Στο ίδιο έργο θεατές... με αιτία κι αποτέλεσμα

0
Κωστής Μπότσαρης
24/09/2013 • 18:29
Στο ίδιο έργο θεατές... με αιτία κι αποτέλεσμα
  • shares


Η εικόνα της ομάδας, δεν ενθουσίασε τους άνω των δεκαπέντε χιλιάδων φιλάθλων που βρέθηκαν στις κερκίδες της Τούμπας το μεσημέρι της Κυριακής. Για την ακρίβεια, για έναν ακόμη αγώνα δεν ενθουσίασε παρά αρκέστηκε στους βαθμούς της νίκης, που σε συνάρτηση με τα υπόλοιπα αποτελέσματα της πέμπτης αγωνιστικής τη διατήρησαν στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας, έναν πίσω από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό και τρεις μπροστά από Αστέρα Τρίπολης και ΑΕΛ Καλλονής.

Οι διαδοχικές κακές εμφανίσεις, όπως χαρακτηρίστηκαν κι από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές, έχουν «θορυβήσει» μεν αλλά από τους καθ' ύλη αρμόδιους συνίσταται ψυχραιμία και υπομονή καθώς η όλη εικόνα ήταν αναμενόμενη. Κόντρα σε όλες τις προβλέψεις το αρχικό σχήμα της Κυριακής ήταν κατά 9/11 ίδιο με αυτό της Πέμπτης. Μόνον οι Λίνο και Σαλπιγγίδης ήταν τα διαφορετικά πρόσωπα αντί του Τζαβέλλα που έμεινε εκτός αποστολής για να ξεκουραστεί και του Νίνη που ήταν μεν στον πάγκο αλλά δε χρησιμοποιήθηκε ποτέ. Ήταν αναπόφευκτο στο τραπέζι της συζήτησης και της αναζήτησης αιτιών να πέσει η κόπωση. Την απάντηση την έδωσε ο Χουμπ Στέφενς, καθώς ο Ολλανδός τεχνικός έθιξε το θέμα των αρκετών ανενεργών την περυσινή σεζόν ποδοσφαιριστών του αλλά και αυτών που δεν είχαν συνηθίσει να παίζουν τρεις αγώνες σε μια εβδομάδα.

Όσο η ομάδα παίρνει τ' αποτελέσματα που επιδιώκει η όλη κατάσταση θα χαρακτηρίζεται ελεγχόμενο κι η διάθεση για υπομονή θα παραμένει ως έχει. Το θέμα είναι τί μέλλει γενέσθαι αν κάτι δεν πάει καλά, όπως έτσι συνέβη στο Αγρίνιο, στη δεύτερη αγωνιστική. Με υποθέσεις όμως δεν γεννώνται χρήσιμα συμπεράσματα. Αντίθετα, συνυπολογίζονται τα δεδομένα. Σύμφωνα μ' αυτά ο κ. Στέφενς προέκυψε ως επιλογή μετά από ενδελεχή έρευνα ως ο πλέον κατάλληλος να δημιουργήσει την ομάδα της νέας εποχής του ΠΑΟΚ. Λόγος για τον οποίο επενδύθηκε ένα σημαντικότατο ποσό πάνω στον Ολλανδό τεχνικό - δίχως αυτό να τον αφήνει εκτός καλοπροαίρετης κριτικής - ωστόσο αυτό που ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει είναι το ποσοστό συμμετοχής του στον καταρτισμό του ρόστερ. Απορία πάντως που έχει περιοριστεί με τις κατά καιρούς δημόσιες τοποθετήσεις του για την αξία των ποδοσφαιριστών που διαθέτει η ομάδα του.

