Νίκη που δίνει τροφή για... σκέψεις

0
Κωστής Μπότσαρης
15/09/2013 • 04:07
Νίκη που δίνει τροφή για... σκέψεις
  • shares

Μια επιτυχία εξίσου σημαντική βαθμολογικά όσο και ψυχολογικά για τη δύσκολη συνέχεια που ακολουθεί. Από την άλλη όμως η εν γένει εικόνα της ομάδας εγείρει ερωτηματικά σ' ότι έχει να κάνει με την πρόοδο (;) που είχε διαπιστωθεί και σημειωθεί τον πρώτο ενάμιση μήνα αλλά έκτοτε περισσότερος λόγος μπορεί να γίνει για στασιμότητα, αν όχι επιδείνωση σε συγκεκριμένους τομείς που αρχικά έμοιαζαν ως σταθερές.

Από την προετοιμασία - ακόμη - συζητούσαμε για την εκ βαθέων αναδημιουργία της ομάδας, που οικοδομείται εξ αρχής, κομμάτι - κομμάτι έχοντας ξεκινήσει από την ανασταλτική της λειτουργία, συνεχίζοντας προς τα μπροστά. Εκτοτε σε οκτώ, επίσημους αγώνες ο Χακόμπο έχει μαζέψει έντεκα φορές την μπάλα από τα δίχτυα του, έχει αποκρούσει ένα πέναλτι, ενώ μόνο σ' έναν αγώνα - αυτόν της πρεμιέρας του πρωταθλήματος κόντρα στην Ξάνθη δε δέχτηκε γκολ. Κάτι δεν πάει καλά ανασταλτικά. Δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με τον τερματοφύλακα και την αμυντική γραμμή, αλλά γενικότερα με τον τρόπο που αμύνεται όλη η ομάδα.

Αρχικά η ομάδα προσπαθούσε περισσότερο να πιέσει στις παρυφές της εκάστοτε αντίπαλης ομάδας, να «κλέψει» την μπάλα και να δημιουργήσει άμεσα συνθήκες αντεπίθεσης έχοντας ελάχιστα μέτρα να καλύψει μέχρι την αντίπαλη εστία. Στη Βέροια δεν το έκανε - σχεδόν - ποτέ. Μετά το τέλος της αναμέτρησης ρωτήσαμε έναν εκ των πρωταγωνιστών, τον Μιγκέλ Βίτορ, τόσο για τις σημαντικές ευκαιρίες που δέχεται ο «Δικέφαλος» όσο και για τα γκολ. «Είμαι αμυντικός αλλά η άμυνα εφαρμόζεται από όλους τους ποδοσφαιριστές μιας ομάδας», αποκρίθηκε εύστοχα ο Πορτογάλος.

Η εξήγηση - μπορεί να - είναι πολυσύνθετη. Σαφώς κι έχει να κάνει με τις αλλαγές προσώπων. Ο Τζαβέλλας λιγότερο, ο Κίτσιου που ανεβαίνει διαρκώς επιθετικά αλλά ανασταλτικά έχει αδυναμίες, περισσότερο όμως η ... ρίζα του προβλήματος δείχνει να βρίσκεται στο δίδυμο των αμυντικών χαφ αλλά και στους μεσοπεπιθετικούς που βρίσκονται στα άκρα, στις συνεργασίες τους με τους ακραίους οπισθοφύλακες. Ο Νίνης επιστρατεύτηκε να καλύψει μια θέση που δεν του είναι ιδιαίτερα γνώριμη, είναι μεν βραχύσωμος αλλά διακρίνεται περισσότερο για το ντελικάτο παιχνίδι του, τις επιθετικές του βλέψεις παρά για την ταχύτητα και τις ικανότητες στην ανασταλτική λειτουργία της ομάδας του, δίχως αυτό ν' αποτελεί μομφή για τον ίδιο. Κατά συνέπεια, ήταν μια ερμαφρόδιτη λύση απόντων ποδοσφαιριστών όπως ο Λάζαρ κι ο Κάτσε.

Ο Τζιόλης αποτελεί μια εξίσου ποιοτική λύση στη μεσαία γραμμή αλλά με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που δεν αλληλοσυμπληρώνονται αρμονικά με άλλον συμπαίκτη του πλην των δυο, προαναφερθέντων απόντων, ενώ δεν τον έχουμε δει με τον Γκαρσία παρτενέρ, υποθέτοντας πως ο παράγοντας ταχύτητα λειτουργεί αποτρεπτικά για μια τέτοια δοκιμή. Εντούτοις, έχουν προκύψει περιπτώσεις που θα περίμενε να δει κανείς τον Ουρουγουανό να παίρνει κάποιον - έστω κι ελάχιστο - χρόνο συμμετοχής, ακόμη και για να δώσει σημαντικές ανάσες στον διεθνή μέσο. Τίποτα περισσότερο από μια απλή σκέψη.

