ΕΠΟ χωρίς διαιτησία = Φαγητό δίχως αλάτι!

Ο Δημήτρης Παπανικολάου γράφει στο προσωπικό του blog για τις επικείμενες εκλογές στην ΕΠΟ και την επόμενη ημέρα στην ομοσπονδία.
0
Δημήτρης Παπανικολάου
03/07/2017 • 08:17
Τα γραφεία της ΕΠΟ.
  • shares
Πάμε λοιπόν για εκλογές στην ΕΠΟ με την παράταξη του Βαγγέλη Γραμμένου να κερδίζει εκτός συγκλονιστικού απροόπτου τις περισσότερες θέσεις στη νέα διοίκηση.

Ωστόσο τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις τύχες του ελληνικού ποδοσφαίρου σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. 

Κι αυτό γιατί το κεφάλαιο "διαιτησία" θα το αναλάβει χωρίς δεύτερη κουβέντα η FIFA, η οποία θα κάνει και το πρωτάθλημα... πειραματόζωο με την καθιέρωση 6 διαιτητών ανά ματς και το περίφημο VAR (Video Assistant Referee) να μπαίνει σε λειτουργεία (λογικά από τις αρχές του β' γύρου). 

Πέρα από τη διαιτησία, η νέα ΕΠΟ θα είναι υπό επιτροπεία καθώς θα υπάρχει επιτροπή διορισμένη από τη FIFA (χωρίς να γνωρίζουμε ακόμα τα πρόσωπα που θα την απαρτίζουν και το εύρος των αρμοδιοτήτων της), αλλά και Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου, η οποία είναι πιθανό να περιορίσει τις αρμοδιότητες της Λίγκας.

Τι θα μείνει στη Superleague; Σχεδόν τίποτα. Μόνο ο ορισμός του προγράμματος των αγώνων και ο τρόπος διανομής των οποίων εσόδων. 

Θυμίζω ότι από πέρυσι η ΕΠΟ έχει χάσει και τις Πειθαρχικές Επιτροπές τις οποίες απαρτίζουν τακτικοί δικαστές. 

Μιλάμε δηλαδή για μια νέα διοίκηση (του Β. Γραμμένου) που θα στηρίζεται από τους Σαββίδη-Μελισσανίδη, αλλά θα έχει ψαλιδισμένες σε σχέση με το παρελθόν αρμοδιότητες.

Από την άλλη ο Ολυμπιακός και ο Μαρινάκης, που είχαν το πάνω χέρι με το προηγούμενο σύστημα, εμφανίστηκαν στην ΓΣ της ΕΠΟ και βοήθησαν (δια του εκπροσώπου του Τάκη Αγραφιώτη και των προέδρων των ΕΠΣ Τρικάλων και Χανίων) να περάσουν οι αλλαγές στο καταστατικό της ομοσπονδίας, ενώ θα μπορούσαν να... τινάξουν τη συνέλευση στον αέρα (και να μην ψηφιστεί). 

Πιθανόν και να σκέφτηκαν το Grexit, όπως είχε απειλήσει η FIFA, πιθανόν και όχι, αφού γνωρίζουν καλά ότι η διαιτησία για μεγάλο χρονικό διάστημα θα αφορά εκείνους που θα κάνουν το κουμάντο από τη Ζυρίχη κι όχι τους αντιπάλους τους εντός συνόρων. Οπότε πήγαν με τα... νερά των έξω! 

Γεγονός είναι ότι εκτός από την Ελλάδα και τους 300 της Βουλής που παίρνουν γραμμένα τα μνημόνια από τους (διορισμένους και όχι εκλεγμένους) "θεσμούς", έτσι και το ποδόσφαιρο θα παίρνει γραμμή από Ζυρίχη (FIFA) και Νιόν (UEFA) μέχρι να καταφέρει από μόνο του να ξαναβγεί στις... αγορές! 

Όσο για τον πρόεδρο της ΠΔΕ της ΕΠΟ κ. Δρόσο ενήργησε στη ΓΣ όπως και ο Τσίπρας και κάθε άλλος πολιτικός αρχηγός όταν είναι στην εξουσία. Απαίτησε "κομματική πειθαρχία", καθώς υποστήριξε ότι οποίος σύνεδρος δεν ψηφίσει έστω και εάν άρθρο του νέου καταστατικού, θα είναι σα να μην το ψηφίζει στο σύνολο του! 

Ναι, απίθανα πράγματα σε μια καταστατική ΓΣ όπου θα έπρεπε να γίνεται συζήτηση κατά άρθρο και τροποποιήσεις όπου υπάρχουν διαφωνίες. Αλλά εδώ η δικαιοσύνη έδωσε αμνηστία στα ξένα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ που αποδείχθηκε ότι ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο για να πάρει η Ελλάδα τη δόση της, θα κωλώσει ο διορισμένος Δρόσος; 

Μένει να δούμε πάντως πως ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Βασιλειάδης θα αλλάξει το νόμο ΟΛΩΝ των προκατόχων του για τα κωλύματα των παραγόντων (να εκπίπτουν μετά από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις κι όχι από παραπομπές) όταν χάρη στο νόμο αυτό δεν είναι ακόμα πρόεδρος στην ΕΠΟ ο Γκιρτζικης! 

Τελικά κάτι παραπάνω από γεγονός ότι στην Ελλάδα η εξυγίανση θα αναζητείται και θα αναζητείται και θα αναζητείται...


Γράψτε το σχόλιο σας...