Περί ...προετοιμασίας ο λόγος

0
Κωστής Μπότσαρης
21/07/2013 • 08:08
Περί ...προετοιμασίας ο λόγος
  • shares

Δε χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις για να συνειδητοποιήσει κανείς πως για το συγκεκριμένο σύνολο καταβάλλεται η μεγαλύτερη προσπάθεια των τελευταίων τριών ετών ώστε να έχει την υπογραφή του προπονητή του. Η σημαντικότατη προσωπικότητα και το αντίστοιχο βιογραφικό του 60χρονου Ολλανδού τεχνικού έθεσαν τους δυο πρώτους κανόνες που μπορεί ν’ αποδειχτούν και καθοριστικοί για όλη τη σεζόν: σεβασμός και πειθαρχία. Κι αν κάποια πράγματα ήταν αναμενόμενα βάσει όσων έχουν καταγραφεί κατά το παρελθόν από τη θητεία του σε προηγούμενες ομάδες, όλοι οι ποδοσφαιριστές του «Δικεφάλου» σε πρώτη φάση κι όλοι όσοι συνόδευαν την αποστολή σε δεύτερη είχαν την ευκαιρία να το καταλάβουν και να το εμπεδώσουν.

Πρόκειται για έναν άνθρωπο με σκληρό μεν προφίλ αλλά με διάθεση να πλησιάσει και να πλησιαστεί από τους παίκτες του δίχως αυτό να εκληφθεί ως αδυναμία. Ουσιαστικά, σε καθημερινή βάση μέσα από τις διπλές προπονήσεις τους έδωσε να καταλάβουν πως θα είναι δίπλα τους σε κάθε στιγμή, επαγγελματική ή ακόμη και προσωπική, θα μπει μπροστά για να τους προστατεύσεις αλλά το μοναδικό αφεντικό στο αγωνιστικό τμήμα είναι αυτός κι όποιος σκεφτεί να παρεκκλίνει από τους κανόνες του βάζοντας εαυτόν πάνω από το σύνολο απλά θέτει εαυτόν εκτός. Και στους κανόνες του εξαιρέσεις δεν υπάρχουν. Θέλει να είναι δίκαιος έχοντας δώσει ευκαιρίες σε όλους, ενώ προτίθεται να δώσει και κάποιες ακόμη σε όσους δεν πρόλαβε να δώσει μέχρι τώρα, ωστόσο για όποιον έχει σχηματίσει άποψη κανείς και τίποτα δε φαίνονται ικανοί να μπορεί να του την αλλάξει.

Είναι ένας άνθρωπος με ισχυρή αυτοπεποίθηση, δίχως να πλησιάζει καν τα επίπεδα της έπαρσης. Δεν έχει ανασφάλειες κι είναι πολύ μεθοδικός. Δεν αρκείται στην αγωνιστική παρουσία κάποιου αλλά τον δοκιμάζει και σε άλλα επίπεδα. Τρανό παράδειγμα η κατάρτιση ενδεκάδας σε φιλικό – από τα τελευταία επί αυστριακού εδάφους – προκειμένου να μετρήσει αντιδράσεις. Δεν του αρέσουν τα πολλά λόγια, προτιμά τα έργα. Δε θα διακόψει την προπόνηση πολλές φορές, όμως όταν το κάνει δε θα είναι για καλό. Καταθέτει σεβασμό και τον απαιτεί εξίσου. Οσο εύκολα χαμογελάει τόσο εύκολα σκληραίνουν απειλητικά τα χαρακτηριστικά του προσώπου του.

