Τζέιμς Ντιν: Η κατάρα του Little Bastard

Πηγαίο ταλέντο; Οδηγός αγώνων με ταλέντο, ή ένας ακόμη φιγουρατζής του Hollywood, που υπερεκτίμησε τις ικανότητές του; Τι ήταν τελικά ο Τζέιμς Ντιν δε θα μάθουμε ποτέ.
09/02/2017 • 09:06
Τζέιμς Ντιν: Η κατάρα του Little Bastard.
  • shares
Η αρχή της ιστορίας ( ή του τέλους αν θέλετε) για εμάς τους φίλους του αυτοκινήτου γίνεται όταν ο ηθοποιός αποφάσισε να ασχοληθεί με τους αγώνες αυτοκινήτου. Μετά τις πρώτες επιτυχημένες του εμφανίσεις στους αγώνες των Η.Π.Α αποφασίζει να αγοράσει το καλύτερο όχημα της εποχής  για τους αγώνες ταχύτητας (σύμφωνα με το μηχανικό και στενό του φίλο Ρολφ Γούθερις) μια Lotus. Η καθυστέρηση στην παράδοση της Lotus Mk X οδηγεί τον Τζέιμς Ντιν στην αγορά  της  Porsche 550 Spyder με τον Γούθερις, που ήταν εργοστασιακός μηχανικός της Porsche, να μεσολαβεί και να επισπεύδει  την αγορά .

Μόλις παρέλαβε το αυτοκίνητο ο ηθοποιός το πήγε στον Τζόρτζ Μπάρις όπου ο βαφέας / pin striper Ντιν Τζέφρις του πρόσθεσε "αγωνιστικές γραμμές" τον αριθμό «130» και  το παρατσούκλι «little bastard» με το οποίο φώναζε τον ηθοποιό ο φίλος του Μπιλ Χίκμαν (stuntman στις ταινίες του Ντιν).

"Θα είσαι νεκρός μέχρι την επόμενη εβδομάδα". Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του Αλεκ Γκίνες μόλις αντίκρισε το αυτοκίνητο. "Μου δείχνει κακό και μου αποπνέει φόβο" είπε ο Γκίνες στον Ντιν προβλέποντας, έστω και άθελά του, την τραγική κατάληξη του.Επτά ημέρες αργότερα την καριέρα του Τζέιμς Ντιν, ενός από τα μεγαλύτερα σύμβολα του κινηματογράφου, σταμάτησε  ένα δυστύχημα. H μετωπική σύγκρουση της Porsche 550 Spyder με το Ford Tudor που οδηγούσε ο 23χρονος Ντόναλντ Τέρναπσπιντ στοίχισε τη ζωή του Τζέιμς Ντιν και προκάλεσε τον σοβαρό τραυματισμό του συνοδηγού και μηχανικού του, Ρολφ Γουθερις. Δύο ώρες νωρίτερα ο νεαρός ηθοποιός είχε εντοπισθεί από την τροχαία να οδηγεί με υπερβολική ταχύτητα.

Μία σειρά συμπτώσεων, ωστόσο, που ακολούθησαν το δυστύχημα  ήταν αυτές που έκαναν πολλούς να χαρακτηρίσουν το συγκεκριμένο αυτοκίνητο ως «καταραμένο».  Μετά το ατύχημα ο customizer του Hollywood Τζόρτζ Μπάρις  αγόρασε το κατεστραμμένο όχημα για $2,500. Όταν έφτασε στο γκαράζ του, η Porsche έπεσε από το φορτηγό χτυπώντας ένα μηχανικό, σπάζοντας του και τα δύο πόδια. Ο Μπάρις  ήταν προληπτικός και άρχισε να υποψιάζεται πως κάτι συμβαίνει με το αυτοκίνητο. Ένα μήνα μετά οι υποψίες του έγιναν βεβαιότητα όταν δύο ψυχίατροι, ο Τρόι Μακχένρι και ο Γουίλιαμ Έσχριντ, αγόρασαν ανταλλακτικά από το αυτοκίνητο του Ντιν, και χτύπησαν σε αγώνα.Οι δύο αποφάσισαν να αγωνιστούν  με τα αυτοκίνητά τους (Porsche 550 Spyder, φυσικά) στην πίστα της Pomona στις 24 Οκτωβρίου του 1956. Εκεί ο Μακχέντρι (που είχε τον κινητήρα) σκοτώθηκε όταν έχασε τον έλεγχο και έπεσε σε δέντρο. Το δεύτερο αυτοκίνητο (του Έσχριντ, που είχε πάρει το τιμόνι) ανατράπηκε και εκείνος τραυματίσθηκε σοβαρά. Αρκετά χρόνια μετά όταν ο Έσχριντ, συνήλθε είπε πως η ανατροπή έγινε όταν προσπαθώντας να στρίψει έχασε τον έλεγχο αφού το τιμόνι δεν κινήθηκε.

Μετά και από αυτά τα περιστατικά ο Μπάρις προσπάθησε να ξεφορτωθεί το αυτοκίνητο και το δάνεισε στην αστυνομία της Καλιφόρνια (California Highway Patrol). Μία ημέρα μετά το γκαράζ της υπηρεσίας κάηκε ολοσχερώς και το μόνο αυτοκίνητο που βγήκε από το κατεστραμμένο κτήριο με μικρές ζημιές ήταν το... «Little Bastard». Όταν τελικά το όχημα χρησιμοποιήθηκε σαν έκθεμα στο Sacramento, έπεσε από το βάθρο και χτύπησε ένα αστυνομικό σπάζοντας του  το γοφό.

Επόμενο θύμα ο Τζορτζ Μπάρκουιστ, που μετέφερε σε μία έκθεση τo καταραμένο όχημα και έχασε τη ζωή του όταν η 550 έπεσε από το φορτηγό του και το παρέσυρε σε ένα γκρεμό .Η ιστορία τελειώνει το 1960 όταν το φορτηγό που μεταφέρει το «Little Bastard» στο γκαράζ του Τζορτζ Μπάρις εξαφανίζεται μυστηριωδώς και από τότε χάθηκαν (για πάντα;) τα ίχνη του.

Πολλοί λένε πως ο Μπάρις έκρυψε το αυτοκίνητο για να το εμφανίσει σε κάποια επέτειο του θανάτου του Τζέιμς Ντιν και να το πουλήσει κερδίζοντας πολλά χρήματα. Εκείνος δήλωσε πως κάποιοι του έκλεψαν το φορτηγό μαζί με το αυτοκίνητο του ηθοποιού και ελπίζει να μην έχουν πάθει κάτι...
Γράψτε το σχόλιο σας...
loading the player...
17/12/2018 • 11:07
17/12/2018 • 10:40