Προαναγγελία για ένα «μπάχαλο» που έπρεπε να είχε λήξει!

0
Δημήτρης Παπανικολάου
01/09/2011 • 09:45
Προαναγγελία για ένα «μπάχαλο» που έπρεπε να είχε λήξει!
  • shares

Γνωρίζω ακόμα ότι η ΕΠΟ δεν παρέχει στους δύο ποδοσφαιρικούς εισαγγελείς και τις μεγαλύτερες ανέσεις για να επιτελέσουν το έργο τους. Ο αναπληρωτής κ. Αντωνακάκης μάλιστα, δεν είχε καν δικό του γραφείο και έπρεπε να μοιράζει τις ώρες του με τον κ. Φάκο για να βρει καρέκλα να καθίσει. Τόσο ορθά αντιλαμβάνονται και στην ομοσπονδία το έργο των ποδοσφαιρικών εισαγγελέων!

Ωστόσο το ποδόσφαιρο είναι χώρος στον οποίο η αθλητική δικαιοσύνη οφείλει να δρα άμεσα και τις περισσότερες φορές ανεξάρτητα από την ποινική δικαιοσύνη. Και αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν χρονικά περιθώρια, που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων πιέζουν ασφυκτικά. Γι αυτό άλλωστε και αρχές όπως η ΦΙΦΑ και η ΟΥΕΦΑ έχουν απαιτήσει το αθλητικό δίκαιο να είναι ξεχωριστό από το ποινικό.


Τι θέλω να πω; Ότι την Πέμπτη 23 Ιουνίου, οι πρώτοι 10 κατηγορούμενοι για τα ύποπτα ματς στην χώρα μας πέρασαν το γραφείο του ανακριτή και άρχισαν να απολογούνται από την Δευτέρα, 27 Ιουνίου.


Την επομένη των συλλήψεων, στις 24 Ιουνίου, ο αναπληρωτής ποδοσφαιρικός εισαγγελέας, Εμμανουήλ Αντωνακάκης, φιλοξενήθηκε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η δυσφήμιση παραγράφεται ένα μήνα μετά την τέλεση. Όμως για δωροδοκία και στοιχηματισμό είναι τριετής η παραγραφή. Θα επέμβουμε σύμφωνα με τα στοιχεία της κ. Παπανδρέου. Υπάρχει καθυστέρηση στις αποφάσεις. Από εμάς το ταχύτερο δυνατό θα ασκηθούν διώξεις. Έχει δίκιο το κοινό που ανησυχεί και απαιτεί αποφάσεις εδώ και τώρα».


Την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου η κα Πόπη Παπανδρέου παραδίδει τον φάκελο με όλη την δικογραφία στους ποδοσφαιρικούς εισαγγελείς κι εκείνοι ξεκινούν το διάβασμα. Τι κάνουν; Ασκούν διώξεις στα ΙΔΙΑ πρόσωπα που είχε ασκήσει και η ποινική δικαιοσύνη, διαβιβάζουν τις υποθέσεις στις αρμόδιες πειθαρχικές επιτροπές και αφήνουν έξω από το κάδρο τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους, ενώ θα μπορούσαν να έχουν ασχοληθεί με όλους, φροντίζοντας να ξεκαθαρίσει σύντομα το τοπίο. 


Το τοπίο όμως, περιορίζεται στον Βόλο, την Καβάλα, την Ηλιούπολη, τον Μπέο, τον Ψωμιάδη και τον Τσακογιάννη, λες και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι, που θα αρχίσουν να καλούνται από τον ανακριτή από την ερχόμενη εβδομάδα, θα έλεγαν άλλα στην απολογία τους στον ανακριτή και άλλα στις πειθαρχικές επιτροπές.


Φυσικά και τα ίδια πράγματα θα υποστήριζαν στις απολογίες τους. Δεν είναι ηλίθιοι να φάσκουν και να αντιφάσκουν. Κατά συνέπεια αφού οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς είχαν στα χέρια τους ολόκληρη την δικογραφία θα έπρεπε να ξεκαθαρίσουν όλες τις υποθέσεις χωρίς καθυστέρηση μια και οι ημερομηνίες για την έναρξη της νέας σεζόν πίεζαν ασφυκτικά.