Πολλές αλήθειες ειπώθηκαν κι από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές σ’ αυτό το διάστημα. Επιστρατεύουμε μια που αναφέρθηκε από τον Κώστα Κατσουράνη: «Η προετοιμασία είναι πιο πολύ για τον προπονητή, παρά για τους ποδοσφαιριστές, έτσι νομίζω εγώ. Για να δει τους παίκτες», είπε χαρακτηριστικά κι όσο να ‘ναι κάτι παραπάνω ξέρει. Οι κρίσεις δεν μπορεί να είναι απόλυτα ασφαλείς καθώς – ειδικά όταν υπάρχει νέα τεχνική ηγεσία - «δεν είμαστε κουρασμένοι, προσπαθούμε να κάνουμε ότι καλύτερο για να δείξουμε στο νέο προπονητή πως διαθέτουμε ποιότητα και πως είμαστε καλοί ποδοσφαιριστές», τάδε έφη Κοστίν Λάζαρ. Οσο για το πόσο εύκολα μπορεί ν’ αποδειχτεί επιπόλαιη η οποιαδήποτε κρίση την απάντησε έδωσε ο ίδιος ο κ. Στέβενς: «Δεν κάναμε τα πάντα στις μέχρι τώρα προπονήσεις. Εχουμε ένα πλάνο για το τί κάνουμε κάθε εβδομάδα, την πρώτη, τη δεύτερη, την τρίτη, την τέταρτη. Στόχος μας είναι η πρόοδος κι είναι γνωστό πως στο ποδόσφαιρο ποτέ δεν έχεις αρκετό χρόνο. Κάθε μέρα είναι σημαντική».

Αυτό που αντιληφθήκαμε είναι πως βρίσκεται σ’ εξέλιξη μια προσπάθεια δημιουργίας μιας νέας ομάδας, με νέα, ισχυρή προσωπικότητα που το αποτέλεσμα κάθε αγώνα που δίνει θα έχει ως κύριο παράγοντα της έκβασής του την απόδοση της ίδιας. Ενός συνόλου που δύσκολα θα δέχεται φάσεις στην περιοχή του  αλλά ταυτόχρονα θα έχει την ευχέρεια να δημιουργήσει ανεξαρτήτων τακτικής προσέγγισης της εκάστοτε αναμέτρησης από τον αντίπαλο. Μια λογική που εφαρμόστηκε σε μικρό χρονικό διάστημα ανά (φιλικό) αγώνα με την προσδοκία να επιμηκύνεται με την πάροδο του χρόνου.

Η προετοιμασία ξεκίνησε με τους: Χακόμπο, Γλύκο, Ιτάνζ, Γιακουμή, Λίνο, Ποζατζίδη, Κατσικά, Λόπεθ, Κιόσε, Βίτορ, Σκόνδρα, Κίτσιου, Λάζαρ, Κάτσε, Κατσουράνη, Τζιόλη, Πόζογλου, Πόποβιτς, Δεληγιαννίδη, Γεωργιάδη, Σαββίδη, Λόρενς, Βούκιτς, Σαλπιγγίδη, Αθανασιάδη και Γιάννου. Πρώτος αποχώρησε ο Ιτάνζ, για τον οποίο το κλίμα ήταν «βαρύ» από τα πλέι οφ. Παρόλα αυτά, στο μικρό διάστημα που παρέμεινε στην Αυστρία δεν έδωσε την παραμικρή αφορμή για την προσπάθεια που κατέβαλε.

Το δεύτερο γκρουπ αποχώρησης περιελάμβανε τους Κιόσε, Πόζογλου, Σαββίδη. Νεαροί ποδοσφαιριστές οι οποίοι κέρδισαν εμπειρίες αλλά με την – κατά χρονική σειρά - προσθήκη των Λούκας, Σπυρόπουλου, Κωνσταντινίδη, Πέλκα – και πολύ λιγότερο του Τόμας Νέτσιντ ελέω της καθυστερημένης άφιξής του - δεν περίσσευε χώρος και γι’ αυτούς, δίχως αυτό να σημαίνει κάτι αρνητικό για τις ικανότητές τους. Καθώς, όπως σημείωσε ο «στενός» συνεργάτης του κ. Στέβενς, Τον Λόκχοφ: «Εχουμε αρκετούς νέους παίκτες. Ξαφνιάστηκα από την ποιότητα των νέων παικτών ειδικά αυτούς που γεννήθηκαν το 1996, το 1994 το 1995. Είναι πολύ σημαντικό να τους βοηθάμε να κάνουν ποδοσφαιρική καριέρα. Πρέπει όμως να τους μιλάμε, να τους βοηθήσουμε να μαθαίνουν πως έχουν μπροστά τους το μέλλον. Εχουν πολύ ταλέντο, αυτό είναι γεγονός και πρέπει να βελτιωθούν ακόμη περισσότερα για να πετύχουν. Υπάρχουν πάντως πράγματα που τους λείπουν».

