Το δώρο του το πήρε νωρίς

0
Κωστής Μπότσαρης
12/04/2013 • 08:08
Το δώρο του το πήρε νωρίς
  • shares

Μια εξέλιξη που όχι απλά έθεσε τέλος στο ζοφερό – όπως διαγραφόταν βάσει των οικονομικών αδυναμιών της ΠΑΕ – μέλλον αλλά δημιούργησε και δημιουργεί προσδοκίες για ένα μέλλον λαμπρό, γεμάτο από προκλήσεις, αγωνιστικές και μη.

Είναι άξια μελέτης η μεθοδολογία που ακολούθησε κι εφαρμόζει ο ομογενής επιχειρηματίας από την πρώτη ημέρα ενασχόλησής του με τα κοινά της ομάδας. Προηγήθηκε η ενδελεχής έρευνα για το προϊόν που τον ενδιέφερε. Αρχικά τοποθέτησε στρατηγικής σημασίας άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης του δίχως να προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές που και σε λάθη μπορεί να τον οδηγούσαν και αντιδράσεις μπορεί να προκαλούσαν.

Έβαλε σε μια τάξη τα οικονομικά θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητα την εξόφληση των οφειλόμενων προς τρίτους και προς το Δημόσιο προκειμένου να είναι πλήρως αυτόνομος κι ελεύθερος από πάσης φύσεως δεσμά να πορευθεί κατά το δοκούν. Εν συνεχεία ανέθεσε τις τύχες του αγωνιστικού τμήματος σ’ έναν άνθρωπο που στο πρόσωπό του βλέπει τον ίδιο του τον εαυτό, τον Γκερμάν Τσιστιακόφ. Ενα πρόσωπο δοκιμασμένο σε δύσκολες καταστάσεις και με απτές αποδείξεις των ικανοτήτων του.

Μια προσωπικότητα που δεν αφήνει τίποτα στην τύχη, προσέχει και την παραμικρή λεπτομέρεια ενώ είναι ικανός να μεταφέρει στο απόλυτο τις βουλές του εντολοδόχου του ως προς τη δημιουργία αυτού που οραματίζεται, παρέχοντας παράλληλα την πληρέστερη εικόνα για την εξέλιξη του αγωνιστικού τμήματος κι οτιδήποτε σχετίζεται μ’ αυτό σ’ επίπεδο υλικοτεχνικών υποδομών. Μια σχέση που πάνω απ’ όλα διέπεται από αμοιβαία εμπιστοσύνη κι ας είναι ανάμεσα σε δυο ανθρώπους με διακριτούς ρόλους.

Ο στρατηγικός σύμβουλος του κ. Σαββίδη έχει συζητήσει μαζί του το τι θέλει, το τι περιμένει και πως θα το αποκτήσει αυτό στο μέλλον που ανοίγεται μπροστά τους. Αν ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ αισθάνεται εαυτόν ως απόλυτα ενωτικό κρίκο πάνω απ’ όλα τα πρόσωπα που τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργήσει διάφορες τάσεις εντός της ομάδας, τότε ο κ. Τσιστιακόφ έχει τον αντίστοιχο ρόλο καθαρά στο αγωνιστικό τμήμα κι οι εγγυήσεις που παρέχει στον πρώτο είναι ικανές – αποδεδειγμένα πλέον – ν’ αποκρούσουν την οποιαδήποτε δυσφορία μπορεί να προκύψει από μια εμφάνιση ή ένα αποτέλεσμα.

Ο 54χρονος ιδιοκτήτης του «Δικεφάλου» πιστεύει στην πολυσυλλεκτικότητα, επενδύοντας σε ότι καλό μπορεί να πάρει απ’ όλες τις πλευρές μέχρι κάποια από αυτές, τεκμηριωμένα να τον απογοητεύσει προσωπικά. Τότε και μόνον τότε ο … δρόμος δεν έχει επιστροφή. Διαφορετικά … τα πρόσωπα δεν παίζουν κανένα ρόλο μεγαλύτερο από αυτόν που ορίζει ο ίδιος γι’ αυτά.

Ωστόσο πρόκειται για δυο προσωπικότητες ταυτόσημες. Οπως ο ισχυρός ανήρ της ΠΑΕ έτσι και ο 43χρονος πρώην γενικός διευθυντής της Ανζί λειτουργεί με συγκεκριμένο πλάνο θέτοντας συγκεκριμένα χρονικά όρια επίτευξης αντίστοιχων στόχων. Αν κρίνει πως έγιναν όλα όσα έπρεπε και για κάποιους άλλους λόγους, πλην ικανότητας, διάθεσης και προσπάθειας δεν επιτεύχθηκαν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί ως …. αλεξικέραυνο στους κεραυνούς του ομογενή επιχειρηματία. Διαφορετικά η αντιμετώπιση που βγάζει δε διαφέρει στο ελάχιστο από αυτήν που είχε διαφημίσει ο κ. Σαββίδης στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση από τη μέρα που ανέλαβε τον ΠΑΟΚ. Δηλαδή, σιδηρούν προσωπείο κι αυστηρότητα τέτοια που φημίζεται για ανθρώπους που προέρχονται από την πάλε ποτέ κραταιά Σοβιετική Ένωση.

