Στρογγυλό τραπέζι για 3, αν θέλουμε ένα κανονικό πρωτάθλημα!

0
Δημήτρης Παπανικολάου
29/08/2011 • 12:13
Στρογγυλό τραπέζι για 3, αν θέλουμε ένα κανονικό πρωτάθλημα!
  • shares

Για να γίνει αυτό, η λύση είναι μία. Ένα στρογγυλό τραπέζι με συνομιλητές από την Πολιτεία, την ΕΠΟ και την Σούπερ Λίγκα. Αύριο κιόλας. Να καθίσουν κάτω, να τα πουν, να λύσουν τις όποιες διαφορές και παρεξηγήσεις, να συμφωνήσουν στους βασικούς άξονες της διαφάνειας, του fair play, της εφαρμογής των νόμων και των κανονισμών, καθώς και της χρηματοδότησης.

Αν η κόντρα συνεχιστεί, με την Πολιτεία να ευαγγελίζεται την κάθαρση όπως εκείνη την αντιλαμβάνεται και την ΕΠΟ με την Λίγκα να αναζητούν τρόπους να ξεπερνούν τα εμπόδια με κινήσεις στα όρια όχι της νομιμότητας, αλλά συχνά έξω απ΄ αυτήν, τότε δυστυχώς η λύση δεν θα βρεθεί πριν τα Χριστούγεννα!

Και για να γίνω αντιληπτός οφείλω να παραθέσω στους αναγνώστες κάποιες λεπτομέρειες: Σήμερα υπάρχουν 8 ομάδες που διεκδικούν 3 θέσεις στη Σούπερ Λίγκα (Βόλος, Καβάλα, Ηρακλής, Λάρισα, Σέρρες, Δόξα Δράμας, Λεβαδειακός και Αστέρας Τρίπολης), ενώ στην πορεία θα υπάρξουν και νέες κλήσεις ομάδων για τα ύποπτα ματς. Κλήσεις που εκκρεμούν.

Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, χωρίς να έχει δικαίωμα, δεν έδωσε πιστοποιητικό συμμετοχής σε Ολυμπιακό Βόλου και Καβάλα και μάλιστα εμφανίζεται να έχει στείλει τις δύο ΠΑΕ στη Δ΄ Εθνική. Στην πραγματιότητα πιστοποιητικά δίνει μόνο η ΕΠΟ, η οποία στο παρελθόν έχει αγνοήσει αποφάσεις της ΕΕΑ. Στην περίπτωση του Βόλου και της Καβάλας δεν το έκανε, παραιτούμενη ουσιαστικά από το περίφημο «αυτοδιοίκητο».

Η πραγματική δουλειά της ΕΕΑ είναι να ελέγξει τους φακέλους των ΠΑΕ κι αν δεν τους βρει εντάξει, να ζητήσει από το υπουργείο Εμπορίου την διάλυσή τους.

Η ΕΠΟ λοιπόν, δεν αντέδρασε, ενώ η Λίγκα ζήτησε να εξεταστούν οι φάκελοι της Δόξας και του Λεβαδειακού, γνωμοδοτώντας ουσιαστικά για την άνοδο ομάδων από τη Football League, ενώ νωρίτερα η ίδια είχε ζητήσει από την ομοσπονδία να μένουν στην κατηγορία ομάδες από την Λίγκα, αν κάποιες άλλες υποβιβάζονται για μη αγωνιστικούς λόγους. Αίτημα που είχε απορριφθεί, αλλά ίσχυσε για την περίπτωση του Αστέρα με τον Ηρακλή. 

Την κίνηση της Λίγκας μπλόκαραν άμεσα με προσφυγή τους στο Διοικητικό Εφετείο ο Βόλος και η Καβάλα, που ζήτησαν να μην αντικατασταθούν μέχρι να εκδικαστεί η προσφυγή τους κατά της απόφασης της ΕΕΑ.

