Ο Ιβάν Σαββίδης, οι συνεργάτες κι ο Κλιντ Ιστγουντ

0
Κωστής Μπότσαρης
22/06/2013 • 08:08
Ο Ιβάν Σαββίδης, οι συνεργάτες κι ο Κλιντ Ιστγουντ
  • shares

Δε χωρά αμφιβολία ότι λόγω και του πρόσφατου παρελθόντος της ομάδας, η οποιαδήποτε άφιξη νέου προσώπου στην ομάδα θα γινόταν αποδεκτή τουλάχιστον με επιφυλακτικότητα κι αυτό ήταν και το πλέον σώφρον. Οπερ κι εγένετο. Από αυτό όμως μέχρι το … άλλο άκρο η απόσταση είναι τεράστια, παρά τα όποια λάθη έχουν γίνει από την πλευρά των ανθρώπων στους οποίους έχει αναθέσει τις τύχες της αγαπημένης ομάδας πολλών ή μιας από τις πλέον καίριες επιχειρήσεις του - θα πω εγώ - ο μεγαλομέτοχος του «Δικεφάλου».  

Είναι πλέον πασιφανές πως τα πάντα εξαρτώνται από τον κ. Ιβάν Σαββίδη στην ομάδα. Οσοι κι αν προϋπήρχαν ή εκ των υστέρων έχουν κληθεί να συνεισφέρουν περνούν σε δεύτερο, τρίτο ρόλο κ.ο.κ. Οτιδήποτε διαφορετικό λέγεται ή γράφεται κατά πολύ μεγάλη πιθανότητα αποτελεί και «μήνυμα». Οσες κι όποιες υποθέσεις απασχόλησαν τον ΠΑΟΚ στη φετινή σεζόν, όποια απόφαση κι αν πάρθηκε, είχε τον ίδιο παρονομαστή. Τον ισχυρό άνδρα της ΠΑΕ. Κι έτσι έπρεπε να γίνει δηλαδή, αλλά δυστυχώς πρέπει να επισημαίνονται και τα αυτονόητα. Συνεπώς οι κρίσεις, τα θετικά και τα αρνητικά σχόλια, μπορεί να προσκρούουν σε ανθρώπινους σκοπέλους – που ίσως και γι’ αυτό να έχουν επιστρατευτεί – αλλά τελικώς καταλήγουν στον εξής έναν.

Επανεμφανίστηκε περίπου τέτοιο καιρό πέρυσι απαλλάσσοντας την ομάδα από το οικονομικό αδιέξοδο που ζύγωνε γοργά και με πολύ άγριες διαθέσεις. Τουλάχιστον, σε ότι είχε να κάνει με υποχρεώσεις προς τρίτους, παλιούς τεχνικούς, ποδοσφαιριστές, προμηθευτές κλπ. Εβαλε σε μια πρωτόγνωρη διαδικασία το προσωπικό της ομάδας, γραφείων και αγωνιστικού τμήματος καταβάλλοντας αμοιβές σε προκαθορισμένες ημερομηνίες. Προσπάθησε να βρει οριστική λύση με τα χρέη προς το Δημόσιο κι ακόμη δεν τα έχει καταφέρει, αν κι επανειλημμένα είχε συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών προσφέροντας – αρχικά – άμεση καταβολή του πρωτογενούς χρέους, με όποια δίκια ή άδικα έχει μια τέτοια πρόταση για τους … μεν και για τους δε. Σιγά το … κατόρθωμα, άλλωστε ο καθένας μπορεί να τους συναντήσει ανά πάσα στιγμή, έ;

Αρχισε να συμμαζεύει την ΠΑΕ, βάζοντας νέες λογικές στη βασική της λειτουργία, ανάλογη με αυτήν που διέπει και τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του. Πίστεψε πως η μεθοδικότητά του θα έδινε τις λύσεις που απαιτούνταν και στο αγωνιστικό κομμάτι, εκφράζοντας πρόωρα και δημόσια υψηλές βλέψεις από ένα σύνολο που αποδείχτηκε κατώτερο των περιστάσεων. Εδώ δυο άνθρωποι μεταξύ τους δεν μπορεί να είναι σίγουρος κάποιος πως μπορούν να συνεννοηθούν, πως μπορεί να είναι κάποιος (σ.σ. σίγουρος) για την επιτυχία ενός ερμαφρόδιτου συνόλου, που αλλιώς ξεκίνησε, αλλιώς πορεύτηκε κι αλλιώς ολοκλήρωσε τη σεζόν.