Καμία ομάδα δεν οικοδομήθηκε από τη μια μέρα στην άλλη και πολλώ δε περισσότερο μέσα από τόσο ιδιάζουσες συνθήκες, όπως αυτή που επισήμανε ο κ. Στέφενς μετά τη νικηφόρα αναμέτρηση με τον Πλατανιά. Και πάνω σ' αυτό ένα χαρακτηριστικό όσο κι αντιπροσωπευτικό της πεποίθησής του έχει να κάνει με τη συμμετοχή του στο παιχνίδι την ώρα του αγώνα και τις παρεμβάσεις του, οι οποίες σε κάθε πρώτο ημίχρονο είναι απειροελάχιστες κι αυξάνονται στην επανάληψη αλλά όχι τόσο σε θέματα τεχνικής φύσεως παρά μόνον για συμπεριφορές των ποδοσφαιριστών του και για παραίνεση προκειμένου να καταφέρουν να τελειώσουν επιτυχώς αυτό το οποίο ξεκίνησαν. Προς Θεού, ξεχωριστό θέμα είναι αυτό των αλλαγών, που θα αναλύσουμε πιο μετά.

Την Κυριακή, στο πρώτο μέρος κράτησε πλείστες όσες σημειώσεις στο σημειωματάριό του, φώναξε στους Τζιώλη - Λάζαρ να μην αλλάζουν θέσεις μεταξύ τους, παρατήρησε τον Σαλπιγγίδη για μια μπάλα που πέρασε από δίπλα του δίχως προσπάθεια να την κόψει, ενώ δυο φορές κόντεψε να μπει στον αγωνιστικό χώρο λόγω ενεργειών των ποδοσφαιριστών του, όπως το άστοχο τελείωμα του Στοχ με διαγώνιο σουτ όταν υπήρχε κι η επιλογή της πάσας σε συμπαίκτες του που ήταν σε πλεονεκτικότερη θέση. Στην επανάληψη, πολλές φορές ζήτησε ενέργεια από την ομάδα του «αγγίζοντας» ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που τη χαρακτηρίζουν. Το βράδυ της Πέμπτης, είχε πει πως η ομάδα του θέλει να έχει γρήγορη ανάπτυξη από τα μετόπισθεν για να μπορεί ν' αντιμετωπίζει πιο εύκολα και πιο αποτελεσματικά αντίπαλες, πολυπρόσωπες άμυνες.

Αυτή, κατά την ταπεινή μου άποψη, είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή έγκειται στη στατικότητα των ποδοσφαιριστών του. Η έλλειψη κίνησης χωρίς την μπάλα στα πόδια περιορίζει σημαντικά τις επιλογές αυτών που οργανώνουν το παιχνίδι του «Δικεφάλου» με συνέπεια πάμπολλες φορές είτε ο αμυντικός, είτε ο μέσος να μένει με την μπάλα και να ψάχνει πού θα τη δώσει, περιορίζοντας τις επιλογές στην ατομική ενέργεια προκειμένου να γίνει η διαφορά. Κι αυτό είναι ένα σενάριο που καθιστά πολύ πιο εύκολη την προσαρμογή της αντίπαλης ομάδας στα επιθετικά ατού του ΠΑΟΚ, όπως και φάνηκε με τις σχετικά λίγες ευκαιρίες που έβγαλε η ομάδα από τις πτέρυγες. Η κόπωση είναι μια μεγάλη αλήθεια καθώς η επήρεια δεν είναι μόνον σωματική αλλά και πνευματική, δεν υπάρχει «καθαρό» μυαλό, αντίστοιχη σκέψη με αποτέλεσμα το εύκολο λάθος.

Και στα δυο τελευταία παιχνίδια η λύση για τον ΠΑΟΚ ήρθε από τον πάγκο και μάλιστα είχε ως κοινό παρονομαστή το ίδιο πρόσωπο. Ο Ζβόνιμιρ Βούκιτς μπήκε στα τελευταία λεπτά με τη Σαχτέρ, συνεργάστηκε ιδεατά με τον Λίνο (σ.σ. κι αυτός ήρθε από τον πάγκο) κι έδωσε την πρώτη νίκη στον όμιλο. Κόντρα στους κρητικούς επιστρατεύτηκε στην ανάπαυλα αντί του Σαλπιγγίδη, λειτούργησε ως... συμπλέκτης ανάμεσα στη μεσαία και στην επιθετική γραμμή και στο 58' έδωσε ένα δείγμα των εξαιρετικών του δυνατοτήτων μ' ένα γκολ που - για κάποιους - αξίζει να πας στο γήπεδο μόνον και μόνο για να δεις αυτό και τίποτα άλλο.

