Γιατί δεν είμαστε με τη Γερμανία;

0
Γιώργος Βασιλείου
13/07/2014 • 10:37
Γιατί δεν είμαστε με τη Γερμανία;
  • shares

Για πολλούς, διαφορετικούς και κατανοητούς λόγους ο καθένας θέλει το τρόπαιο να καταλήξει στην Αργεντινή. Το να ζεις και να έχεις μεγαλώσει στη Γερμανία ως μετανάστης σίγουρα δεν είναι και ότι καλύτερο. Όσο οργανωτικός λαός είναι οι Γερμανοί, άλλο τόσο έχουν την υπεροψία στο αίμα τους. Τους αρέσει να ταπεινώνουν τον «ξένο». Ειδικά όταν πρόκειται για θέματα πολιτικής ή ποδοσφαίρου. Εκεί ξεφεύγουν. Σε ό,τι έχει να κάνει με τις διαπροσωπικές τους σχέσεις, εκεί δεν υπάρχει κανένα, μα κανένα πρόβλημα.

Μιλώντας με τον ανηψιό μου, Σταύρο που γεννήθηκε και μεγαλώνει στη Γερμανία εδώ και 19 χρόνια μου ανέφερε το συγκεκριμένο άρθρο, το οποίο δίνει (κάποιες) απαντήσεις γιατί εμείς, ο υπόλοιπος κόσμος αντιπαθούμε την Γερμανία.

Το άρθρο γράφτηκε από τον Jan Rubel, ο οποίος είναι Γερμανός δημοσιογράφος.

«Το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι μια γιορτή των λαών. Τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι. Γιατί στη Γερμανία για γιορτή όλων των λαών δεν μπορείς να μιλήσεις. Το φταίξιμο για αυτή την κατάσταση είναι όμως δικό μας. Χρειάστηκα λίγο χρόνο για να καταλάβω τι είναι αυτό που με ενοχλεί τόσο πολύ στο Μουντιάλ. Δεν είναι ούτε οι βαρετοί παρουσιαστές στην τηλεόρασή μας, ούτε όμως η Εθνική μας ομάδα που είναι γεμάτη από συμπαθητικούς παίκτες και παράγοντες. Αυτό που με ενοχλεί είναι οι καθημερινές καταστάσεις στους δρόμους της Γερμανίας. Απλούστατα, δεν καταφέρνουμε να δείξουμε σεβασμό στις υπόλοιπες χώρες. Σαν να μην φτάνει αυτό, νιώθουμε και καλά με τις πράξεις μας. Μετά από καιρό έχω καταλάβει κάποια πράγματα. Όσο πιο πολύ καιρό ένας αλλοδαπός ζει στη Γερμανία, τόσο περισσότερο εύχεται μια κακή πορεία σε Μουντιάλ ή Ευρωπαϊκό. Γιατί όμως; Γιατί πρέπει ο κόσμος να σκέφτεται έτσι, χωρίς βέβαια να μιλάει γι' αυτό; Έχετε δει ποτέ ποδοσφαιρικα παιχνίδια σε μια αγγλική pub; Αυτό που εγώ έζησα εκεί ήταν σεβασμός για τον ηττημένο και πάντα σωστή κριτική. Όταν η Ισπανία αποκλείστηκε στο φετινό Μουντιάλ η Ιταλική εφημερίδα «La Republica» έβγαλε το καπέλο σε μια ομάδα που τα τελευταία έξι χρόνια άλλαξε τόσο πολύ το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Την ίδια ώρα, ο παρουσιαστής του ARD, Mathias Opdenhoevel δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά του και τον ενθουσιασμό του που το περίφημο «Τίκι-Τάκα» είχε μετατραπεί σε. «Τάκα-Τούκα». Σε τέτοια τουρνουά δείχνουμε ξεκάθαρα στους συμπολίτες μας ότι δεν είναι το ίδιο με εμάς. Τέτοιοι καιροί που είναι, νιώθουμε πως ζούμε σε πολεμικό κλίμα. Το παρακάνουμε με την κόντρα που έχουμε με άλλες χώρες. Η κόντρα στο ποδόσφαιρο είναι ένα πράγμα που δεν αλλάζει, πάντα θα ανήκει σε εκείνο. Αυτό είναι που το κάνει μοναδικό και ασυναγώνιστο. Αλλά εμείς, οι Γερμανοί, το παρακάνουμε. Δεν είναι απαραίτητο να δείχνουμε στους συμπολίτες μας πόσο μας χαροποιεί να βλέπουμε τις ήττες των ομάδων τους. Και ειδικά εμείς, που αναμφίβολα δεν έχουμε και το καλύτερο χιούμορ. Εύχομαι στο μέλλον να είμαστε πιο χαλαροί στις σχέσεις μας με άλλους οπαδούς. Να μην τους δείχνουμε μέρα με τη μέρα ότι κοιτάζουμε τι διαβατήριο κρατάνε στα χέρια τους. Κατ' άλλα εύχομαι στην Εθνική μας ομάδα να στεφθεί Παγκόσμια πρωταθλήτρια».

Γι' αυτούς τους λόγους (και πολλούς ακόμα) λοιπόν δεν είμαστε με τη Γερμανία.

Vamos Argentina!!!

Γράψτε το σχόλιο σας...