Διατήρηση αποτελεσματικότητας, βελτίωση εικόνας και ταύτιση κοινωνίας - ποδοσφαίρου

0
Κωστής Μπότσαρης
19/10/2013 • 00:13
Διατήρηση αποτελεσματικότητας, βελτίωση εικόνας και ταύτιση κοινωνίας - ποδοσφαίρου
  • shares


Η ομάδα του Χουμπ Στέφενς έχει βρει τον τρόπο να εμφανίζεται ως αποτελεσματική στην πλειοψηφία των μέχρι τώρα αγώνων της λίγκας, έχοντας μια ισοπαλία με τον ΟΦΗ και μια ήττα από τον Παναιτωλικό. Οι εμφανίσεις όμως είναι δυσανάλογες αυτής. Κανείς δεν πρέπει να λησμονεί πως πρόκειται για μια νέα ομάδα. Ενα νεόδμητο σύνολο που οικοδομεί αγωνιστική ταυτότητα. Και σε μια τέτοια κατάσταση η συνοχή ή οι ικανότητες των ποδοσφαιριστών δεν είναι οι μόνες, ούτε καν οι βασικές παράμετροι για την εικόνα.

Σα βρέφος που πραγματοποιεί τα πρώτα του βήματα, εξελίσσονται κι αναπτύσσονται όλες οι εσωτερικές λειτουργίες, ακόμη και σ' επίπεδο σχέσεων μεταξύ όλων των συνεργαζόμενων τμημάτων μαθαίνοντας ο ένας τα καλά και τα . κακά του άλλου. Αναζητούνται λύσεις κι οι πλέον δύσκολες κρίσεις σε θέματα ζωτικής σημασίας είναι αυτές που κρίνουν και την όλη κατάσταση. Κατ' ουσίαν ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα πιο σημαντικά προβλήματα κι οι συγκρούσεις που προκύπτουν ορίζουν και τις αντοχές της ομάδας.

Και παρά τα όσα λέγονται, γράφονται, διαδίδονται δεξιά κι αριστερά φαίνεται πως υπάρχει πίστη σ' ένα καλό σχέδιο. Με αμφισβήτηση κι επιφυλακτικότητα μεν αλλά και υπερευαισθησία. Σε μια λογική της μεγαλοποίησης, της δαιμονοποίησης της δημιουργίας λόγων συζήτησης σε πρώτη ανάγνωση, ύπαρξης σε δεύτερη. Κανείς δεν έχει διάθεση να κάνει υπομονή. Κανείς δε θέλει να κάνει υπομονή κι αυτό ισχύει για όλες τις δυσάρεστες καταστάσεις, πέραν του φίλαθλου ενδιαφέροντος. Δυστυχώς όμως, ο χρόνος είναι ο μόνος δίκαιος και αναντικατάστατος κριτής.

Οι αλλαγές που συντελούνται σ' επίπεδο υποδομών είναι σημαντικές. Κι αν βρουν εφαρμογή οι εξαγγελίες για το προπονητικό κέντρο και την ανακατασκευή της Τούμπας τότε το όνειρο θα έχει μόνον δυο κενά. Την οριστική δρομολόγηση του θέματος των χρεών και τη δημιουργία μιας ομάδας που θ' αποτελεί θέλγητρο για τον κάθε φίλαθλο να την παρακολουθήσει, συνδυάζοντας το θέαμα με το αποτέλεσμα. Υπάρχει κανείς που δεν πιστεύει πως αυτό επιδιώκουν όλοι όσοι εμπλέκονται επαγγελματικά σ' αυτήν την προσπάθεια; Μα πρώτα απ' όλα αυτοί θα βγουν κερδισμένοι σε όλα τα επίπεδα. Λάθη έγιναν, γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται. Αρκεί να μην επαναλαμβάνονται και να μη γίνονται υστερόβουλα.