Είναι η έμπρακτη επιβεβαίωση του βάθους που έχει το φετινό ρόστερ της ομάδας, δίνοντας λύσεις σε τόσο σοβαρές και δύσκολες καταστάσεις. Οι άλλες δυο αλλαγές για τον Ολλανδό τεχνικό ήταν ο Νέτσιντ αντί του Αθανασιάδη κι ο Σκόνδρας αντί της πλέον σταθερής αξίας του «Δικεφάλου» του Λίνο. Θετικό το πρόσημο της παρουσίας τους σημείωσε ο κ. Στέφενς κι αυτό είναι που μετράει. Γιατί σαφώς κι η χρησιμοποίηση του Νέτσιντ από το ξεκίνημα μιας αναμέτρησης θα τον βοηθούσε περισσότερο τον Τσέχο, αλλά θα ήταν καλό για την ομάδα; Στο Αγρίνιο δεν ήταν, με γνωστές τις λοιπές συνέπειες. Το ίδιο και για τον Ολίσε, το ίδιο και για τον Λόπεθ. Αυτό δε σημαίνει πως δεν πρέπει να δίδονται ευκαιρίες αλλά η τελευταία σκέψη που περνάει από το μυαλό αυτού που αποφασίζει, ειδικά σε μια ομάδα με τόση μεγάλη πίεση, είναι το αποτέλεσμα.  

Είχαν περάσει πολλά χρόνια από την τελευταία φορά που ένας φίλαθλος του ΠΑΟΚ πήγε σε αγώνα της ομάδας του και βρήκε τόσους νεωτερισμούς. Ο νέος ηλεκτρονικός πίνακας (σ.σ. είχε κάνει ντεμπούτο την Πέμπτη), το νέο λεωφορείο, η κινητή μπουτίκ, όλα σημαντικά κι αξιόλογα δίχως καμία αμφιβολία που επιβεβαιώνουν την εν γένει αλλαγή αλλά μπροστά στις διαδοχικές βραβεύσεις των βετεράνων - δείχνουν ομάδα που σέβεται την ιστορία της και βοηθά όσους νέους ενδιαφέρονται να τη γνωρίσουν - η οικογενειακή κερκίδα με τα παιδάκια στο γήπεδο και πολύ περισσότερο το κοινωνικό πρόσωπο που αναδεικνύεται μέσα από την παραχώρηση του δέκα τοις εκατό σε άνθρωπο-ους που έχουν την ανάγκη των συνανθρώπων τους και φυσικά η υλοποίηση της υπόσχεσης του Πάμπλο Γκαρσία στη μικρή Θεοδώρα είναι γεγονότα ανυπολόγιστης ουσίας κι αξίας. Μακάρι να συνεχιστούν κι ας μην τυγχάνουν προβολής.

Η  επόμενη ημέρα αφορά το Κύπελλο και τον πρώτο αγώνα με την Αναγέννηση Καρδίτσας στην Τούμπα. Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η συγκεκριμένη αναμέτρηση για την ομάδα που θα εμφανιστεί το βράδυ της Πέμπτης στις 20.30, ενώ στον ορίζοντα ακολουθεί κι η Κυριακάτικη, εκτός έδρας δοκιμασία με τον ΟΦΗ. Μέχρι τότε όμως, με το καλό, θα τα ξαναπούμε... Καλή δύναμη και καλή συνέχεια σε όλους. 
Γράψτε το σχόλιο σας...
21/09/2019 • 07:11

Ματς με παραγωγικά μηνύματα σε Γκενκ, Λιντς, Λέστερ και Νιούπορτ

Η Τόττεναμ έχει πολλούς τρόπους να σκοράρει και θα τους χρειαστεί στο Λέστερ. Εξίσου θεαματικά αναμένονται τα παιχνίδια στο Λιντς, το Νιούπορτ και το Λίβινγκστον της Σκωτίας. Προβάδισμα νίκης με προϋπόθεση την ουσία για Μπαρτσαλόνα, Γκενκ και Άρνεμ