Επιβεβλημένη η ένωση του ευρωπαϊκού νότου

0
Δημήτρης Παπανικολάου
25/03/2013 • 17:47
Επιβεβλημένη η ένωση του ευρωπαϊκού νότου
  • shares

Ένα πόλεμο χωρίς σφαίρες και όπλα, αλλά οικονομικό και με αντίστοιχα αποτελέσματα (σε επίπεδο θυμάτων) ενός κανονικού πολέμου.

Σε Ελλάδα και Κύπρο και ενδεχομένως και στην Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιρλανδία και την Ιταλία να υπήρχαν πολλές στρεβλώσεις σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο που έπρεπε να διορθωθούν.

Και που δεν υπάρχουν όμως; Στη Γερμανία ίσως οι περισσότερες, με τις δεκάδες καταδίκες των εταιρειών-κολοσσών που πληρώνουν εκατομμύρια ευρώ αποζημιώσεων γιατί έπαιρναν τις δουλειές με αθέμιτους τρόπους. 

Ωστόσο, αυτή η διόρθωση των στρεβλώσεων σε Ελλάδα και Κύπρο και πιθανόν και στις υπόλοιπες χώρες, έγινε τόσο βίαια που το ενδεχόμενο επιτυχίας μοιάζει με σταγόνα στη θάλασσα.

Η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος που αποφασίζει στις Βρυξέλλες για τις τύχες εκατομμυρίων πολιτών βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Κανένας πολίτης της Ευρώπης δεν πιστεύει πλέον ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται για το καλό του.Λαμβάνονται ΜΟΝΟ για το ΚΑΛΟ συγκεκριμένων συμφερόντων.

Ανήμερα της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου (τυχαίο; ) ο κ. Σόιμπλε μας είπε ότι η απόφαση για την Κύπρο ΔΕΝ χρειάζεται την έγκριση της κυπριακής βουλής, αλλά της... γερμανικής!

Ε, πιο χαμηλά δεν έχει!  Έχουμε πιάσει πάτο στην υποτέλεια. Το γεωπολιτικό παιχνίδι που στήθηκε σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, με αφορμή την οικονομική εξυγίανση των δύο χωρών, θα φουντώσει.

Ο «φτωχός» νότος, που είναι στο στόχαστρο του «πλούσιου» βορρά πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί ότι μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα και να συνεργαστεί για να επαναφέρει ισότητα στους λαούς.

Για σκεφτείτε το λίγο: Οι χώρες του νότου (και η Γαλλία μέσα) παράγουν τα πάντα και αν οι προβλέψεις για τα ενεργειακά αποθέματα της Μεσογείου είναι σωστές, τότε μπορούν να συμβάλλουν και στην κάλυψη των αναγκών του βορρά.

Αντίθετα, οι χώρες του βορρά παράγουν μόνο βαριά βιομηχανία και τεχνολογία. Μόνο που αυτές δεν... τρώγονται!

Η δύναμη του νότου είναι τεράστια, αλλά απουσιάζουν οι ηγέτες με όραμα για να την αναδείξουν. Και –επαναλαμβάνω- όχι για να υπερισχύσουν του βορρά, αλλά για να επαναφέρουν την ισότητα.

Γράψτε το σχόλιο σας...