ μη λες ποτέ.

Προς Θεού, όλα τα παραπάνω δεν έχουν σα στόχο την απαλλαγή ευθυνών του ή την απουσία κριτικής, μόνο που άπαντες έχουν(-με) ένα πρόβλημα με το θέμα του μέτρου. Και σε μια κοινωνία που υποφέρει σε απελπιστικό βαθμό ολοένα και περισσότερο, το ποδόσφαιρο μοιάζει ως μια εξαιρετική ευκαιρία να ξεσπά ο καθένας λέγοντας ή κάνοντας ότι θέλει, δίχως συνέπειες. Εγκράτεια, υπομονή, προσπάθεια, στήριξη, συμπαράσταση, όχι στον εκάστοτε μεγαλομέτοχο αλλά στην ομάδα είναι τα υλικά που μπορούν να βοηθήσουν να οικοδομηθεί κάτι στέρεο και διαχρονικό. Κλείνει κι αυτή η μεγάλη παρένθεση. Αφού είπαμε, έχει ματς το απόγευμα.

Η ομάδα δεν είναι και στα καλύτερά της. Ταλανίζεται από εσωτερικές έριδες και σενάρια που τη θέλουν σα να είναι τρεις ή τέσσερις μαζί με ένα τεράστιο ερωτηματικό για τις σκέψεις και τη φιλοσοφία της τεχνικής ηγεσίας. Πολλές φορές το λαβωμένο «θηρίο» είναι πιο επικίνδυνο από το υγιές. Θα φανεί σε λίγες ώρες. Ολοι περιμένουν και προσδοκούν απαντήσεις. Εμπρακτες απαντήσεις για τον πληγωμένο εγωισμό των πρωταγωνιστών στην πλέον πρόσφατη αγωνιστική του πρωταθλήματος. Να δείξουν και ν' αποδείξουν πως κατάλαβαν, πως συναισθάνονται κι αντιδρούν. Από το βράδυ θα υπάρξουν - νέα - συμπεράσματα και συζητήσεις για την από εδώ και πέρα συνέχεια, που πολλές ενδείξεις προδίδουν ότι δύσκολα θα είναι ανάλογη όλων όσων έχουν προηγηθεί μέχρι σήμερα, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Ιδωμεν .

Καλή δύναμη και καλή συνέχεια σε όλους . Μακάρι να παρακολουθήσουμε έναν εξαιρετικό αγώνα απόψε.

Γράψτε το σχόλιο σας...
loading the player...
25/06/2019 • 11:28

Αστάθμητη παράμετρος στις εκλογές τα ποσοστά των "μικρών" κομμάτων

Το πρώτο μεγάλο στοίχημα στις επερχόμενες εθνικές εκλογές είναι εάν υπάρξει αυτοδυναμία για το πρώτο κόμμα. Υπάρχουν νέα δεδομένα καθώς πολλά κόμματα και πολτικοί συνδυασμοί σε σχέση με τις Ευρωεκλογές δεν θα είναι στη διαδικασία της 7ης Ιουλίου.