Η μάχη της... Τρίτης και το τελικό ξεκαθάρισμα!

Ο Δημήτρης Παπανικολάου γράφει στο προσωπικό του blog για τις εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο και την Τρίτη, η οποία θα είναι η κρίσιμη ημέρα για το μέλλον του.
0
Δημήτρης Παπανικολάου
29/08/2016 • 08:09
Τα γραφεία της ΕΠΟ
  • shares
Ανήμερα του Μεγάλου Αλεξάνδρου (30 Αυγούστου) θα δοθεί η μάχη της... Τρίτης (κι όχι της Κρήτης) για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

FIFA, UEFA, ΕΠΟ, Superleague και Σταύρος Κοντονής θα επιδιώξουν να βρεθεί λύση για όλα τα θέματα που έχουν οδηγήσει το ποδόσφαιρό μας στην απαξίωση, με στόχο την έναρξη των πρωταθλημάτων και την μετέπειτα ομαλή εξέλιξή τους.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα έχουν ως εξής:

Το παραπεμπτικό βούλευμα για τους Γ. Γκιτρζίκη (πρόεδρος), Β. Τοπολιάτη (αναπλ. πρόεδρος), Β. Μαζαράκη (Γ΄ αντιπρόεδρος), Γ. Καραμελίδη (πρόεδρος ΚΕΔ) και των μελών του ΔΣ κ.κ. Οικονομίδη και Προύτζου υποχρεώνει την ΕΠΟ να προβεί σε αναπλήρωση των θέσεων του συμβουλίου με πρόσωπα που δεν έχουν κωλύματα.

Η απόφαση του Σ. Κοντονή να αναβάλει και τα ματς της πρώτης φάσης του κυπέλλου δείχνει ότι δεν κάνει πίσω παρά μόνο αν η ΕΠΟ τηρήσει τη νομιμότητα.

Η FIFA όμως, ενημέρωσε ότι έρχεται στην Αθήνα για να επιληφθεί πρωτίστως του μεγάλου θέματος της διαιτησίας. Γνωρίζει ότι υπάρχει και το βούλευμα που στέλνει εκτός ποδοσφαίρου μέλη του ΔΣ της ΕΠΟ, αλλά πρώτα καίγεται να λύσει το θέμα της διαιτησίας.

Η ΕΠΟ θα πιέσει τη FIFA, ώστε να πιέσει με τη σειρά της τον Σ. Κοντονή, να μην αποπεμφούν τα μέλη που διώκονται, με το επιχείρημα ότι η έκπτωση όσων παραπέμπονται σε δίκη δεν προβλέπεται από το καταστατικό της, το οποίο υπερισχύει του νόμου (σύμφωνα με τη θεωρία της ΕΠΟ).

Τι περιμένουμε λοιπόν;

Σήμερα Δευτέρα, οι άνθρωποι της ΕΠΟ θα δουν τους εκπροσώπους FIFA και UEFA και θα ζητήσουν τη στήριξή τους στο θέμα της μη έκπτωσής τους.

Ακολούθως θα συναντήσουν τον Σ. Κοντονή, ο οποίος θα επιμείνει στην τήρηση της εφαρμογής των ελληνικών νόμων και στην έκδοση της διαπιστωτικής πράξης έκπτωσής της από τον Γ.Γ.Α. Ιούλιο Συναδινό στις προβλεπόμενες ημερομηνίες.

Ο υφυπουργός θα ξεκαθαρίσει δύο πράγματα: Πρώτον ότι δεν θα καθίσει στο ίδιο τραπέζι με πρόσωπα που διώκονται και πρέπει να αποπεμφθούν από το χώρο και δεύτερον ότι αν η FIFA κάνει "σκριν" στην ΕΠΟ, θα είναι σαν να ακυρώνει η ίδια τις αποφάσεις των Επιτροπών Δεοντολογίας FIFA και UEFA που έστειλαν στους... πάγκους Μπλάτερ και Πλατινί.

Επίσης αν η ΕΠΟ δεν προχωρήσει σε αντικατάσταση των μελών που διώκονται (παρότι υπάρχει κλήση για συνεδρίαση με σχετικό θέμα την Τρίτη και μάλιστα με υπογραφή Γκιρτζίκη) ο υφυπουργός Αθλητισμού θα απαιτήσει τον διορισμό διοικούσας επιτροπής στην ΕΠΟ από τη FIFA.

Είναι περιττό να πούμε ότι τον δρόμο Κοντονή θα ακολουθήσουν λογικά στη συνάντηση της Τρίτης με FIFA - UEFA και οι 8 από τις 16 ΠΑΕ της Λίγκας, όπως προέκυψε από την τελευταία ψηφοφορία για το θέμα του προέδρου του συνεταιρισμού.

Ο Κοντονής δεν συναντήθηκε ποτέ με την τριμελή διοικούσα επιτροπή των Δάρρα, Σπανού και Κωστούλα (που ήθελαν να δοθεί παράταση στην κατάθεση των εγγυητικών επιστολών των 16 ΠΑΕ) για να τους περάσει το μήνυμα ότι ή θα επιλέξουν το δρόμο της νομιμότητας ή θα βρουν την Πολιτεία απέναντί τους.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο εξαρτάται πλέον από τη διάθεση που θα δείξουν FIFA και UEFA να ξεμπερδεύουν με τα "πήγαινε-έλα" στην Αθήνα.

Οι διεθνείς ομοσπονδίες θα υποδείξουν ένα ξένο αρχιδιαιτητή που θα επεξεργαστεί από την αρχή του πίνακες των διαιτητών και θα αναλάβει τους ορισμούς και την σεμιναριακή εκπαίδευσή τους.

Ενδέχεται όμως να ασχοληθεί και με τις εκλογές της 1ης Οκτωβρίου, έχοντας την υψηλή εποπτεία τους.

Υπάρχουν όμως και οι εκλογές της UEFA για την ανάδειξη νέου προέδρου στη θέση του Πλατινί, που έχουν οριστεί για τις 15 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.

Και η UEFA δεν επιθυμεί α) να μετατραπούν σε πεδίο διαμαρτυρίας από οπαδούς των ελληνικών ομάδων (αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν ομαλά στην ΕΠΟ) και β) η όποια διοίκηση της ΕΠΟ να ψηφίσει κόντρα στα "θέλω" του Έλληνα γενικού γραμματέα Θεόδωρου Θεοδωρίδη.

Το διήμερο που ήδη διανύουμε είναι ένα διήμερο "δούναι και λαβείν" έντονου παρασκηνίου, διπλωματικών επαφών και οριστικού (θέλουμε όλοι να πιστεύουμε) ξεκαθαρίσματος.

Γράψτε το σχόλιο σας...