Η γνώση είναι η πραγματική νίκη

0
Κωστής Μπότσαρης
18/07/2013 • 08:25
Η γνώση είναι η πραγματική νίκη
  • shares

Ο απολογισμός των πέντε φιλικών είναι τρεις νίκες (Κοπεγχάγη, Πάσινγκ, ΑΠΟΕΛ), μια ισοπαλία (Ανζί) και μια ήττα (Ζνόιμο), ωστόσο το πραγματικό κέρδος είναι οι γνώσεις που αποκόμισε η νέα τεχνική ηγεσία για το έμψυχο δυναμικό της ομάδας και τις ρεαλιστικές δυνατότητές του. Ηδη, βάσει της εικόνας που είχε ο «Δικέφαλος» στις δέκα πέντε ημέρες που βρίσκεται στο Λεόμπεν έγιναν κινήσεις ενίσχυσης κατόπιν σχετικών εισηγήσεων του Χουμπ Στέβενς και των συνεργατών του.


Κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει πως όλα ήταν καλά, αλλά αυτό ήταν και το ζητούμενο. Να διαφανούν τα κακώς κείμενα της ομάδας, απόρροια και των προηγούμενων σεζόν για να μπορέσει να δομηθεί ένα νέο σύνολο ως μείγμα ποδοσφαιριστών που προϋπήρχαν με τους νέους που ήρθαν κι αυτόν που αναμένεται να ολοκληρώσει τη μεταγραφική ενίσχυση. Η εντύπωση που δόθηκε ήταν πως η ομάδα οικοδομείται από την αρχή πάνω σε νέο, αγωνιστικό δόγμα το οποίο στηρίζεται στο τρίπτυχο δύναμη, πάθος, πειθαρχία. Οι βασικές αρχές δουλεύθηκαν καθημερινά μ’ επιμονή σε βαθμό ρουτίνας, αλλά όπως φάνηκε ήταν υπέρ του δέοντος απαραίτητο.


Η προσπάθεια που καταβάλλεται έχει σα στόχο τη δημιουργία ενός ομοιογενούς συνόλου, που ξεκίνησε από τα βασικά για να μπορέσει μέσα από τη σκληρή δουλειά ν’ αποκτήσει ισχυρό χαρακτήρα, ικανό να της δίνει τη δυνατότητα να διαχειρίζεται αγώνες ανάλογα με τις συνθήκες του καθένα. Τουλάχιστον, αυτό έδειξε να κάνει στις δυο – πλέον – πρόσφατες αναμετρήσεις, όπου άπαντες εμφανώς επηρεασμένοι από την κόπωση της προετοιμασίας, ξεκινούν εφαρμόζοντας πιστά τις οδηγίες που έχουν λάβει, για τήρηση των μεταξύ τους γραμμών στις αποστάσεις, για πίεση ψηλά, για «παγίδες» στους αντίπαλους παίκτες από τους οποίους ξεκινούν οι επιθέσεις τους και πολλά ακόμη στοιχεία που εμφανίζονται πιο έντονα με την πάροδο του χρόνου. Από τη στιγμή, όμως που προηγηθούν – πάντα σε σχέση με την οικονομία δυνάμεών τους -  ανασυντάσσονται και μεταφέρουν το βάρος από το ποδόσφαιρο κατοχής, σ’ αυτό της προφύλαξης των κεκτημένων.


Ταυτόχρονα, αναζητούν την ευκαιρία στην αντεπίθεση με τις μακρινές μπαλιές και την αρωγή των ταχύτατων, πλαϊνών χαφ, ίσως αυτή να είναι κι η εξήγηση στη χρησιμοποίηση του Λόρενς στον άξονα, δίπλα στον Τζιώλη για όσο διάστημα διήρκησε μέχρι ν’ αποχωρήσει ο Λούκας και να μπει στον αγώνα ο Κάτσε σε μια πιο ορθολογική κίνηση. Δίνεται η εντύπωση πως η – μέχρι τώρα – σταθερότητα στην αμυντική γραμμή δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μεγαλύτερες απαιτήσεις στην αντίστοιχη μεσοεπιθετική όπου κύρια προϋπόθεση για όσους αγωνίζονται είναι ν’ αποδίδουν εξίσου καλά και ουσιαστικά, σε όποια θέση κι αν καλούνται να προσφέρουν. Αυτομάτως και υποσυνείδητα το μήνυμα που περνάει είναι το εξής ένα: τα πρόσωπα δεν κάνουν τη διαφορά, το σύνολο και μόνον αυτό μπορεί να την κάνει.


Μια και ο λόγος για τα πρόσωπα, περισσότερα και πιο αναλυτικά για τον καθέναν ξεχωριστά θα πούμε στην αποτίμηση της προετοιμασίας. Καλή δύναμη και καλή συνέχεια … 

Γράψτε το σχόλιο σας...
16/10/2019 • 10:12

Δοκιμασία κορυφής στην Φουεναλαμπράδα

Με όποιο θετικό αποτέλεσμα η Σαραγόσα μένει απόψε μόνη στην 2η θέση της Segunda División. Δεν θα είναι εύκολο στην Φουεναλαμπράδα ΄όπου η γηπεδούχοι παραμένουν αήττητοι εντός έδρας σε επίσημα παιχνίδια εδώ και ένα χρόνο