Χρειάζεται ελληνικό "αίμα" ο Ολυμπιακός

0
Δημήτρης Παπανικολάου
28/12/2010 • 01:00
Χρειάζεται ελληνικό "αίμα" ο Ολυμπιακός
  • shares

Με μόλις 10 Έλληνες παίκτες στο 26μελές δηλωμένο στη Σούπερ Λίγκα ρόστερ, η προσπάθεια για να εντάξει στο δυναμικό του νέους, ελπιδοφόρους, αλλά και ικανούς για να ανταποκριθούν άμεσα στις υποχρεώσεις της ομάδας ποδοσφαιριστές, πρέπει να ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2011. Δηλαδή τώρα.

Από τους 10 Έλληνες (Παπαδόπουλος Αβραάμ, Νίκος και Γιάννης, Φετφατζίδης, Νικοπολίδης, Μήτρογλου, Κοτσαρίδης, Γκαλίτσιος, Τοροσίδης και Ποτουρίδης) του ρόστερ οι δύο (Γκαλίτσιος και Μήτρογλου) δεν υπολογίζονται στους βασικούς από τον Βαλβέρδε και ίσως μετακινηθούν άμεσα, ο Νικοπολίδης κρεμάει τα γάντια του στο τέλος της σεζόν, ο Κοτσαρίδης κι ο Νίκος Παπαδόπουλος δεν έχουν πάρει ευκαιρίες και ο Τοροσίδης εμφανίζεται από καιρό σε καιρό να αποτελεί στόχο ευρωπαϊκών συλλόγων.

Κατά συνέπεια οι 5 από τους 10 δύσκολα βλέπουν ενδεκάδα, ενώ ο Φετφατζίδης που ξεκίνησε δυναμικά την χρονιά, βλέπει τους Ρόμενταλ και Ζαϊρί να ανεβαίνουν κι αυτός να μένει στάσιμος. Ή τουλάχιστον να μην πείθει τον προπονητή του όπως στην αυλαία της περιόδου.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης και οι συνεργάτες του θα έχουν δύσκολο έργο. Από την μία θέλουν ικανούς Έλληνες ποδοσφαιριστές στην ομάδα γιατί ο κόσμος δένεται περισσότερο μαζί τους και είναι αυτοί που κατά καιρούς γράφουν την ιστορία του συλλόγου, αλλά και γιατί φτάνει σιγά-σιγά ο καιρός που η ΟΥΕΦΑ θα απαιτεί περισσότερους γηγενείς στην 18άδα από κάθε άλλη φορά.

Από την άλλη θέλουν άμεσα αποτελέσματα και τίτλους. Κι έτσι ο Βαλβέρδε και ο κάθε Βαλβέρδε που ενδεχομένως αντικαταστήσει κάποια στιγμή τον Ισπανό, θα δείξει την προτίμησή του σε έτοιμους παίκτες που θα μπορούν να διεκδικούν πρωταθλήματα και κύπελλα. Κι εδώ ακριβώς βρίσκεται η λεπτή ισορροπία.

Της αναζήτησης και απόκτησης ποδοσφαιριστών που μπορούν να προσφέρουν με την άμεση ένταξή τους στην ομάδα (βλέπε Μανιάτης και Μόρας) και άλλων που θα μπουν στο κλίμα των αποδυτηρίων και θα πάρουν σταδιακά τις ευκαιρίες τους (βλέπε Τάτος, Βέλλιος, Γεωργιάδης, Φορτούνης).

Αυτός ο συγχρονισμός απαιτεί πολύ δουλειά και αρκετή υπομονή από όλους. Και κυρίως από τον κόσμο στην εξέδρα. Ο προπονητής με το τεχνικό τιμ και τους ποδοσφαιριστές υποτίθεται πως δουλεύουν καθημερινά πάνω στον τρόπο ανάπτυξης της ομάδας και της βελτίωσης της εικόνας της. Οι φίλαθλοι όμως, βλέπουν μόνο μία ή δύο φορές την εβδομάδα την ομάδα να αγωνίζεται κι έχουν διαφορετικές απαιτήσεις, αφού κυριαρχεί πάνω τους το αίσθημα του πελάτη.

Όμως, ο Ολυμπιακός έχει ανάγκη από μετάγγιση νέου ελληνικού αίματος και στις δύο μεταγγραφικές περιόδους του 2011. Και τον Ιανουάριο και το καλοκαίρι. Κι αφού ο Βαλβέρδε δείχνει να είναι προπονητής διετίας κι έχει ακόμα 1,5 χρόνο μπροστά του, οφείλει να βοηθήσει την ομάδα προς αυτή την κατεύθυνση με όλες του τις δυνάμεις, όπως και ο κόσμος με την ανοχή του και την επιδοκιμασία του στα όποια αγωνιστικά πειράματα (χωρίς ιδιαίτερο κόστος για την ομάδα) ακολουθήσουν.

Γράψτε το σχόλιο σας...