Καλώς ή κακώς η αμυντική λειτουργία των χαφ ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με την αντίστοιχη των ακραίων μπακ και σε δεύτερο ρόλο έρχονταν οι βοήθειες των ακραίων μεσοεπιθετικών. Ο Βιτόλο, μεταμόρφωνε θετικά τους Μπουσαϊντί και Λίνο στην άμυνα κάνοντάς τους να φαντάζουν ως ... απροσπέλαστοι κι από κοντά οι βοήθειες των Κοντρέρας, Μαλεζά. Στο σήμερα, ο Στοχ έχει μεγαλύτερη έγνοια δημιουργικά την οποία κι αξιοποιεί επιτυχώς αλλά αφήνει σημαντική απόσταση με τον συμπαίκτη του που βρίσκεται πίσω στην ευθεία κι αν δεν έρθει η βοήθεια από το αμυντικό χαφ, ο αντίπαλος - ειδικά όταν είναι ικανός κι επικίνδυνος όπως τέτοιος απέδειξε πως είναι η Βέροια - βρίσκει χώρο για ν' ανέβει ταχύτατα και με πολύ καλές προϋποθέσεις. Αν πάλι έρθει προς βοήθεια ο Βίτορ μένει μόνος ο Κατσουράνης στην περιοχή κι η ταχύτατη, μαζική προώθηση αντιπάλων δημιουργεί σημαντικότατους κινδύνους.

Από την άλλη πλευρά είναι ο Λούκας. Ο Ισπανός δείχνει «μουδιασμένος» γενικώς. Πέρα από τις εκτελέσεις στα στημένα και κάποιες στιγμιαίες αλλά όχι και τόσο συχνές - δημιουργικά - εμπνεύσεις, αποφεύγει να πάρει πρωτοβουλίες στην επίθεση για να τελειώσει μια φάση μόνος του, πατώντας στην αντίπαλη περιοχή. Κι αυτό είναι κάτι που του το φώναξε αρκετές φορές ο κ. Στέφενς στη Βέροια. Το ίδιο έκανε και με τον Στοχ κι ίσως γι' αυτό όταν ο Σλοβάκος έκανε το 2-0 το πανηγύρισε έντονα, ωσάν δικαίωση. Μεγαλύτερο όμως είναι το πρόβλημα του Λούκας στην άμυνα, εκεί όπου αφήνει τον Κίτσιου εκτεθειμένο, αφού και να γυρίσει έγκαιρα, τα μαρκαρίσματά του δεν έχουν αποδειχτεί αποτελεσματικά. Την εικόνα του, καλύτερα απ' όλους, την κατανοεί ο ίδιος κι ίσως εκεί ν' αποδίδεται ο έντονος εκνευρισμός που βγάζει κατά περιόδους.

Το θέμα του εκνευρισμού, των παραπόνων και των πολλών καρτών είναι κάτι που απασχολεί γενικότερα την ομάδα, εκνεύρισε σημαντικά τον Ολλανδό τεχνικό κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης που έκανε παρατηρήσεις σε ποδοσφαιριστές του αλλά αναζητούσε επίμονα και άνθρωπο του ΠΑΟΚ στις κερκίδες την ώρα του αγώνα, προφανώς για να του τονίσει ως επιβεβαίωση τα συμβάντα για φαινόμενα που τον είχε προϊδεάσει τις προηγούμενες ημέρες, όμως αυτός που τα ... άκουσε ήταν άλλος, που λόγω θεσμικού ρόλου βρισκόταν σχεδόν ... δίπλα του.
Η ανάγνωση της άλλης όψης του νομίσματος θα μπορούσε να είναι πως μια ομάδα, που αντιμετώπισε σημαντικά προβλήματα, όπως αυτά που επισημάνθηκαν πιο πάνω, βρήκε τον τρόπο να επικρατήσει, επιδεικνύοντας αποτελεσματικότητα, παραθέτοντας ποιότητα, στοιχεία τα οποία με αρωγό και την τύχη της έδωσαν τη νίκη μαζί και τον χρόνο να δουλέψει πάνω στις αδυναμίες της, να επουλώσει τις πληγές της και να περιορίσει τις απουσίες της για να μπει σε μια πιο ορθολογιστική κατανομή ρόλων. Κι αποτελέσματα σαν το χτεσινό, δημιουργούν χαρακτήρα σε μια ομάδα. Ωστόσο, αναπόσπαστο στοιχείο ενός χαρακτήρα συνόλου είναι κι ο αμοιβαίος σεβασμός αυτών που τον συνθέτουν. Κι όταν δεν υπάρχει δημιουργούνται ρωγμές, όσο περισσότερες αυτές τόσο πιο δύσκολα να καλυφθούν.

Ακολουθούν πέντε ημέρες μέχρι την επιστροφή του ΠΑΟΚ στους ομίλους του Europa League. Ντεμπούτο με την Σαχτέρ Καραγκαντί στην Τούμπα στην τρίτη και τελευταία εμφάνιση της ομάδας στην έδρα της δίχως την παρουσία κόσμου της στις κερκίδες. Την ίδια ημέρα ο μεγαλομέτοχος της ομάδας, Ιβάν Σαββίδης θα ηγηθεί εκδήλωσεις για την οποία έχει προγραμματίσει σημαντικές ανακοινώσεις και για τον «Δικέφαλο». Περισσότερα τις επόμενες ημέρες ... Μέχρι τότε, καλή συνέχεια και καλή δύναμη σε όλους ... 

 

Γράψτε το σχόλιο σας...
21/09/2019 • 07:11

Ματς με παραγωγικά μηνύματα σε Γκενκ, Λιντς, Λέστερ και Νιούπορτ

Η Τόττεναμ έχει πολλούς τρόπους να σκοράρει και θα τους χρειαστεί στο Λέστερ. Εξίσου θεαματικά αναμένονται τα παιχνίδια στο Λιντς, το Νιούπορτ και το Λίβινγκστον της Σκωτίας. Προβάδισμα νίκης με προϋπόθεση την ουσία για Μπαρτσαλόνα, Γκενκ και Άρνεμ