Όταν σβήνει η φλόγα

Ο Γιώργος Βασιλείου γράφει στο προσωπικό του blog για την απόφαση του Γιούργκεν Κλοπ να αποχωρήσει από την τεχνική ηγεσία της Μπορούσια Ντόρτμουντ.
0
Γιώργος Βασιλείου
16/04/2015 • 08:28
Όταν σβήνει η φλόγα
  • shares
Ο Γιούργκεν Κλοπ τελείωσε ή για την ακρίβεια θα τελειώσει το προσεχές καλοκαίρι για τη Μπορούσια Ντόρτμουντ. Στην πιο εσπευσμένη συνέντευξη Τύπου στον χώρο του ποδοσφαίρου, Βάτσκε και Τσορκ (παρουσία του «Κλόπο») ανακοίνωσαν από κοινού πως χωρίζουν οι δρόμοι των δύο πλευρών. Η είδηση «έσκασε» σαν βόμβα στις τάξεις των οπαδών της Μπορούσια. Αν και τα σημάδια της φθοράς στη σχέση προπονητής-κλαμπ είχαν ήδη αρχίσει να διαφαίνονται το τελευταίο διάστημα.

Ο Κλοπ τα τελευταία 7 χρόνια κατόρθωσε και έγινε ο πιο αγαπητός προπονητής στον κόσμο της ομάδας. 7 χρόνια με τεράστιες επιτυχίες. 7 χαμογελαστά χρόνια. Ήταν κάτι πολύ περισσότερο από ένας προπονητής. Ήταν ο πρώτος τεχνικός που είχε συνδεδεμένη την εικόνα του τόσο έντονα με τα «κιτρινόμαυρα». Άνθρωπος συμπαθής, χαμογελαστός, με χιούμορ και ευστροφία. Οι φίλοι της Μπορούσια δεν θα μπορούσαν να σκεφτούν έναν καλύτερο πρεσβευτή για τον σύλλογο.

Τη φετινή σεζόν το χαμόγελο είχε σχεδόν εξαφανιστεί από το πρόσωπο του Κλοπ. Είχε «ζωγραφισμένη» την πίεση και τον προβληματισμό για την άσχημη πορεία της ομάδας. Έφτασε η στιγμή που ο ίδιος έκρινε πως δεν μπορεί να αντιστρέψει την κατάσταση, να δώσει ώθηση στους παίκτες του. Να τους εμπνεύσει. Η «φωτιά» στη σχέση του Κλοπ και των παικτών σιγόσβηνε και άρχιζε να γίνεται ρουτίνα. Έτσι, συμβαίνει, κάποιες φορές, και στις ανθρώπινες σχέσεις. Αγαπάμε ο ένας τον άλλο, απλά πρέπει να ακολουθήσουμε διαφορετικούς δρόμους, γιατί η φλόγα δεν καίει πια. Και ο Κλοπ είναι ένας τύπος που μπορεί να λειτουργήσει σωστά μόνο όταν καίγεται για κάτι. Μόνο τότε μπορεί να μεταφέρει τη «φλόγα» του στους παίκτες του. Και φέτος δεν μπόρεσε να το κάνει.

Προς τιμήν του, πήρε την κατάσταση στα χέρια του. Για την ακρίβει παίρνει το «κιτρινόμαυρο» καπελάκι του και την... κάνει για άλλες πολιτείες. Αφού πρώτα ξηγήθηκε παντελονάτα προς όλον τον «κιτρινόμαυρο» λαό, στον οποίο χάρισε μοναδικές στιγμές, αλλά και τίτλους. Ήταν 7 έντονα χρόνια που οι οπαδοί της Μπορούσια νιώθουν περήφανοι και τυχεροί που τα έζησαν, αφού παρακολούθησαν ποδόσφαιρο σπάνιο για τα δεδομένα της ομάδας. Και αυτοί έχουν ήδη αρχίσει τις ετοιμασίες για να τον αποχαιρετήσουν από αυτό το Σάββατο κιόλας. Όπως του αξίζει.

Ο κόσμος της Μπορούσια θα είναι πάντα ευγνώμων στον Κλοπ και ο Κλοπ στον κόσμο της Μπορούσια. Έζησαν μαζί, αν όχι το πιο όμορφο, ένα από τα πιο όμορφα «παραμύθια» στην ιστορία του συλλόγου. Ένα μεγάλο ευχαριστώ για τις αναμνήσεις που θα κουβαλάμε για πάντα στις καρδιές μας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την ιστορία που ο Κλοπ έγραψε στον σύλλογο. Για το χαμόγελό του που θα ακολουθεί για πάντα τον σύλλογο και τον κόσμο του.

Το καλοκαίρι η Μπορούσια καλείται να αλλάξει σελίδα. Όφειλε να το κάνει αυτό με βάση τα αποτελέσματά της. Να γίνει εκκαθάριση. Να αποχωρήσουν παίκτες που δεν έχουν πλέον «φλόγα» μέσα τους, όπως είναι οι Χούμελς, Σούμποτις, Βαϊντενφέλερ, Κελ, ενδεχομένως να αναζητήσουν ομάδα οι Ιμόμπιλε, Ράμος, Μικιταριάν που δεν πρόσφεραν τα αναμενόμενα.  Η Μπορούσια πρέπει να αρχίσει από το «Μηδέν». Να χτίσει την ομάδα του μέλλοντος πάνω σε στέρεες βάσεις και όχι «χάρτινες» με ακριβές επενδύσεις (τύπου 2000-01) για να αποφύγει νέα οικονομική καταστροφή. Απέδειξε ότι τα κατάφερε το 2007, άρα μπορεί να το κάνει και το 2015. Εις το επανιδείν...
Γράψτε το σχόλιο σας...