Αντίο «αυτοδιοίκητο»!

0
Δημήτρης Παπανικολάου
30/08/2012 • 12:20
Αντίο «αυτοδιοίκητο»!
  • shares

Φυσικά κανένας δεν ακούμπησε τον ΟΦΗ, που έπαιξε κανονικά στη μεγάλη κατηγορία και συνεχίζει. Από τότε, όπως και λίγο μετά με το νόμο Γερουλάνου, άρχισε να διαφαίνεται ότι το αυτοδιοίκητο τρίζει.

Και φτάσαμε σήμερα, αφού ξεκίνησε το πρωτάθλημα και περιμένουμε την έναρξη και της Β΄ και Γ΄ Εθνικής, να συζητούν όλοι οι φορείς του αθλήματος με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη για την αναδιάρθρωση των κατηγοριών!

Βεβαίως και υπάρχει λόγος σοβαρός. Για την Πολιτεία αυτός αφορά το… βόλεμα ομάδων όπως ο Ηρακλής, η Καβάλα και ο Ολυμπιακός Βόλου, που θεωρούνται αδικημένες από τις εξελίξεις του καυτού καλοκαιριού του 2011, με τις πλαστές ενημερότητες και τις απομαγνητοφωνήσεις του κοριού της ΕΥΠ για τα ύποπτα ματς και για το ίδιο το ποδόσφαιρο το καθαρά οικονομικό ζήτημα.

Κι έτσι άνοιξε πάλι ο δίαυλος Πολιτείας-ποδοσφαίρου με αποτέλεσμα το αυτοδιοίκητο να έχει πάει… περίπατο. Διότι όταν υπάρχει τροπολογία-παρέμβαση στη Βουλή για να δοθεί παράταση στο θέμα της φορολογικής ενημερότητας των ΠΑΕ, αυτό είναι κρατική παρέμβαση.

Όταν υπάρχει διαβούλευση για την συμμετοχή και μάλιστα και σε ΠΟΙΑ κατηγορία του Ηρακλή, της Καβάλας και του Βόλου, αυτό αποτελεί κρατική παρέμβαση.

Το ίδιο ισχύει φυσικά και όταν ο αρμόδιος υφυπουργός συζητά με την Λίγκα για την αύξηση των ομάδων από 16 σε 18.

Μόνο που όταν το ποδόσφαιρο διαπραγματεύεται την οικονομική του ενίσχυση με το κράτος η παρέμβαση δεν θεωρείται παρέμβαση, αλλά «βοήθεια» και «συνδρομή».

Όταν όμως, το κράτος καθιερώνει το «ιδιώνυμο» και στέλνει στη φυλακή τους ταραξίες των γηπέδων, διαλύει του συνδέσμους και τους κάνει «λέσχες» και χρήζει υπεύθυνους για τις πράξεις των μελών τους και τους παράγοντες των ομάδων, τότε υπάρχει κρατική παρέμβαση που δεν είναι ανεκτή.

Κακά τα ψέματα: Το ποδόσφαιρο από μόνο του δεν μπορεί να επιβιώσει (ειδικά σε συνθήκες κρίσης), ενώ το κράτος δεν μπορεί να αποκοπεί (κακώς) από τη σχέση του με το άθλημα, για πολλούς και διάφορους λόγους που δεν είναι της παρούσης να αναλυθούν.

Τουλάχιστον ας συνεργαστούν με ορίζοντα και όραμα και όχι κοντόφθαλμα και με μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Γράψτε το σχόλιο σας...