Την ίδια ώρα ο Ηρακλής κέρδισε την επανεξέταση του δικού του φακέλου από την επιτροπή εφέσεων, με το Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ να αποφασίζει ότι για πλαστογραφία προβλέπεται αφαίρεση βαθμών και όχι υποβιβασμός! Ταυτόχρονα θεωρεί ότι ομάδες που υποβιβάζονται αγωνιστικά ΔΕΝ παραμένουν με τίποτα στην κατηγορία και αντικαθίστανται από τις επιλαχούσες τηςFootball League.

Μια γνωμοδότηση που αν γίνει αποδεκτή, υποβιβάζει τον Αστέρα και δεν δίνει ελπίδες στη Λάρισα και τον Πανσερραϊκό. Οι δύο τελευταίες έχουν προσφύγει στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ και ζητούν να ισχύσει η πρωτόδικη απόφαση της πειθαρχικής επιτροπής της Σούπερ Λίγκας, η οποία υποβίβασε Βόλο και Καβάλα κι όχι εκείνη της εφέσεων, που τις επέβαλε ποινή αφαίρεσης βαθμών.

Μπερδευτήκατε; Κι όμως δεν τελειώσαμε ακόμα γιατί αν οι αποφάσεις που εκδοθούν δεν ευνοούν τη Δόξα και τον Λεβαδειακό, υπάρχει περίπτωση να προσφύγουν κι αυτές στα δικαστήρια διεκδικώντας θέση στη Σούπερ Λίγκα.

Επίσης, αν εκπέσει η απόφαση της Εφέσεων για αφαίρεση βαθμών σε Βόλο και Καβάλα και ισχύσει ο υποβιβασμός, τότε κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί στους υπόλοιπους εμπλεκόμενους των ύποπτων αγώνων τι θα γίνει στη συνέχεια κι ενώ το πρωτάθλημα θα είναι σε εξέλιξη.

Και για να καταλάβετε γιατί έχουμε μπλέξει τόσο πολύ φτάνει να σας πω ότι ενώ υπάρχει ο νόμος 2725/99 που στο άρθρο 132 προβλέπει την ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ευθύνη των ομάδων για δωροδοκίες και στήσιμο αγώνων από αθλητές, παράγοντες, προπονητές ή μέλη τους, η ΕΠΟ εφαρμόζει τον πειθαρχικό κώδικα (άρθρο 21 α και β) που προβλέπει την ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ευθύνη των ομάδων, πράγμα που είναι σχεδόν απίθανο να αποδειχθεί.

Δηλαδή και η πειθαρχική επιτροπή της Λίγκας, αλλά και η εφέσεων της ΕΠΟ, που δίκασαν Βόλο και Καβάλα με τον πειθαρχικό κώδικα κι όχι με τον αθλητικό νόμο, έβγαλαν ΛΑΘΟΣ αποφάσεις! Οι δύο ΠΑΕ δεν θα έπρεπε ούτε να υποβιβαστούν πρωτόδικα, αλλά ούτε και να τους αφαιρεθούν βαθμοί στη συνέχεια. Θα έπρεπε να απαλλαγούν!

Κόντρα στο κοινό περί δικαίου αίσθημα θα μου πείτε. Ίσως, αλλά αν κάποιος θέλει να εφαρμόσει το νόμο, το κάνει δικάζοντας με το άρθρο 132 κι όχι με τον πειθαρχικό κώδικα!

Κι επειδή αυτό το μπάχαλο ενδέχεται να συνεχιστεί, με την ΕΠΟ να έχει την κύρια ΕΥΘΥΝΗ για τις τραγικά αντικρουόμενες αποφάσεις, η ουσιαστική λύση μπορεί να δοθεί μόνο με το στρογγυλό τραπέζι για τρεις (Πολιτεία-ΕΠΟ-Σούπερ Λίγκ) που περιέγραψα στο ξεκίνημα του κειμένου. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως λέει κι λαός «ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι».

Γράψτε το σχόλιο σας...