Στις 18 Ιουλίου ο Ανδρέας Φάκος παραχωρεί μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο «Εθνοσπόρ», στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Με τα στοιχεία που αξιοποιούν εισαγγελικές, δικαστικές και αθλητικές Αρχές, νομίζω και πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε ένα καλό τέρμα. Τουλάχιστον για του χρόνου, όταν διεξαχθεί το πρωτάθλημα, να μην επαναληφθούν τα ίδια πράγματα που έγιναν στα προηγούμενα».

-Μελετώντας την ογκώδη δικογραφία, τι σκέψεις κάνατε και ποιο συναίσθημα σας δημιουργήθηκε;

«Τίποτα. Εγώ τα έβλεπα ψύχραιμα και απροκατάληπτα και προσπαθούσα να εντοπίσω που υπάρχει δική μου αρμοδιότητα".

Χθες, 31 Αυγούστου, ο κ. Φάκος επανήλθε και μιλώντας στο Mega είπε:  «Η άποψή μου είναι ότι το πρωτάθλημα δεν έπρεπε να ξεκινήσει. Δεν μπορεί να γίνει εκκαθάριση αυτής της υπόθεσης όταν το πρωτάθλημα είναι εν κινήσει. Βέβαια, η αναβολή της έναρξης θα είχε κάποιο κόστος. Εάν όμως, δεν ματώσεις, πώς θα γίνει η κάθαρση; Λίγο πριν τη σέντρα του πρωταθλήματος κι ενώ ο Αστέρας Τρίπολης ήταν καθοδόν για το Αγρίνιο ειδοποιήθηκε να επιστρέψει στην Τρίπολη. Πολύ φοβάμαι ότι με όλες τις υποθέσεις να είναι σε εξέλιξη και το πρωτάθλημα να συνεχίζεται θα υπάρχουν κι άλλα τέτοια φαινόμενα. Εγώ κι ο άλλος ποδοσφαιρικός εισαγγελέας, ο κ. Αντωνακάκης, θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας και θα ασκήσουμε και νέες διώξεις όπου προκύπτουν στοιχεία και θα τις παραπέμπουμε στις πειθαρχικές επιτροπές».


Ο κ. Φάκος προαναγγέλλει ουσιαστικά το «μπάχαλο» που θα ακολουθήσει. Κι εγώ, όπως κάθε φίλαθλος που ενδιαφέρεται για ένα κανονικό ποδόσφαιρο, ρωτάμε:


-Δεν γνώριζαν οι δύο ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς πότε ξεκινά κάθε χρόνο το πρωτάθλημα;


-Γιατί αφού η εκκαθάριση ΔΕΝ έπρεπε να γίνει με το πρωτάθλημα εν κινήσει οι εισαγγελείς πήγαν διακοπές;

-Γιατί δεν έστειλαν «πακέτο» όλες τις υποθέσεις στις πειθαρχικές επιτροπές για να τις διαλευκάνουν, ώστε να αποφευχθούν οι παλινωδίες που παρατηρούνται σήμερα;

-Γιατί δεν εισηγήθηκαν στην ΕΠΟ και στη Λίγκα την μετάθεση του πρωταθλήματος;

-Θα περιμένουν να ολοκληρώσει ο ανακριτής τις 68 καταθέσεις των υπολοίπων εμπλεκομένων για να επέμβουν;

-Αν η αθλητική δικαιοσύνη λειτουργεί με τέτοιους ρυθμούς, πότε θα έπρεπε να προσδιοριστεί η έναρξη του πρωταθλήματος 2011-2012; Μήπως το 2014;

-Και μήπως τελικά η δυσφήμιση του αθλήματος δεν αφορά μόνο τους παράγοντες των ομάδων;

Αλλά ξέχασα, η δυσφήμιση παραγράφεται σε διάστημα 30 ημερών!

Γράψτε το σχόλιο σας...