Κάθε δευτερόλεπτο ενασχόλησής του με την ομάδα ήταν, είναι και θα είναι ένα υπερπολύτιμο ψήγμα γνώσης κι εμπειρίας για το που αποφάσισε να εμπλακεί, για το φάσμα των θεμάτων που έχει ν’ αντιμετωπίσει, για την υφή τους και για τον μεγαλύτερο εχθρό του, που ίσως να μην είναι και τόσο μακρινός - σε απόσταση - όσο νόμιζε αρχικά, γιατί αλλιώς είναι από μακριά και πολύ διαφορετικά εκ των έσω. Προχώρησε τις παράλληλες επιχειρηματικές του δραστηριότητες στην πόλη δείχνοντας μια λογική περαιτέρω ενασχόλησης και φυσικά κέρδους, με όφελος για την ομάδα του την εδώ παρουσία του.

Αυτό είναι δουλειά και δεν είναι κακό, δούναι και λαβείν. Εκμεταλλεύεται – με την καλή την έννοια – ή αξιοποιεί τον ΠΑΟΚ και ο ΠΑΟΚ τον εκμεταλλεύεται – πάλι με την καλή την έννοια – ή τον αξιοποιεί για να διορθώσει τα κακώς κείμενα του παρελθόντος του, να διασφαλίσει ένα καλύτερο παρόν και να δρομολογήσει ένα καλύτερο μέλλον. Και σ’ αυτήν τη συνδιαλλαγή μπορεί να υπάρξει νικητής και χαμένος. Αν είναι στις λεπτομέρειες δεν πειράζει, αν είναι και οι δυο πλευρές νικητές ακόμη καλύτερα, αλλά αν είναι και οι δυο χαμένες τότε δύσκολα τα πράγματα γενικώς.

Η μανία της επιτυχίας και της διάκρισης γίνεται πολύ επικίνδυνη στα χέρια κάποιου που τη θεωρεί αυτονόητη και την απαιτεί άμεσα και σχεδόν αναίτια. Η διαφαινόμενη και μερικώς τεκμηριωμένη λύση του «Δικεφάλου» στο οικονομικό του αδιέξοδο δε συνιστά αυτομάτως κι αγωνιστική επιτυχία. Η ομάδα έχει για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια αιρετή διοίκηση. Κοινώς … τα χρέη έχουν πια ονοματεπώνυμο. Αν αυτοί που ανέλαβαν αυτήν την ευθύνη δε γνώριζαν πρόσωπα και πράγματα φαντάζει δύσκολο να δέχονταν να δεσμευτεί το μέλλον τους και κατ’ επέκταση της οικογένειάς τους.

Από την άλλη, ο ομογενής επιχειρηματίας για λόγους που πιθανόν μόνον ο ίδιος να γνωρίζει εμπιστεύτηκε – δημιούργησε το συγκεκριμένο περιβάλλον και λειτουργεί σε συνάρτηση μ’ αυτό. Θα ήταν ανόητο να πιστέψει κάποιος πως δε γνωρίζει τι συμβαίνει καθημερινά τόσο στα εντός όσο και στα πέριξ της ΠΑΕ. Το γιατί δε λαμβάνει δραστικές αποφάσεις προκειμένου να τελειώσει μια και καλή όσα τραγελαφικά συμβαίνουν ίσως και να είναι θέμα χρόνου ν’ απαντηθεί.