Εν αρχή ην οι ακαδημίες. Βασικός στόχος των συγκεκριμένων ανθρώπων είναι η δημιουργία του καλύτερου δυνατού συστήματος εντοπισμού, αξιοποίησης κι εκμετάλλευσης νεαρών ποδοσφαιριστών. Το κανείς δεν είναι αναντικατάστατος είναι μια φράση που ακούγεται συχνά και - κατ’ εξαίρεση δυστυχώς - έχει φανεί και στην πράξη πρόσφατα, με τη «θυσία» ενός ποδοσφαιριστή - συμβόλου για τον ΠΑΟΚ για να καταστεί σαφές πως κανείς δεν μπαίνει πάνω από το σύνολο. Τουλάχιστον έτσι εξηγούν οι ίδιοι την όλη υπόθεση του Πάμπλο Γκαρσία. Κλείνει η παρένθεση. Με τη λογική αυτή σκοπός είναι η δημιουργία μιας ισχυρής βάσης παραγωγής ταλέντων που θα υποστηρίζει ουσιαστικά την πρώτη ομάδα. Εξ ου κι η παρουσία στις εγκαταστάσεις της Γιουβέντους, όπου πάρθηκαν πολύτιμα μαθήματα πάνω στον συγκεκριμένο τομέα.

Το δεύτερο θέμα είναι οι υλικοτεχνικές υποδομές. Είναι πολύ μεγάλη η σημασία που δίνεται στο προπονητικό κέντρο με διάφορες δράσεις για τη βελτίωση και την απροβλημάτιστη λειτουργία του ήδη υπάρχοντος αλλά και την ταυτόχρονη αναζήτηση ενός καλύτερου χώρου όπου και θα φιλοξενηθεί η δημιουργία ενός νέου, αρτιότερου με δυνατότητες πολύ μεγαλύτερες από αυτό της Νέας Μεσημβρίας. Είναι ειλημμένη η απόφαση πως αν δεν προλάβουν να βρουν τον χώρο που ψάχνουν στην Ανατολική Θεσσαλονίκη τότε θα επενδυθεί ένα σημαντικό ποσό στη Νέα Μεσημβρία προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν τα υπάρχοντα προβλήματα κι η δουλειά όλων να γίνεται απροβλημάτιστα.

Την ίδια στιγμή, το θέμα του νέου γηπέδου απασχολεί πιο σοβαρά από ποτέ, με τεχνική εταιρεία να έχει αναλάβει μελέτη για το τι μπορεί να γίνει στην Τούμπα ή αν θα πρέπει ν’ αναζητηθεί εναλλακτική λύση, θέμα που σηκώνει μεγάλη συζήτηση ως προς τα «θέλω» του κόσμου κι ως προς την εκμετάλλευσή του. Εντούτοις, παράλληλα γίνονται έργα βελτίωσης στο υπάρχον γήπεδο αποδεικνύοντας πως οι εξελίξεις ίσως και να είναι πολύ πιο γρήγορες απ’ ότι υπολόγιζε κι ο πλέον αισιόδοξος φίλος της ομάδας. Δίνει πολλά και περιμένει πολλά από τον κόσμο ο μεγαλομέτοχος του «Δικεφάλου». Η προσωπική του απόφαση για θέσπιση εισιτηρίου πέντε ευρώ στον ημιτελικό του Κυπέλλου μαρτυρά τη συνείδηση που απέκτησε για το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο κόσμος της ομάδας. Το γεμάτο γήπεδο, είναι μια πρόκληση γι’ αυτόν και για έναν άνθρωπο που δεν έχει συνηθίσει να χάνει θα το παλέψει σκληρά για να την κερδίσει κι αυτήν.

