Στην Ευρώπη χρυσοί, εντός συνόρων... τσίγκινοι!

O Δημήτρης Παπανικολάου γράφει στο προσωπικό του blog για τις εμφανίσεις των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη και τις εντός συνόρων εξελίξεις.
0
Δημήτρης Παπανικολάου
19/08/2016 • 08:10
Στην Ευρώπη χρυσοί, εντός συνόρων... τσίγκινοι!
  • shares
Όλα δείχνουν ότι η ελληνική φυλή δεν αποχωρίζεται εύκολα τα χαρακτηριστικά της. Αυτά που την αναδεικνύουν μακριά από τη χώρα (εργατικότητα, ευστροφία, ανταγωνιστικότητα, συνεργασία και τήρηση των κανόνων), αλλά και εκείνα που την κρατούν δέσμια εντός συνόρων (διαμάχες, διχόνοια, εγωισμοί, τσατσιλίκια και αγωνιώδεις προσπάθειες καταπάτησης κάθε κράτους δικαίου).

Ναι, μπορεί ο ΠΑΟΚ, ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός (με τη χρονική σειρά που αγωνίστηκαν χθες) να μη διαθέτουν και πολλούς Έλληνες ποδοσφαιριστές στη σύνθεσή τους, αλλά οι διοικήσεις τους ενεργούν απολύτως ελληνικά όταν πρόκειται για τις εγχώριες διοργανώσεις και φορούν το ευρωπαϊκό τους κοστούμι μόνο όταν πρόκειται για ματς της ΟΥΕΦΑ.

Ουσιαστικά και οι τρεις ομάδες μας πρέπει να βρίσκονται με το ένα πόδι στους ομίλους του Europa League. Ο ΠΑΟΚ ενδεχομένως και με τα δύο μετά το 0-3 στην Τιφλίδα κόντρα στην Ντιναμό. Αλλά και ο Παναθηναϊκός με το 3-0 απέναντι στην Μπρόντμπι, η οποία πάντως ολοκλήρωσε το ματς με 9 ποδοσφαιριστές και θα επιδιώξει κάτι καλύτερο στη Δανία.

Αλλά και το 0-1 του Ολυμπιακού επί της Αρόουκα στην Πορτογαλία ήταν επιτυχία, αν κρίνει κανείς από τις δύο πρώτες εμφανίσεις των πρωταθλητών με αντίπαλο τη Χάποελ Μπερ Σεβά, η οποία δέχθηκε 5 γκολ από την Σέλτικ το βράδυ της Τετάρτης.

Κανονικό ποδόσφαιρο είδαμε από τον ΠΑΟΚ στο β΄ ημίχρονο, από τον Παναθηναϊκό από το 33΄ και μετά που οι Δανοί έπαιξαν με παίκτη λιγότερο και από τον Ολυμπιακό μέχρι το 70΄ που είχε δυνάμεις και απλά διαχειρίστηκε το ματς χωρίς να είναι ακόμα σε καλή κατάσταση.

Βέβαια η δυναμικότητα των αντιπάλων μας δεν ήταν τέτοια που μας επιτρέπει να βγάλουμε σαφή συμπεράσματα, αλλά και οι τρεις ομάδες ήταν καλύτερες από ότι πριν από δύο εβδομάδες.

Κι ενώ στην Ευρώπη τα πρώτα σημάδια δείχνουν ότι θα υπάρχει ελληνική παρουσία έως τα μέσα Δεκεμβρίου, στην Ελλάδα η έναρξη του πρωταθλήματος αναβλήθηκε από τον Σταύρο Κοντονή γιατί οι 4 μεγάλοι δεν μπορούν να συμφωνήσουν στο αυτονόητο.

Ότι για ένα καλό προϊόν απαιτείται ανταγωνισμός. Και ο ανταγωνισμός απαιτεί καλύτερη διαιτησία από αυτή που έχει έως τώρα δώσει τα διαπιστευτήριά της, καλύτερη αθλητική δικαιοσύνη, καλύτερη διοίκηση στην ΕΠΟ και μια απλή διαχείριση των οικονομικών από τη Superleague.

Το αποτέλεσμα είναι να βρίσκει πάτημα ο Κοντονής και να μεταβάλει κάθε λίγο και λιγάκι το πρόγραμμα σε πρωτάθλημα και κύπελλο και το προϊόν να εκφυλίζεται επειδή ακριβώς οι μεγάλοι σύλλογοι αρνούνται να συνεργαστούν προς την κατεύθυνση του υγιούς ανταγωνισμού.

Όταν όμως από το 2018 και μετά βρεθούν εκτός Ευρώπης (κυρίως λόγω των πολλών προκριματικών που θα καλούνται να παίζουν), τότε θα είναι μάλλον αργά για να παραδεχθούν και αποδεχθούν τι πραγματικά φταίει για τη διαρκή φθίνουσα αξία του προϊόντος, που εσφαλμένα πιστεύουν ότι υπηρετούν ορθά από την πλευρά τους.  
Γράψτε το σχόλιο σας...