Τα 10 σημεία των εκλογών και η επόμενη μέρα

0
Δημήτρης Παπανικολάου
26/01/2015 • 08:02
Τα 10 σημεία των εκλογών και η επόμενη μέρα
  • shares

Κρατούμενο Νο 1: Η αριστερά κέρδισε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Είναι γεγονός ιστορικό.

Κρατούμενο Νο 2: Ολόκληρη η Ευρώπη, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα μέχρι και η Λατινική Αμερική ασχολήθηκαν με τις εκλογές στην Ελλάδα. Τυχαίο; Δε νομίζω.

Το γιατί έγινε αυτό είναι ξεκάθαρο. Γιατί από κάπου πρέπει να αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι της Δημοκρατίας και πάλι. Από κάπου οι λαοί όλου του κόσμου πρέπει να πιστέψουν και πάλι ότι είναι κυρίαρχοι. Ότι αποφασίζουν αυτοί για τις τύχες τους και όχι κάποιοι άλλοι προσκυνημένοι στο παγκόσμιο κεφάλαιο.

Κρατούμενο Νο 3: Ο ίδιος σοφός λαός έβγαλε 3ο κόμμα τη Χρυσή Αυγή του Κορυδαλλού! Ντροπή και αίσχος ακόμα κι αν κάποιοι ήθελαν να... εκδικηθούν τα Ζάππεια του Σαμαρά. Η ήττα του κοινοβουλευτισμού σε όλο της το μεγαλείο!

Κρατούμενο Νο 4: Ο ίδιος σοφός λαός έβγαλε 4ο κόμμα το Ποτάμι που ακόμα δεν μας έχει πει από που χρηματοδοτείται. Τώρα είναι αργά. Θα παίρνει πια χρήματα από τους Έλληνες φορολογούμενους! Θα γλιτώσουν δηλαδή, κι άλλα λεφτά οι νταβατζήδες αυτού του τόπου!

Κρατούμενο Νο 5: Ο ίδιος σοφός λαός άφησε εκτός Βουλής τον ΓΑΠ που με περίσσιο θράσος του ζήτησε να τον εκπροσωπήσει ξανά. Εκεί τουλάχιστον έδειξε αντανακλαστικά.

Κρατούμενο Νο 6: Ο ίδιος σοφός λαός έβαλε στη Βουλή τους ΑΝΕΛ, έστω και με μικρότερο ποσοστό, αν και είναι το μοναδικό κόμμα με τις ίδιες αρχές τα τελευταία 2,5 χρόνια, χωρίς κωλοτούμπες.

Κρατούμενο Νο 7: Το ΚΚΕ πρέπει να αποφασίσει αν θα παίξει ποτέ ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας ή θα χάσει μια ακόμα ευκαιρία.

Κρατούμενο Νο 8: Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ μας είπε ότι είναι μια κακή μέρα για την Ελλάδα και το ευρώ. Δεν είπε κουβέντα όμως για τη Γερμανία και τις φωνές στο εσωτερικό της που ζητούν συναίνεση.

Κρατούμενο Νο 9: Οι ψύχραιμες φωνές της ΕΕ λένε ότι πρέπει να ακούσουν και να συζητήσουν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση.

Κρατούμενο Νο 10: Το έγραψα και τις προάλλες. Το 45ο παγκόσμιο οικονομικό Φόρουμ έγινε στο Νταβός και ολοκληρώθηκε μία ημέρα πριν τις εκλογές στην Ελλάδα. Τυχαίο; Δε νομίζω.

Εκεί η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είπε ενώπιον 40 ηγετών, 1.500 επιχειρηματιών και 2.500 CEO΄s  ότι «ο καπιταλισμός δεν θα είναι ποτέ πια έτσι όπως τον γνωρίσαμε, αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση».

Ποια είναι αυτή: Ότι 80 άνθρωποι κατέχουν το 48% του παγκόσμιου πλούτου. Είναι δηλαδή πιο πλούσιοι από 3,5 δισεκατομμύρια πολίτες της Γης.

Και ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας τους είπε ότι πρέπει να αποφασίσουν να φορολογηθούν περισσότερο για να μοιραστεί ο πλούτος πιο πολύ από όσο σήμερα ώστε να αποφευχθούν οι κοινωνικές εκρήξεις.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα τον ακούσουν κιόλας. Ωστόσο φανερώνει ότι οι προβληματισμοί είναι μεγάλοι.

Η Ελλάδα έδωσε στον κόσμο πολλά. Από τη Δημοκρατία, μέχρι τον πολιτισμό, την ιατρική, την άλγεβρα, τη φιλοσοφία. Το αν θα δώσει και ελπίδα ώστε να νικήσει τον φόβο στην Ευρώπη, είναι κάτι που θα το δούμε αργά ή γρήγορα.

Η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να εύχεται να πετύχει η Ελλάδα γιατί από κάπου πρέπει να γίνει η αρχή. Όχι για την απόλυτη ανατροπή. Αυτό είναι κόντρα στην ανθρώπινη φύση. Αλλά για την βελτίωση μιας εξίσωσης που πλέον δεν βρίσκει λύση ούτε από τους σύγχρονους Αϊνστάιν!

Γράψτε το σχόλιο σας...