Μπορούμε Όσκαρ ως κομπάρσοι, αλλά όχι ως πρωταγωνιστές!

Ο Δημήτρης Παπανικολάου γράφει στο προσωπικό του blog για την εντός έδρας ήττα 2-1 της εθνικής Ελλάδος από το Βέλγιο και την εικόνα που παρουσίασαν οι διεθνείς στη συγκεκριμένη αναμέτρηση.
0
Δημήτρης Παπανικολάου
04/09/2017 • 08:08
Οι παίκτες της εθνικής Ελλάδος
  • shares
Το ποδόσφαιρό μας είχε ανέκαθεν τις... παιδικές του ασθένειες. Αυτή που ποτέ δεν ξεπέρασε, ούτε όταν ενηλικιώθηκε, είναι του "πρωταγωνιστή". Είτε πρόκειται για την Εθνική, είτε για τους συλλόγους μας, το Όσκαρ του Α΄ αντρικού ρόλου δεν το πήραμε και δεν θα το πάρουμε ποτέ.

Ακόμα και στο Euro του 2004 η γηπεδούχος Πορτογαλία ήταν το φαβορί στον τελικό και όχι η Ελλάδα. Γι αυτό και κατακτήσαμε το τρόπαιο. Γιατί είχαμε βρεθεί εκεί ως κομπάρσοι σε μια ποδοσφαιρική υπερπαραγωγή κι όχι ως πρωταγωνιστές.

Γι' αυτό και το 2008 στην Αυστρία χάσαμε τα αυγά και τα πασχάλια. Γιατί πήγαμε ως κάτοχοι ενός ανεπανάληπτου Όσκαρ!

Το πρόβλημα της Εθνικής μας στον όμιλο δεν ήταν το Βέλγιο, ούτε η Βοσνία. Δηλαδή τα δύο μεγάλα φαβορί. Άλλωστε στα τρία από τα τέσσερα ματς με τα φαβορί μείναμε στην ισοπαλία και χάσαμε το χθεσινό, στο οποίο είμαστε καλύτεροι από το Βέλγιο και το αποτέλεσμα μας αδικεί.

Όμως και στα 4 εμείς είμαστε οι κομπάρσοι και οι Βέλγοι με τους Βόσνιους οι πρωταγωνιστές. Και σε αυτές τις περιπτώσεις γνωρίζουμε ότι δεύτερος ρόλος μας πηγαίνει γάντι! Μας ταιριάζει, τον αποδεχόμαστε και αναδεικνύουμε το ταλέντο μας. Την καλή αμυντική λειτουργία και την κόντρα επίθεση.

Την περασμένη Πέμπτη με την Εσθονία, που θα έπρεπε να είμαστε οι απόλυτοι πρωταγωνιστές, δεν κάναμε ούτε μία φάση της προκοπής. Κι εκεί με το τελικό 0-0 αντί της νίκης χάθηκε η δυνατότητα να ελέγξουμε εμείς την τύχη μας στον όμιλο.

Το χαρακτηριστικό της φυλή μας επιβεβαίωσε χθες και η Κύπρος. Έκανε την περασμένη Πέμπτη μια επική ανατροπή. Έχανε 0-2 από τη Βοσνία και κατάφερε να την κερδίσει 3-2 και να ξαναμπεί στο παιχνίδι της πρόκρισης. Και χθες πήγε κι έχασε 1-0 από την Εσθονία.

Αλλά όταν η Γαλλία με ποδοσφαιρική αξία κοντά στα 2 δισ. φέρνει 0-0 με το Λουξεμβούργο στην Τουλούζη, τότε ότι αναλύσεις και να κάνει κάποιος για το ποδόσφαιρο υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να εκτεθεί!

Το σίγουρο είναι ότι η Εθνική του Σκίμπε ξαναγίνεται ομάδα σε σχέση με την εικόνα που είχε στη μετά Σάντος εποχή. Και πως ο Τάσος Δώνης εκθέτει πρώτα τον Παναθηναϊκό (που τον είχε στις τάξεις του) και μετά κάθε άλλη ελληνική ομάδα που τον άφησε να γίνει ένας καλύτερος ποδοσφαιριστής στο εξωτερικό.

Αν ο Σκίμπε βρει τον τρόπο να κερδίζει τις Εσθονίες, τις Λετονίες και τις Γεωργίες με... μισό μηδέν (όπως ο Ρεχάγκελ και ο Σάντος), τότε θα την οδηγήσει και πάλι σε μια μεγάλη διοργάνωση.

Ίσως όχι στο Μουντιάλ της Ρωσίας, αλλά στο Euro 2020 είναι εξαιρετικά πιθανό.
Γράψτε το σχόλιο σας...