Είναι γελοίο ο φύλακας να χρειάζεται φύλακα. Ή μήπως πρέπει;

O Δημήτρης Παπανικολάου σχολιάζει στο προσωπικό του blog τη συνεργασία της EΠΟ με τη Sportradar.
0
Δημήτρης Παπανικολάου
25/06/2015 • 08:09
Είναι γελοίο ο φύλακας να χρειάζεται φύλακα. Ή μήπως πρέπει;
  • shares
«Θα ήταν γελοίο ο φύλακας να χρειάζεται φύλακα» αναφέρει ο Γλαύκων στην Πολιτεία του Πλάτωνα, ενώ ο Ρωμαίος ποιητής Ιουβενάλης αναρωτιέται στις Σάτιρες «Ποιος θα μας φυλάξει από τους φύλακες;».

Η ΕΠΟ λοιπόν, παρουσίασε χθες τη συνεργασία της με την εταιρεία Sportradar, επίσημο συνεργάτη της UEFA, σε θέματα ύποπτων στοιχηματικά αγώνων.

Κάτι που ενδεχομένως θα έπρεπε να είχε συμβεί εδώ και καιρό, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Η συγκεκριμένη εταιρεία λοιπόν, θα αναλάβει να κάνει 120 εξειδικευμένα εκπαιδευτικά σεμινάρια (στις προσεχείς τρεις σεζόν) στους ποδοσφαιριστές των δύο επαγγελματικών κατηγοριών, στους προπονητές, τους διαιτητές, αλλά και τα στελέχη της ΕΠΟ.

Σαφώς και η τεχνογνωσία σε τέτοιου είδους ζητήματα είναι αναγκαία. Αν οι συμμετέχοντες στο άθλημα γνωρίζουν, μπορούν να προφυλαχτούν καλύτερα από τις κακοτοπιές.

Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αντρέας Κράνιχ, ανέφερε ότι έχουν διάθεση να κάνουν σεμινάρια ακόμα και στους δικαστές που ήδη ασχολούνται ή θα ασχοληθούν με ύποπτους αγώνες στο μέλλον.

Το κακό είναι ότι στην παρουσία απλά μίλησαν οι παρευρισκόμενοι και δεν δέχθηκαν ερωτήσεις. Ούτε καν για το τίμημα της συνεργασίας.

Συνήθως όπου υπάρχει χρήμα ουδείς επιθυμεί να γίνει συγκεκριμένος. Εκτός από τους «θεσμούς» που ζητούν περισσότερα δισ από τον Τσίπρα κι αυτός τους τα δίνει, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Κι αυτό αφορά και την περίπτωση των ύποπτων αγώνων που φτάνουν με το σωρό σε όλες τις ομοσπονδίες της Ευρώπης. Ακόμα και στα… χάι πρωταθλήματα της Ισπανίας, της Αγγλίας και της Γερμανίας.

Κάποιοι λοιπόν, ποντάρουν κι επειδή αυτά τα πονταρίσματα ανεβοκατεβάζουν τις αποδόσεις στα ματς -και σε κάποια έρχονται και τα αποτελέσματα εκείνων που φαίνεται να προβλέπουν σωστά- προσδίδεται στους αγώνες ο χαρακτήρας του «ύποπτου».

Κανείς όμως, δεν έχει ασχοληθεί ως τώρα με τις ίδιες τις στοιχηματικές εταιρείες. Με αυτές που ορίζουν τις αποδόσεις και τις αλλάζουν όταν πρέπει για να προστατευτούν οι ίδιες και να προστατεύσουν και τους συμμετέχοντες στο παιχνίδι.

Διότι όσο εύκολο είναι να επηρεάσει ο παράνομος μπουκ από την Ασία ένα παιχνίδι για να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, άλλο τόσο μοιάζει στα δικά μου μάτια να μπορούν να το κάνουν και οι νόμιμοι ανά τον πλανήτη.

Όλα γίνονται πια με το πάτημα ενός πλήκτρου σε PC. Με τον τρόπο αυτό μεταφέρονται πλέον εκατομμύρια.

Αν λοιπόν, η FIFA και η UEFA θέλουν πράγματι ένα πιο καθαρό ποδόσφαιρο, τότε η Sportradar δεν φτάνει να ελέγχει μόνο την live αλλαγή των αποδόσεων σε σχέση με το τελικό αποτέλεσμα των αγώνων, αλλά και την διαδρομή του χρήματος για να αντιληφθεί ορθά ποιων τα συμφέροντα εξυπηρετεί αυτή.

Γιατί αν θέλουν, μπορούν. Όπως σε καθετί άλλωστε. 

Το ίδιο ισχύει φυσικά και για την ΕΠΟ, τα πειθαρχικά όργανα της οποίας έχουν ασχοληθεί μέχρι σήμερα απολύτως επιδερμικά με τους φακέλους που έχουν φτάσει στο Γουδή αντί να τους ξεψαχνίσουν! 
Γράψτε το σχόλιο σας...