Πρόεδρε, τι μισθό παίρνεις;

0
Δημήτρης Παπανικολάου
06/09/2012 • 12:10
Πρόεδρε, τι μισθό παίρνεις;
  • shares

Και αυτά έχουν να κάνουν με τη νέα... μόδα που έχει λανσαριστεί τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα σχετικά με τους έμμισθους προέδρους, αντιπροέδρους και τα μέλη των ΔΣ στις ΠΑΕ.
Η αφορμή δίνεται από την δημοσιοποιηση των αμοιβών στον Παναθηναϊκό για τις χρήσεις 2009-2011. Και φυσικά η συζήτηση δεν μπορεί να αφορά υπαλλήλους ΠΑΕ, όπως οι λογιστές, οι φοροτεχνικοί, οι υπεύθυνοι επικοινωνίας ή marketing κ.α.

Η κουβέντα έχει να κάνει με προέδρους, αντιπροέδρους και μέλη, που θα έπρεπε να λαμβάνουν μόνο έξοδα παραστάσεως και τίποτα περισσότερο.

Φανταστείτε τον πρώτο πρόεδρο του Παναθηναϊκού, Αλέξανδρο Καλαφάτη, ή τον Γιώργο Τσόχα και τον Απόστολο Νικολαϊδη, μέχρι τον πιο σύγχρονο, τον Γιώργο Βαρδινογιάννη, να λαμβάνουν μισθό από την ομάδα, ενώ ήταν κατά βάση οι χρηματοδότες της!

Ή τον πρώτο πρόεδρο του Ολυμπιακού Μιχάλη Μανούσκο και αργότερα τους Νίκο Γουλανδρή, Κώστα Θανόπουλο, Σταύρο Νταϊφά, Σωκράτη Κόκκαλη και σήμερα τον Βαγγέλη Μαρινάκη, να έχουν... βγάλει μισθό στον εαυτό τους!

Τα ίδια ισχύουν και με τον Κωνσταντίνο Σπανούδη της ΑΕΚ και μετέπειτα τους Νίκο Γκούμα, Λουκά Μπάρλο, Ανδρέα Ζαφειρόπουλο, Στράτο Γιδόπουλο ή τους Μελισσανίδη-Καρρά.
Που να το φανταζόταν ο γιατρός Καραμαούνας, ιδρυτής του ΠΑΟΚ ή ο Γιώργος Παντελάκης, ο Θωμάς Βουλινός, ο Πέτρος Καλαφάτης, ακόμα και ο υπόδικος Γιώργος Μπατατούδης, που έχασε ένα... καράβι λεφτά στη διάρκεια της θητείας του, ότι θα παρέδιδαν την σκυτάλη σε έμμισθους προέδρους και στον ΠΑΟΚ και σε άλλες ομάδες του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Βεβαίως και όλοι οι προαναφερόμενοι κάποια στιγμή στη διάρκεια της προεδρίας τους έκαναν μπίζνες. Αγόρασαν και πούλησαν ποδοσφαριστές, προπονητές, προσέλαβαν και απέλυσαν υπαλλήλους. Έκαναν συναλλαγές με τους οργανωμένους οπαδούς τους ή  πούλησαν ακόμα και τις ίδιες τις ομάδες τους.

Κινήσεις από τις οποίες μπορεί να κέρδισαν ή να έχασαν χρήματα. Δεν εμφανίζονταν πάντως, ως μισθοδοτούμενοι από την ίδια τους την ομάδα. 

Η λέξη «πρόεδρος» έχει συνδεθεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο με την έννοια του ηγέτη της ομάδας και φυσικά του ανθρώπου που έχει την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία της, μέσω της χρηματοδότησής της.

Τα τελευταία χρόνια οι πρόεδροι μεγάλων ΠΑΕ όπως ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ είναι έμμισθοι. Κι αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί οι μέτοχοι δεν θέλουν να βρίσκονται οι ίδιοι στη διοίκηση.

Έτσι, όμως, η λέξη «πρόεδρος» στο ποδόσφαιρο αρχίζει να χάνει το νόημά της και όταν μάλιστα ασκούνται και ποινικές διώξεις, όπως η πρόσφατη σε βάρος του Ζαγοράκη, η εμπιστοσύνη των φιλάθλων κλονίζεται σοβαρά και όχι άδικα.

Γράψτε το σχόλιο σας...