Η ομάδα διαθέτει ισχυρές προσωπικότητες. Χακόμπο, Κατσουράνης, Γκαρσία, Βούκιτς, Σαλπιγγίδης, Αθανασιάδης, είναι μόνον ορισμένες από αυτές. Διαθέτει ταλέντο και ποιότητα, Γλύκος, Κωνσταντινίδης, Λίνο, Ποζατζίδης, Κάτσε, Λάζαρ, Πόποβιτς, Λούκας, Ολίσε, δύναμη και πάθος, Κίτσιου, Σκόνδρας, Μ. Βίτορ, Σπυρόπουλος, Τζιόλης, Λόρενς, Νέτσιντ, μα πάνω απ’ όλα έναν προπονητή που δείχνει ικανός να μπορεί να διαχειριστεί όλο αυτό σύνολο ισότιμα κι ανεπηρέαστα. Σ’ αυτόν θα πρέπει να (απο)δείξουν όσων τα ονόματα απ’ αυτούς που βρέθηκαν στην Αυστρία δεν συμπεριλήφθηκαν στις τρεις, προαναφερθείσες κατηγορίες.

Εξίσου σημαντικός παράγοντας η απουσία σοβαρών τραυματισμών. Η ομάδα τα κατάφερε κι έβγαλε το βασικό στάδιο σχεδόν αλώβητη. Πλέον έχει περάσει στο επόμενο στάδιο, αυτό του μονταρίσματος. Η εβδομάδα που ακολουθεί είναι κρίσιμη εν όψει των διπλών αγώνων για τον Γ’ προκριματικό γύρο του Champions League κόντρα σ’ έναν ισχυρό αντίπαλο όπως η ουκρανική Μέταλιστ. Αυτή θα είναι κι η πρώτη ώρα της αλήθειας για τεχνική ηγεσία και ποδοσφαιριστές με σημαντικό μειονέκτημα την άδεια Τούμπα στον πρώτο αγώνα. Αλλά ο ΠΑΟΚ ποτέ δεν ήταν για τα εύκολα, σ’ αυτά έχει χαμηλό ποσοστό επιτυχίας. Στα δύσκολα του βγαίνει άλλος εαυτός. Αν παρουσιαστεί συγκεντρωμένος κι έχει στο πλάι του και τον παράγοντα τύχη όλα είναι πιθανά. Δύσκολα, πολύ δύσκολα μεν αλλά και πιθανά δε. Λίγες ημέρες υπομονή …

Καλή συνέχεια και καλή δύναμη σε όλους...

Γράψτε το σχόλιο σας...
20/10/2019 • 08:00

Αουτσάϊντερ με θράσος σε Ρότερνταμ, Σασουόλο, Εδιμβούργο και Άκρινγκτον

Το ντέρμπι του Ολντ Τράφορντ χαρακτηρίζεται από τις σημαντικές απουσίες ανάμεσα σε Γιουνάϊτεντ και Λίβερπουλ. Πιο παραγωγικά τα ματς σε Σασουόλο, Χόφενχαϊμ, Ρότερνταμ όπως και στο ΄Άκρινγκτον όπου θα περάσει από δοκιμασία το νικηφόρο σερί της ΊπσουΙτς