Το προσφυγικό διαλύει την Ε.Ε.

Ο Δημήτρης Παπανικολάου γράφει στο προσωπικό του blog για το προσφυγικό πρόβλημα και το «καμπανάκι» που χτυπάει για την Ευρώπη και την Ελλάδα.
0
Δημήτρης Παπανικολάου
29/10/2015 • 08:09
Το προσφυγικό διαλύει την Ε.Ε.
  • shares
Μπορεί ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να εμπλέκεται στα LouxLeax και ενδεχομένως να πίνει και κανένα ποτηράκι παραπάνω, αλλά εξακολουθεί να είναι από τις παλιές... καραβάνες της πολιτικής.

Όταν λοιπόν, με αφορμη το προσφυγικό, λέει ότι «η ΕΕ δεν είναι σε καλή κατάσταση», τότε το καμπανάκι μπορεί να χτυπάει για την Ευρώπη, αλλά πρωτίστως χτυπάει για την Ελλάδα. 

Διότι η Γερμανία της Μέρκελ κάνει συμφωνίες με την Τουρκία του Ερντογάν, οι οποίες δεν κοινοποιούνται στις Βρυξέλλες για να γνωρίζουμε γιατί ακριβώς πρόκειται. 

Απλά μαθαίνουμε ότι η Ελληνική κυβέρνηση πιέζεται να δημιουργήσει ένα κέντρο υποδοχής (ουσιαστικά στρατόπεδο συγκέντρωσης) για 50.000 πρόσφυγες, την ώρα που μεγαλύτερες χώρες δεν δέχονται να περάσουν τα σύνορά τους ούτε 3.000.

Οι γείτονες στα Βαλκάνια ενισχύουν τα σύνορά τους, οι Ούγγροι στήνουν φράχτες, οι Σλοβένοι αρνούνται την υποδοχή και του ελάχιστου αριθμού που τους προτείνεται, ενώ Αυστρία και Γερμανία είναι στα πρόθυρα διπλωματικού επεισοδίου, λόγω μεγαλύτερης εισρροης προσφύγων από τη πρώτη χώρα στη δεύτερη.

Η Γερμανία έχει υποδεχτεί 450.000 άτομα από τις αρχές του καλοκαιριού, εκκρεμούν ήδη άλλες 300.000 αιτήσεις προσφύγων για άδεια παραμονής και η δημοτικότητα της Μέρκελ είναι σε διαρκή πτώση.

Την ίδια στιγμή στα νερά του Αιγαίου πνίγονται καθημερινά γυναίκες και παιδιά, ενώ μεταξύ Συρίας και Τουρκίας υπάρχουν άλλα 4 εκ άνθρωποι έτοιμοι να περάσουν μέσω Ελλάδας στην Ευρώπη. 

Η Δύση συνεχίζει να πουλά όπλα στη Συρία και να επεμβαίνει στα εσωτερικά χωρών της Μεσης Ανατολής και της Β. Αφρικής, ενισχύοντας έτσι το φαινόμενο της προσφυγιάς.

Και μπορεί όλοι να έχουν δίκιο όταν υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα θα λυθεί αν αντιμετωπιστεί στη ρίζα του, δηλαδή με τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία και τις βελτιωμένες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων σε Ιορδανία, Λίβανο και Τουρκία, αλλά ελάχιστα κάνουν γι αυτό. 

Με άλλα λόγια συζητούν απλά για να ρίχνουν στάχτη στα μάτια της κοινής γνώμης, ενώ γνωρίζουν ακριβώς τον τρόπο που μπορεί να τερματιστεί αυτή η κρίση. Κι αυτο δεν μπορει να συμβεί με την χαλάρωση στα δημοσιονομικά των χωρών που αποδέχονται την φιλοξενία προσφύγων. 

Γιατι η ΕΕ δεν κάνει κάτι ουσιαστικό; Απλα γιατί υπάρχουν συμφέροντα που ξεπερνούν ακόμα και τη σχεδόν δεδομένη (μαθηματικά) πιθανότητα ο πληθυσμός της Ευρώπης να έχει μεταβληθεί θεαματικά την επόμενη δεκατία. Με δραματικά αποτελέσματα εις βάρος των παραδοσιακών κατοίκων της Γηραιάς Ηπείρου βεβαίως.      

Γράψτε το σχόλιο σας...