Το ποτήρι πάντα θα είναι μισό. Το μισοάδειο ή μισογεμάτο είναι η προοπτική που επιλέγει ο καθένας για να το αντικρίσει. Αν θέλει κάποιος να βρει θετικά, θα το κάνει. Αν θέλει κάποιος να βρει αρνητικά να πιαστεί και να λέει, να λέει, να κατακρίνει θα βρει. Πρόκειται για ομάδα, απασχολεί δεκάδες χιλιάδες κόσμου, δεν μπορεί να υπάρχει ταύτιση απόψεων. Εδώ στους δυο υπάρχει διαφωνία, πολλώ δε περισσότερο σ' ένα χώρο όπου ο καθένας τον αντιμετωπίζει σαν το απόλυτο χάος. Μπορεί να εκφραστεί όπως θέλει, να κάνει ότι θέλει τις περισσότερες φορές δίχως συνέπειες.

Μια προέκταση του «εγώ» του με την πεποίθηση για το σωστό και το δίκαιο στο απόλυτο. Η κατάσταση της κοινωνίας ενισχύει την ένταση, ανεβάζει τους σφυγμούς και η ψυχραιμία και το «καθαρό» μυαλό σ' ένα χώρο όπου χρόνια πολλά τώρα επικρατούσε κι η άποψη πως για να πάει κάποιος στο γήπεδο θα 'πρεπε πρώτα να ελαφρύνει λίγο την καρδία του. Το μείγμα είναι εκρηκτικό, η κατάσταση βράζει γενικώς κι όλοι προσπαθούν να μαντέψουν και να προβλέψουν την ώρα και τον τόπο έκρηξης. Κανείς και τίποτα δεν μπορούν να βοηθήσουν αυτήν την κατάσταση, πέραν από τον καθέναν. Οι δυνάμεις είναι λίγες, οι αντοχές εξασθενημένες αλλά ο κανόνας του «δύσκολα» δεν κάνει εξαιρέσεις αυτά τα χρόνια, ούτε σε πρόσωπα, ούτε σε δράσεις.

Ας προσπαθήσει ο καθένας να ποτίσει τον εαυτό του λίγη θετική διάθεση, λίγη συνείδηση, λίγη κατανόηση. Περιορίζοντας ο καθένας τον προβληματικό εαυτό του, μειώνει την εν γένει προβληματική κατάσταση, βελτιώνει τη ζωή του και τις ζωές των γύρω του. Ενα δώρο που δεν μπορεί να του το κάνει κανένας άλλος αυτά τα χρόνια. Ας ασχοληθεί ο καθένας περισσότερο με τον εαυτό του και λιγότερο με τον άλλον. Πιο εύκολα θα πετύχει στην πρώτη αποστολή, πασχίζοντας να κάνει τον ίδιο καλύτερο, παρά στη δεύτερη επιχειρώντας κάτι ανάλογο με τον οιονδήποτε. Ταπεινές μου απόψεις και συγνώμη αν κούρασα. Απλά, επειδή το ποδόσφαιρο είναι η μικρογραφία της κοινωνίας, τα ίδια προβλήματα που χαρακτηρίζουν την τελευταία και την έχουν φτάσει στο σήμερα, τα ίδια έχουν αντίκτυπο και στο πρώτο γενικώς και ειδικώς στην κάθε ομάδα ξεχωριστά. Τα πλέον ποδοσφαιρικά από εβδομάδα. Καλό Σαββατοκύριακο.

Καλή συνέχεια και καλή δύναμη σε όλους .  

Γράψτε το σχόλιο σας...
16/07/2019 • 07:03

Ρεβάνς με ρυθμό και γκολ σε Βαλέτα και Βελιγράδι (video)

Η πιο μεγάλη των προκριματικών έγινε στην Μολδαβία όπου η σχεδόν άγνωστη Σαμπουρτάλο νίκησε με 3-0. Τώρα η Σέριφ ψάχνει με τις εμπειρίες της ένα θαύμα! Η αποτελεσματικότητα θα φέρει την πρόκριση στο Βελιγράδι, τη Βαλέτα και τα νησιά Φερόε