"Βάζω πλάτη" σημαίνει πως δεν κοιτάω μόνο την... καμπούρα μου!

Ο Δημήτρης Παπανικολάου γράφει στο προσωπικό του blog για τα οικονομικά της Super League και το αίτημα προς των τέσσερις μεγάλους, να «βάλουν πλάτη».
0
Δημήτρης Παπανικολάου
20/07/2017 • 08:17
Ο Χρήστος Πανόπουλος
  • shares
Ο πρόεδρος του Ατρόμητου Γιώργος Σπανός ζήτησε χθες από τους 4 μεγάλους να "βάλουν πλάτη" ώστε να ξεπεραστούν (όσο είναι εφικτό) τα οικονομικά θέματα στο συνεταιρισμό της Superleague και το πρωτάθλημα να ξεκινήσει στις 19 Αυγούστου με τους όρους της προκήρυξης που θα συμφωνηθούν (ελπίζουμε) αύριο Παρασκευή.

Αργότερα ο μεγαλομέτοχος της Ξάνθης Χρήστος Πανόπουλος, προσδιόρισε το "βάζω πλάτη" σε 750.000 ευρώ για καθέναν από τους big 4. 

Το θέμα όμως δεν φαίνεται να είναι μόνο η... πλάτη των μεγάλων (που διαχρονικά κοιτάζουν μόνο την... καμπούρα τους και δε νοιάζονται για τους διπλανούς τους), αλλά κι εκείνη των μικρομεσαίων, που αρνούνται πεισματικά να δεχθούν πως στην Ελλάδα του σήμερα ο αριθμός 16 είναι μεγάλος ακόμα και για την πρώτη κατηγορία.

Έτσι ενώ πρέπει να έχουν πληρώσει τουλάχιστον τρεις φορές σε 10-12 χρόνια μεγάλους διεθνείς οίκους για οικονομοτεχνικές μελέτες σχετικά με την ελληνική αγορά στο χώρο του ποδοσφαίρου και έχουν διαβάσει ότι ίσως και το 14 να είναι μεγάλο νούμερο, επιμένουν στον αριθμό 16. 

Το σίγουρο είναι ότι απαιτείται λογική και συναίνεση από κάθε πλευρά. Και οι ομάδες γνωρίζουν ότι η κρίση έχει πλήξει το χώρο του αθλητισμού και το ποδόσφαιρο, αλλά και η Nova ξέρει να... ζυγίζει την αγορά σε σχέση με το προϊόν. 

Επίσης είναι βέβαιο ότι πρωτάθλημα με 4 δεν γίνεται, ενώ με 12 μπορεί να γίνει. Ωστόσο θα είναι εντελώς αντιεμπορικό και αδόκιμο να γίνει χωρίς Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ. 

Οι μικρομεσαίοι πάντως, δεν ενώθηκαν ποτέ πραγματικά στην ιστορία του ποδοσφαίρου για να ανακαλύψουν την αληθινή τους δύναμη. Πάντα ήταν χωρισμένοι μεταξύ τους και δεμένοι στο άρμα κάποιου μεγάλου.

Κατά συνέπεια φοβάμαι πως ούτε αυτή τη φορά θα τα καταφέρουν. Άλλωστε την ιστορική τους ευκαιρία την έχασαν πέρυσι όταν με την "κίνηση των 12" βρέθηκαν με συγκεκριμένη και δελεαστική πρόταση στα χέρια τους από τον τηλεοπτικό πάροχο, αλλά στην κρίσιμη ψηφοφορία είπαν και πάλι ότι "λατρεύουν" τον αριθμό 16.

Αν τότε είχαν τηρήσει τις δεσμεύσεις τους, σήμερα μπορεί η συζήτηση να γινόταν σε άλλη βάση. 

Οι πρόεδροι και οι ιδιοκτήτες των ομάδων είναι επιχειρηματίες. Και ως τέτοιοι γνωρίζουν άριστα ότι το καθεστώς των μονοπωλίων ευνοεί τους ισχυρούς και γονατίζει τους αδύναμους. Γι αυτό και πρέπει να πάρουν τις σωστές αποφάσεις, βάζοντας στο τραπέζι όχι μόνο τη σεζόν 2017-2018 που θα τρέξει, αλλά και τις επόμενες που θα ακολουθήσουν. 
Γράψτε το σχόλιο σας...