Πιθανόν την προσεχή Τρίτη, στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του νέου προπονητή, Χουμπ Στέφενς, που ακολούθησε την αντίστοιχη του Γιάννη Σκόνδρα και την αντίστοιχη του Λόπεθ. Το μωσαϊκό ξεκίνησε – έστω και με καθυστέρηση – να συμπληρώνεται. Ορισμένα κομμάτια του μοιάζουν πολύ ιδιαίτερα και άκρως ξεχωριστά. Καλό θα ήταν να υπάρχει υπομονή μέχρι την τελική εικόνα για να μπορούν να προκύψουν και πιο ασφαλή συμπεράσματα, ώστε να μην εκτίθενται αυτοί οι οποίοι είτε επιπόλαια είτε απολύτως συνειδητά εντάσσουν τον εαυτό τους σ’ εκείνη την τεράστια κατηγορία αυτών στους οποίους είχε αναφερθεί πολύ σοφά πρώτα ο Κλιντ Ιστγουντ τη δεκαετία του ’70 και δέκα χρόνια μετά ο Τσαρλς Μπάρκλεϊ.

Ο πρώτος κύκλος γνωριμίας του κ. Σαββίδη με τον ΠΑΟΚ ολοκληρώθηκε και ήδη έχει ξεκινήσει ο δεύτερος. Η πάροδος του χρόνου πολλές φορές δημιουργεί την ψευδαίσθηση της γνώσης. Ωστόσο, η αλήθεια είναι λίγο διαφορετική. Πρέπει να προκύψουν οι κατάλληλες συνθήκες για να βγάλει κάποιος τον πραγματικό του εαυτό και τότε δικαιούται αυτός που τον αντικρύσει να μιλήσει για καλύτερη γνώση του άλλου. Ως τότε … επιφάνεια, ευκολία, επιπολαιότητα και ρητορεία. Η κοινωνία βιώνει δραματικές στιγμές κι ο χώρος του επαγγελματικού αθλητισμού – στη χώρα μας – έχει ταυτιστεί ως πρόσφορο έδαφος για κάθε λογής ξεσπάσματα προς πάσα κατεύθυνση. Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν και συνέπειες …

Η ευθύνη είναι συνολική κι όσοι λογίζουν τους εαυτούς τους ως εξαιρέσεις, μπορούν να μείνουν εκτός. Οπως όλοι, έτσι κι η διοίκηση της ομάδας, μαζί με τον μεγαλομέτοχο οφείλουν να περιορίσουν τα όποια λάθη τους ή τις αφορμές που βοηθούν στο να δημιουργούνται ασάφειες ή παρεξηγήσεις. Κινήσεις έγιναν, γίνονται και θα συνεχιστούν. Κάποιες καλοδεχούμενες κάποιες υπό συζήτηση για κακώς κείμενα του παρελθόντος. Ο μοναδικός δρόμος είναι η αλήθεια. Το καλό της ομάδας είναι υποκειμενικό για τον καθέναν, η αλήθεια όμως είναι μόνον μια. Ας λέγεται σε όλες τις περιπτώσεις, ανεξαρτήτως κόστους και χαμένος θα βγει μόνον αυτός που δε λειτούργησε ή δε λειτουργεί με γνώμονα το συμφέρον του ΠΑΟΚ.

Γιατί στην εποχή που ζούμε τίποτα δεν εξοργίζει τον καθέναν περισσότερο από το ψέμα και την υποκρισία. Δε νουθετώ, δεν προτρέπω, δεν υποδεικνύω τίποτα και σε κανέναν. Απλά καταθέτω ταπεινά τη γνώμη μου, όπως θα τη μοιραζόμουν με δυο – τρεις καλούς μου φίλους, σεβόμενος κι ακούγοντας τις δικές τους αρκεί να μην προσπαθούσαν να μου τις επιβάλλουν ή να με υποτιμήσουν για να δώσουν αξία στις - πιθανόν και λανθασμένες - δικές τους. Καλή δύναμη και καλή συνέχεια σε όλους …   

Γράψτε το σχόλιο σας...
15/09/2019 • 09:03