Ο ΠΑΟΚ αλλάζει επίπεδο κι αυτό είναι εμφανές σε όλα. Το καλοκαίρι με το καλό, θα χτυπήσει τις πόρτες ποδοσφαιριστών ανώτερου επιπέδου και θα πρέπει να είναι έτοιμος ν’ αποδείξει πως μπορεί να τους παρέχει κίνητρα για να πουν το «ναι» σε μια πρόταση αγνοώντας μια άλλη από προηγμένο πρωτάθλημα σε σχέση με το ελληνικό. Αυτό που ανέφερε χτες ο τεχνικός της ομάδας κ. Δώνης μόνο τυχαίο δεν είναι. Δηλαδή, πως καιρό τώρα δουλεύουν σ’ ένα πλάνο για τη νέα σεζόν σύμφωνα με το οποίο θ’ αναζητήσουν παίκτες που να καλύπτουν το ηλικιακό φάσμα από 25 – 30 ετών ή περιπτώσεις μεγαλύτερων από αυτό σε ηλικία που όμως θ’ αξίζουν το οποιοδήποτε ρίσκο. Σ’ αυτήν την κατηγορία ανήκει ήδη ο δανεικός από τη Ντιναμό Μόσχας, Γκόρντον Σίλντενφελντ. Ο διεθνής Κροάτης έχει αφήσει πολύ καλές εντυπώσεις κι αν από την πλευρά της ομάδας του δεν προκύψουν εξωπραγματικές απαιτήσεις το καλοκαίρι θα (συ)ζητηθεί η παράταση της παραμονής του στη Θεσσαλονίκη, είτε για ένα χρόνο ακόμη, είτε για μόνιμα.

Υπό κρίση παραμένουν οι άλλοι δυο δανεικοί Καμαρά και Ολίσε. Ο πρώτος έχει αφήσει θετικά δείγματα γραφής αλλά οι άνθρωποι της ομάδας υποστηρίζουν πως έχουν υψηλότερες απαιτήσεις από τον διεθνή χαφ από τη Νέα Γουινέα προκειμένου να πάνε σε συζητήσεις για την οριστική απόκτησή του από τη Σοσό. Μεγάλες είναι και οι προσδοκίες για τον Ολίσε αλλά οι διαδοχικοί τραυματισμοί που τον ταλαιπώρησαν αφενός τον έχουν αφήσει πίσω αφετέρου δεν έχουν δώσει την ευκαιρία για ασφαλή συμπεράσματα. Ο κ. Σαββίδης κάνει μια επένδυση και όπως επιτάσσει ο αδέκαστος νόμος της αγοράς, «αν δε … ρίξεις χρήμα, δύσκολα θα πάρεις».

Κακά τα ψέματα, ο ΠΑΟΚ δε συμπεριλαμβάνεται στις κορυφαίες ομάδες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου βάσει επιτυχιών, τίτλων, συμμετοχών στις κορυφαίες ευρωπαϊκές διοργανώσεις ή ακόμη και οικονομικού στάτους βάσει όσων ίσχυαν μέχρι το περασμένο καλοκαίρι. Ωστόσο, συντελείται μια – κοσμογονική γι’ αυτόν και τις υπόλοιπες ομάδες της χώρας – αλλαγή κι αυτή πρέπει να είναι ευδιάκριτη σε όποιον αντικρίζει τα δεδομένα της ομάδας για πρώτη φορά. Η μια και μοναδική επαφή πρέπει να είναι αρκετή για να πείσει τον όποιον ενδιαφερόμενο. Και εκεί αποσκοπούν οι αλλαγές που γίνονται. Σε δεύτερο ρόλο βέβαια αφού ο πρώτος είναι η βελτίωση των συνθηκών για όλους όσοι ζουν κι εργάζονται ήδη στην ομάδα. Μια … γλυκιά παγίδα, αφού παρέχοντας τα πάντα δεν υπάρχουν δικαιολογίες για ενδεχόμενη αποτυχία.

Υπάρχει τέτοια εμπιστοσύνη στο έργο τους που δεν ασχολούνται με την οποιαδήποτε κριτική μπορεί να τους γίνει, καλόπιστη ή κακοπροαίρετη. Δεν είναι αλαζονεία, μα πίστη στις ικανότητές τους, είτε αυτό αρέσει είτε όχι. Το μυαλό όλων στρέφεται στον Κυριακάτικο, εκτός έδρας αγώνα με τον Λεβαδειακό. Επειτα θα πάρει σειρά ο πρώτος ημιτελικός του Κυπέλλου με τον Αστέρα Τρίπολης στην Τούμπα (17/2, 20.00). Γεροί να είμαστε, έχουμε πολύ καιρό μπροστά μας να συζητήσουμε όλα όσα συντελούνται αυτόν τον καιρό με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός νέου ΠΑΟΚ που στα επόμενα γενέθλιά του ίσως να μην έχει απλά λόγο να γιορτάσει αλλά να πανηγυρίσει.

Καλή συνέχεια και καλή δύναμη σε όλους...

Γράψτε το σχόλιο σας...
17/07/2019 • 07:03

Πρόκριση μέσω γκολ και λεπτομερειών σε Βουλγαρία, Σουηδία και Μαυροβούνιο (video)

Θεαματικά παιχνίδια περιμένουμε σε Βουλγαρία.Μαυροβούνιο και Στοκχόλμη όπου τα σκορ της περασμένης εβδομάδας αφήνουν ανοιχτά τα ενδεχόμενα πρόκρισης. Τα γκολ των αουτσάϊντερ δίνουν καλές τιμές σε αναμετρήσεις του Σκωτσέζικου Λιγκ Καπ